Nyheder

Troels Kløvedal modtager græsk hædersbevis: - Jeg er dybt beæret

Eventyren og forfatteren Troels Kløvedal modtager fredag en særlig græsk hædersbevisning for sin livslange indsats for Grækenland og græsk kultur.

I dag kom det frem, at den danske sejler, forfatter og eventyrer Troels Kløvedal er blevet tildelt en særlig græsk hæder, som det officielle Grækenland har oprettet kun til ham. 

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. 

- Jeg er dybt beæret over, at de græske myndigheder på denne måde ønsker at anerkende mit arbejde med at formidle den græske kulturrigdom – en kultur, som har en særlig plads i mit hjerte. Odysseus’ rejse står for mig som alle rejsers moder og udgangspunktet for al europæisk nysgerrighed og eventyrlyst, udtaler Troels Kløvedal i samme pressemeddelelse og fortsætter: 

- Når min vejrtrækning af og til besværes, giver det mig stor glæde og opmuntring at tænke på Ægæerhavets dybblå farve, det enestående attiske lys, det rosenrøde græske daggry og den stjerneklare græske himmel.

Kløvedal er alvorlig syg af ALS og kan derfor ikke modtage prisen i Athen fredag middag - derfor modtager hans bror Bjørn Erichsen den i hans sted. 

- Troels er meget alvorligt syg lige nu. Han er indlagt, fordi han også har fået en lungebetændelse, og han kæmper med sin vejrtrækning, siger Bjørn Erichsen til TV 2 og fortsætter: 

- Men han oplever det som en enorm opmuntring at skulle modtage prisen. Han blev forfærdelig glad, da han fik det at vide. 

Pris oprettet specielt til Troels Kløvedal

Bjørn Erichsen fortæller, at Troels Kløvedal utroligt nok har besøgt alle de beboede græske øer og har sejlet i det græske farvand i ti år, hvor han har udviklet en gammel kærlighed til landet. I den forbindelse har han produceret film og skrevet om landet, som er blevet bemærket udenfor de danske grænser. 

- Pludseligt at opdage, at de græske myndigheder har bemærket det og fulgt med i det, og at det officielle Grækenland går ud og siger tak, er ham en enorm glæde, siger Bjørn Erichsen til TV 2.

Men hvad Bjørn Erichsen helt præcist vil modtage i den græske hovedstad på fredag er uvist. 

- Jeg ved faktisk ikke helt præcist, hvad jeg får med hjem. Det er Troels også lettere mystificeret over. De græske myndigheder siger, at de har oprettet prisen specielt til ham, hvor de kalder ham 'a great danish hellenic', siger han. 

Det kan groft oversættes til en person, som trækker tråde tilbage til det gamle Grækenland. 

- Det er et menneske, som kan den græske historie, kultur, mytologi og forstår Grækenland, siger Bjørn Erichsen. 

- Det er os, der er Grækenland skyldige. Det er dem, der har givet os statskunsten, demokratiet, lægevidenskaben, arkitekturen, teateret, digterkunsten, aritmatikken, matematikken, skulpturen og så meget mere" siger Troels Kløvedal gennem sin bror til TV 2.