Nyheder

22-årig reddede verden fra cyberangreb hjemme fra værelset

Marcus Hutchins stoppede den første version af hackerangrebet WannaCry, som har ramt store dele af verden.

Fra sit værelse i familiens hus foran en stor computeropsætning med tre skærme knækkede en 22-årig computerekspert koden.

Nu hyldes Marcus Hutchins for at have stoppet den første version af WannaCry, et verdensomspændende cyberangreb, der mandag infiltrerede over 300 danske virksomheder.

22-årige Marcus Hutchins arbejder for Kryptos Logic, et firma, der bekæmper online-trusler, og her havde flere end 100 computereksperter arbejdet på at bekæmpe virussen, da den unge brite knækkede koden hjemme fra værelset i det sydlige Storbritannien.

Hutchins, der også er en del af et globalt fællesskab, som konstant holder øje med potentielle angreb, fortæller til nyhedsbureauet Associated Press, at han ikke ser sig selv som en helt, men at han bekæmper virusser, "fordi det er den rigtige ting at gøre".

- Jeg er bestemt ikke en helt. Jeg er bare én, der gør min del for at stoppe botnets (netværk af inficerede computere, red.), siger han til AP.

Den mystiske ’kill switch’

Cyberangrebet WannaCry, der brød ud i flere lande fredag, låste computersystemer og krævede løsesumme på mellem 300 og 600 dollars for at låse dem op igen. Betalte man ikke løsesummen, ville WannaCry gøre uoprettelig skade på computeren og systemets indhold.

Den unge britiske computerekspert opdagede dog en såkaldt ’kill switch’ i viruskoden, der kunne stoppe det verdensomspændende angreb. En ’kill switch’ svarer til en stopknap, der lukker ned for noget.

Marcus Hutchins brugte efter sin opdagelse de næste tre dage på at bekæmpe den virus, der havde fået godt fat i både Storbritanniens hospitalsystemer og tusinde andre computersystemer rundt omkring i verden.

Salim Neino, administrerende direktør for Kryptos Logic, siger til Associated Press, at Hutchins opdagede den såkaldte ’kill switch’ fredag ​​eftermiddag europæisk tid, før den nåede at påvirke USA fuldt ud.

- Marcus reddede ikke kun USA, han forhindrede også yderligere skade for resten af verden, siger Salim Neino til AP.

Efter opdagelsen har Hutchins blandt andet været i kontakt med FBI og repræsentanter fra det britiske National Cyber Security Centre.

Har ramt Danmark

WannaCry-angrebet har nået at lamme computere i omkring 150 lande. Og mandag ramte det så også for alvor Danmark.

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse vurderede mandag, at der var mindst 300 tilfælde af inficerede computere i Danmark.

Hos Center For Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets sikkerhedstjeneste, har man endnu ingen oplysninger om nogen væsentlige organisationer eller myndigheder, der er blevet angrebet.

- Vi kan ikke bekræftet tallet på 300, men det skulle da være underligt, hvis ikke der er nogen, der er blevet inficeret. Spørgsmålet er så, om de også har lidt skade ved det her angreb, og det er vi meget usikre på, siger Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center For Cybersikkerhed.

Muterede versioner på vej

Men selvom 22-årige Marcus Hutchins tilsyneladende satte en stopper for WannaCry, er nye versioner af cyberangrebet, hvor ’kill switch’-delen af koden er skrevet om, allerede dukket op.

- WannaCry 1.0 og WannaCry 2.0 er bare begyndelsen. Det vil sandsynligvis blive værre, før det bliver bedre, og være en af de mest alvorlige trusler de næste 12 måneder, skriver Bitdefender.

Ud over den nye version med en ændret ’kill switch’ er der ifølge hjemmesiden Hacker News også fundet en version, det ikke er muligt at stoppe.

Informationen kommer fra et interview med Costin Raiu, der er global forskningschef hos den store antivirusleverandør Kapersky.

Så selvom Marcus Hutchins ifølge Associated Press planlægger at tage en ferie efter sin bedrift, kan det være, at han og hans kolleger er nødt til at blive siddende foran computerne lidt endnu.