Nyheder

Jørgen Leth lægger stemme til letbane: - Jeg elsker de navne der

Jørgen Leth er blevet hentet hjem for at lægge stemme til stoppestederne på Aarhus Letbane.

I løbet af i år bliver en ny letbane taget i brug i Aarhus.

Og det bliver en vaskeægte Aarhusdreng, som skal guide passagererne gennem stationerne på strækningen gennem den jyske hovedstad.

Jørgen Leth har sagt ja til at lægge stemme til stoppesteder som Beder og Mørke, og i dag var han hjemme i fødebyen for at sætte lyd på i alt 49 stednavne.

- Jeg elsker de navne der, det gør jeg altså. Det har været en kæmpe fornøjelse for mig at læse dem op og sørge for, at de bliver bevaret, siger forfatter, filmmand og cykelkommentator Jørgen Leth.

Tilføjer noget ekstra

Jørgen Leths karakteristiske stemme skal være med til at tilføje den nye letbane en lille smule ekstra.

- Det er en stemme, vi alle sammen kender. Det giver en klart identitet, for det er en Aarhusdreng, der kommer hjem, fortæller Claus Rehfeld Moshøj, der er direktør for Aarhus Letbane.

Jeg har et stort nok ego til at nyde sådan en rolle. Det er da klart

Jørgen Leth, forfatter og filmmand

Derfor er valget landet på Jørgen Leth.

Det er en beslutning, som Jørgen Leths mangeårige kollega, filmklipper og instruktør Jacob Thuesen, bakker op om.

- Samtidig med, at den (stemmen, red.) har autoritet, ro og en ganske bestemt kadence, så er den også altid nysgerrig. Der er ikke noget punktum, fortæller han.

Aarhusianerne er begejstrede

Blandt de aarhusianere, der i fremtiden skal bruge letbanen, er der da også stor begejstring for, at det er Jørgen Leth, der har indtalt navnene på strækningens stoppesteder.

- Hvis han skal speake stoppestederne, så skal jeg have en dag, hvor jeg bare kører rundt bare for at høre ham, lyder det fra Andreas Sejr, der er tidligere elev på Marselisborg Gymnasium.

- Den der nasale lyd, der er på en eller anden måde, den er bare helt speciel. Den er så særpræget Jørgen Leth og rar at høre på, siger en anden tidligere elev, Jonas Høy Søndergaard.

Tilknytning til skinnerne

At Jørgen Leth takkede ja til opgaven, skyldes ikke kun hans tilknytning til Aarhus. Han er vokset op ved remisen, hvor hans far i årtier var værkfører for DSB.

- Jeg synes, at det er en skøn opgave, jeg har fået. Det må jeg sige. Det er jo nærmest en drøm. Jeg har et stort nok ego til at nyde sådan en rolle. Det er da klart. Det er ikke bare ord, det dækker også et sted, som man har kendt og godt kan lide at tænke på, fortæller Jørgen Leth.

Der er endnu ikke sat dato på letbanens første tur, men det forventes, at den første etape af Aarhus Letbane åbner efter sommerferien.