Nyheder

Tandlæger advarer mod snus

Landets tandlæger oplever en stigning i antallet af unge, der bruger snus, for tandlægerne får flere patienter med skader i mundhulen.

Noget tyder på, at snus er blevet en udbredt trend blandt unge.

Fakta om snus

  • Snus er en form for røgfri tobak.
  • Snus anbringes typisk i munden, og ved kontakt med mundens slimhinder bliver der frigivet nikotin til blodbanen, hvilket giver en stimulerende påvirkning af hjerne og centralnervesystemet.
  • Svensk snus indeholder nikotin, som er afhængighedsskabende, og nitrosaminer, som kan give kræft i bugspytkirtlen og spiserøret.
  • Snus er forbudt i EU, herunder Danmark. Siden 1. januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Tandlægebladet.

Den røgfri tobak, som placeres i en lille pose under overlæben, indeholder nikotin og kræftfremkaldende stoffer ligesom cigaretter, men derudover kan snus også give mundskader.

En ny undersøgelse foretaget blandt 527 tandlæger viser, at 27 procent af de adspurgte har oplevet en stigning i antallet af patienter med snusskader i løbet af de sidste to år.

- Vi ser en øget forekomst af primært unge mennesker, der bruger snus. Så vi har brug for at sætte ind og gøre opmærksom på, at det altså også er et tobaksprodukt med skadelige virkninger og kræftfremkaldende stoffer, fortæller Troels Barkholt, der er tandlæge i Aalborg og næstformand i Tandlægeforeningen.

Tydelige skader hos patienter

4 ud af 10 af landets tandlæger har patienter, hvor de ser tegn på brug af snus. Og det er især tandkødet, der røber, hvorvidt man tager snus eller ej.

- Vi ser nogle skader og forandringer på slimhinden, typisk inde under overlæben, hvor slimhinden får en nubret overfalde, og det kan give tilbagetrækninger af tandkødet, sådan at tandhalsen bliver blottet og er ekstra sårbar over for sygdomme, fortæller Troels Barkholt.

Foruden blottede tandrødder kan snus også misfarve tænderne.

Troels Barkholt er bekymret for udviklingen. Tandlægeforeningen har ellers gjort meget for at gøre opmærksom på de alvorlige konsekvenser ved at tage snus - og stoffets tætte sammenhæng med tobak, fortæller han.

- Hvis først tandkødet begynder at trække sig, er det meget svært - om ikke umuligt - at omgøre den proces, også selvom man griber ind med kirurgiske metoder. Det er forebyggelse frem for alt. Forebyggelse for snusskader er, at man ikke bruger det.

Troels Barkholt, næstformand hos Tandlægeforening, er bekymret for unges brug af snus. Video: Jane Bruun Elkjær

Flere unge bruger snus

I 2016 kortlagde Kræftens Bekæmpelse især unge mænds brug af snus. Her svarede fire procent, at de ind i mellem bruger snus, mens yderligere fire procent svarede, at de bruger snus minimum én gang om ugen. 17 procent svarede, at de har prøvet snus.

- For os er det en rigtig stor bekymring, at vi nu har brugt mange år på at forebygge, at de unge begynder at ryge, og at de voksne skal holde op med at ryge, og nu ser vi det egentlig som et tilbageskridt, at de unge i højere grad er begyndt at bruge snus, siger Anne Marie Lynge Pedersen, der er institutleder på Tandlægeskolen i København.

Giver samme afhængighed som cigaretter

Ifølge tandlægerne begynder flere af dem, der bruger snus, også at ryge. Og hyppig brug af snus øger risikoen for kræft i mundhulen og i bugspytkirtlen.

- Snus kan ligesom cigaretter skabe en stærk afhængighed på grund af nikotinen, hvilket mange unge nok undervurderer, fortæller Niels Them Kjær, der projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.