Nyheder

Her bliver snyd ved eksamen opdaget med det samme: - Det er skudsikkert

Eksamenssnyd er ikke et stigende problem på Aarhus Universitet, ligesom det ellers er det på flere gymnasier. Det kan skyldes et nyt program.

Et nyt kontrolsystem skal skræmme de unge på Aarhus Universitet til ikke at snyde og gå på nettet, når de sidder foran computeren til eksamen.

Mens en rundspørge, som TV 2 har lavet, tegner et billede af voksende eksamenssnyd på landets gymnasier, er situationen ikke den samme på Aarhus Universitet. Her er snydestatistikken mere eller mindre uændret.

Det er blandt andet takket være et nyt system, der strengt kontrollerer de studerendes digitale færden på computerne.

Margit Grønborg er digital eksamensvagt på Aarhus Universitet, hvilket betyder, at hun blot kan nøjes med at sidde udenfor eksamenslokalet og holde øje via det nye system. Systemet er stort set uden huller, fortæller hun til TV 2.

 - Jeg synes, vi kommer tæt på at sige, at "ja, det er skudsikkert".

Overvåger hver enkelt studerende                            

På sin skærm kan Margit Grønborg følge med i, om de studerende er inde på den side på nettet, hvor eksamensopgaven er.

- Jeg holder øje med, om der er nogle studerende, hvor den melder, at de ikke er på. Så kan jeg åbne en detaljeret log på den pågældende person, fortæller Margit Grønborg.

Universitetet har købt et program, som de studerende skal bruge, og som blokerer for al anden aktivitet end eksamen. Programmet meddeler Margit Grønborg, hvis der er uregelmæssigheder.

- Jeg kan se, om de skriver inde i eksamenssystemet og ikke er gået ud og søger informationer andre steder, forklarer hun.

- Universiteterne har strengere kontrol

TV 2 kunne søndag blandt andet fortælle, at 6,5 procent af de adspurgte gymnasieelever i en rundspørge oplyser, at de har snydt ved en skriftlig eksamen i gymnasiet, mens 40 procent opfatter det som ’nemt’ at snyde til eksamen.

Men Per Andersen, prodekan på Århus Universitet, beretter om stort set uændrede snydestatistikker på universitet.

Ifølge ham er forskellen netop, at universiteterne har strengere kontrol.

- Hvis man ved, at der bliver slået ned på det, og at man bliver opdaget, hvis man gør det, og man ved, at der bliver slået ned på det med tilpas sikkerhed, så afholder det også dem, der potentielt lige kunne være svage i gerningsøjeblikket. Det, mener jeg faktisk, også er et signal at sende, siger Per Andersen.

Minister går ind i sagen

Netop de strengere sanktioner i forhold til eksamenssnyd er noget, som undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu vil gøre noget ved. Det fortalte hun mandag til TV 2.

- Når der er så meget snyd, som der berettes om, er det faktisk fuldstændig undergravende for den måde, vi forstår uddannelse på. Vi skal have strammet op, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Hun fortæller, at regeringen med den gymnasiereform, der træder i kraft i skoleåret 2017/2018, også kigger på at forebygge eksamenssnyd ude på ungdomsuddannelserne. Her vil man både kigge på, hvordan netadgangen til eksaminerne kan begrænses, og hvordan snyderne skal sanktioneres.

- Vi skal til at kigge på, hvilke sanktioner de har brug for ude på gymnasierne. Det duer jo ikke, at man kan blive udskrevet af et gymnasium, fordi man ikke deltager i timerne, men hvis man snyder, får man bare en venlig henstilling om, at det ikke er en god idé, siger Merete Riisager.