Nyheder

Sundhedstyrelsens direktør om HPV-vaccine: - Hvis jeg havde en datter på 12, var jeg ikke i tvivl

De forældre, der vælger ikke at HPV-vaccinere deres piger, har et stort ansvar, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Det er forældrenes valg og forældrenes ansvar om deres døtre bliver vaccineret mod HPV-virus, der kan føre til blandt andet livmoderhalskræft.

Det siger direktøren for Sundhedsstyrelsen, som i dag har lanceret en ny informationskampagne for HPV-vaccination.

- Jeg forstår godt utrygheden hos forældrene. Vi skal ikke træffe valget for dem - dem der ved bedst er forældrene, men vi har en pligt til at oplyse om HPV-vaccinen, siger direktør hos Sundshedstyrelsen, Søren Brostrøm i programmet Lippert - Et walk and talkshow.

- For første gang i verdenshistorien har vi en vaccine mod kræft. Derfor vil det være uetisk af os IKKE at anbefale den, siger Søren Brostrøm.

Spørgsmålet om HPV-vaccine eller ej er et spørgsmål, der kan dele befolkningen - og set i lyset af fortællinger om teenagepiger, der mener at have oplevet alvorlige bivirkninger, har mange forældre valgt at droppe vaccinen. Kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede, viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

- Det er jeg rigtig, rigtig ked af og rigtigt bekymret over, siger Søren Brostrøm om de lave vaccinationstal og om det faktum, at det ikke er lykkes for Sundhedsstyrelsen, at overbevise den danske befolkning om, at vaccinen er sikker.

- Vi står også ved vores del af ansvaret for det. Vi var nok ikke gode nok til at forklare vaccinen og måske har vi ikke fremlagt vores viden godt nok, siger Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm understreger, at Sundhedsstyrelsen følger forskningen i bivirkninger meget nøje.

- Når vi går ud og siger: Den her vaccine er sikker - ligeså sikker som andre børnevaccinationer. Den er effektiv og fordelene ved at blive vaccineret overstiger de mulige ulemper, så har vi gjort vores forarbejde rigtigt godt og rigtigt grundigt. Det skal forældrene og lægerne kunne stole på, siger Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm, du kan vel ikke komme på et eneste argument for ikke give sin datter en HPV-vaccine?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke. Og hvis jeg havde en datter på 12 år, så ville jeg ikke være et øjeblik i tvivl om, at hun skulle vaccineres.

Fakta om livmoderhalskræft

  • Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV, der er en meget almindelig virus.
  • Hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan den føre til forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft.
  • Hvert år dør omkring 100 kvinder af livmoderhalskræft.
  • 6.000 kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.
  • HPV-vaccinen har for piger været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse

Stophpv.dk

Nu lancerer Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse så en informationskampagne, der skal give forældre mere faktuel viden om HPV og vaccinen. De tvivlende forældre skal blandt andet nås via Facebook og en ny hjemmeside.

- Vores anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er klokkeklar. Fordelene opvejer langt ulemperne i denne vaccine, siger Søren Brostrøm, direktør hos Sundhedstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har HPV-vaccinen dokumenteret virkning mod livmoderhalskræft, som hvert år rammer 400 danske kvinder og hvert år koster cirka 100 kvinder livet. Derudover rammes 6000 kvinder af forstadier til livmoderhalskræft.

Informationsindsatsen skal køre i to år, så forældre kan træffe valget om en HPV-vaccination på et oplyst grundlag.

- Hvis man som forældre vælger ikke, at vaccinere sin pige mod HPV, så tager man et stort ansvar, siger Søren Brostrøm. direktør for Sundhedsstyrelsen.

Afstemning

Vil du lade din datter vaccinere mod HPV-virus?