Tandlæger advarer mod snus

Landets tandlæger oplever en stigning i antallet af unge, der bruger snus, for tandlægerne får flere patienter med skader i mundhulen.

Noget tyder på, at snus er blevet en udbredt trend blandt unge.

Fakta om snus

  • Snus er en form for r√łgfri tobak.
  • Snus anbringes typisk i munden, og ved kontakt med mundens slimhinder bliver der frigivet nikotin til blodbanen, hvilket giver en stimulerende p√•virkning af hjerne og centralnervesystemet.
  • Svensk snus indeholder nikotin, som er afh√¶ngighedsskabende, og nitrosaminer, som kan give kr√¶ft i bugspytkirtlen og spiser√łret.
  • Snus er forbudt i EU, herunder Danmark. Siden 1. januar 2016 har det v√¶ret forbudt at s√¶lge snus i Danmark.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Tandlægebladet.

Den r√łgfri tobak, som placeres i en lille pose under overl√¶ben, indeholder nikotin og kr√¶ftfremkaldende stoffer ligesom cigaretter, men derudover kan snus ogs√• give mundskader.

En ny unders√łgelse foretaget blandt 527 tandl√¶ger viser, at 27 procent af de adspurgte har oplevet en stigning i antallet af patienter med snusskader i l√łbet af de sidste to √•r.

- Vi ser en √łget forekomst af prim√¶rt unge mennesker, der bruger snus. S√• vi har brug for at s√¶tte ind og g√łre opm√¶rksom p√•, at det alts√• ogs√• er et tobaksprodukt med skadelige virkninger og kr√¶ftfremkaldende stoffer, fort√¶ller Troels Barkholt, der er tandl√¶ge i Aalborg og n√¶stformand i Tandl√¶geforeningen.

Tydelige skader hos patienter

4 ud af 10 af landets tandl√¶ger har patienter, hvor de ser tegn p√• brug af snus. Og det er is√¶r tandk√łdet, der r√łber, hvorvidt man tager snus eller ej.

- Vi ser nogle skader og forandringer p√• slimhinden, typisk inde under overl√¶ben, hvor slimhinden f√•r en nubret overfalde, og det kan give tilbagetr√¶kninger af tandk√łdet, s√•dan at tandhalsen bliver blottet og er ekstra s√•rbar over for sygdomme, fort√¶ller Troels Barkholt.

Foruden blottede tandr√łdder kan snus ogs√• misfarve t√¶nderne.

Troels Barkholt er bekymret for udviklingen. Tandl√¶geforeningen har ellers gjort meget for at g√łre opm√¶rksom p√• de alvorlige konsekvenser ved at tage snus - og stoffets t√¶tte sammenh√¶ng med tobak, fort√¶ller han.

- Hvis f√łrst tandk√łdet begynder at tr√¶kke sig, er det meget sv√¶rt - om ikke umuligt - at omg√łre den proces, ogs√• selvom man griber ind med kirurgiske metoder. Det er forebyggelse frem for alt. Forebyggelse for snusskader er, at man ikke bruger det.

Troels Barkholt, næstformand hos Tandlægeforening, er bekymret for unges brug af snus. Video: Jane Bruun Elkjær

Flere unge bruger snus

I 2016 kortlagde Kr√¶ftens Bek√¶mpelse is√¶r unge m√¶nds brug af snus. Her svarede fire procent, at de ind i mellem bruger snus, mens yderligere fire procent svarede, at de bruger snus minimum √©n gang om ugen. 17 procent svarede, at de har pr√łvet snus.

- For os er det en rigtig stor bekymring, at vi nu har brugt mange √•r p√• at forebygge, at de unge begynder at ryge, og at de voksne skal holde op med at ryge, og nu ser vi det egentlig som et tilbageskridt, at de unge i h√łjere grad er begyndt at bruge snus, siger Anne Marie Lynge Pedersen, der er institutleder p√• Tandl√¶geskolen i K√łbenhavn.

Giver samme afhængighed som cigaretter

If√łlge tandl√¶gerne begynder flere af dem, der bruger snus, ogs√• at ryge. Og hyppig brug af snus √łger risikoen for kr√¶ft i mundhulen og i bugspytkirtlen.

- Snus kan ligesom cigaretter skabe en stærk afhængighed på grund af nikotinen, hvilket mange unge nok undervurderer, fortæller Niels Them Kjær, der projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.