Fransk Valg

Le Pen beskyldes for at kopiere tale - hør hvor ens det lød

Den franske præsidentkandidat Marine Le Pen bliver beskyldt for at have kopieret en tale fra Francois Fillon, en anden tidligere præsidentkandidat.

I videoen herover har vi sat de to taler overfor hinanden.

I Frankrig stjæler præsidentkandidaten Marine Le Pen i dag overskrifterne. Her bliver hun anklaget for at plagiere en af sine tidligere konkurrenters taler.

I en af de formuleringer, som Marine Le Pen bliver beskyldt for at kopiere, taler hun om Frankrigs universelle rolle.

- Frankrig har tre kystlinjer. Den Engelske Kanal og Nordsøen forbinder os med den angelsaksiske verden og Norden. Atlanterhavskysten giver os adgang til det åbne hav og lover eventyr. Middelhavskysten, hvor de ældste og rigeste civilisationers vugge stod, lød det fra Marine Le Pen.

For lidt over to uger siden var hendes tidligere modstander i kampen om præsidentposten Francois Fillon også på talerstolen. Dengang det lød sådan her:

- Frankrig har tre kystlinjer. Den Engelske Kanal og Nordsøen forbinder os med den angelsaksiske verden og Norden. Atlanterhavskysten, som i århundreder har givet os adgang til det åbne hav og dets eventyr. Middelhavskysten, hvor de ældste og rigeste civilisationers vugge stod, sagde Francois Fillon.

Det er bare én af de ligheder, som blev opdaget af Ridicule TV, der er lavet af Fillon-støtter. De klippede i går dele af de to forskellige taler sammen til en samlet video, som blev delt på de sociale medier.

Le Pens folk svarer på kritik

I dag svarede Marine Le Pens valgkampagnefolk på kritikken. De siger, at det var helt bevidst, at talen mindede om Francois Fillons tale fra april.

- Det er gjort med et glimt i øjet. For i den tale, Francois Fillon holdt, var der nogle interessante elementer, og vi kunne konstatere, at det var noget man talte om, sagde Marine Le Pens kampagneleder David Rachline i dag på fransk tv.

Ifølge Marine Le Pens egen valgkampagneleder var det helt bevidst, at Le Pen brugte samme formuleringer som Francois Fillon.

I interviewet med tv-stationen France 2 blev kampagnelederen også spurgt om, Le Pen-lejren ville undskylde overfor deres tilhængere.

- Jeg tror, de kunne lide humoren, og at Fillons tilhængere forstod det, lød svaret fra David Rachline.

På søndag bliver det afgjort, om det bliver den højrenationale Marine Le Pen eller den social-liberale Emmanuel Macron, der skal være Frankrigs næste præsident.