Efter hundredvis af døde svaner: Nu skal det være slut

På en mark på Sydsjælland har hundredevis af svaner mistet livet henover vinteren på grund af højspændingsledninger. Nu reagerer elselskabet.

Ved Dybsø Fjord mellem Næstved og Vordingborg er flere svaner hen over vinteren fløjet ind i højspændingsledninger.

Enten er de døde på stedet og hvis ikke, har de taget så meget skade, at naboer har måttet aflive dem.

I perioder har højspændingsledningerne kostet op til ti svaner livet om dagen. Og samlet er hundredvis af svaner blevet dræbt siden nytår.

Dødens mark

Den store svanedød fik de lokale til at døbe stedet ”Dødens mark”, og billederne af de døde svaner fik også Dansk Ornitologisk Forening til at reagere.

- Svanerne er store og dårlige til at manøvrere uden om ledningerne. Så når de kommer i høj fart i retning mod dem, kan de ikke undgå at ramme, fortalte Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, tidligere på året til TV 2.

Han foreslog, at man gravede ledningerne ned, en løsning elselskabet, der ejer ledningerne, Energinet, dog blankt afviste, da man mente, at den var for dyr.

Det er reflekser som denne, der skal redde svanerne fra højspændingsledningerne.
Det er reflekser som denne, der skal redde svanerne fra højspændingsledningerne. Foto: TV 2

Sætter reflekser op

Nu har Energinet da også fundet en anden og billigere løsning.

I dag har elselskabet været på Sydsjælland i selskab med en drone for at montere en lang række reflekser på højspændingsledningerne.

- Det er droneeksperter fra Slovakiet, der er kommet herop for at lave den her montageopgave sammen med os. Dronen har sådan en karrusel, de kan montere reflekserne på. De flyver sådan set bare op til ledningen, og så er der en udløsningsmekanisme på dronen, der gør, at refleksen automatisk bliver monteret, fortæller Jacob Devantier Larsen, der er konstitueret afdelingsleder hos Energinet.

Rådgivet af Dansk Ornitologisk Forening

 Tidligere på året var Dansk Ornitologisk Forening åben for samme ide, dog med en hvis skepsis.

- Det kan være med til midlertidigt at begrænse skaderne, men det vil ikke fjerne problemet, for så længe man har kablerne hængende, vil fugle flyve ind i dem, sagde Knud Flensted.

Ikke desto mindre har den fugleinteresserede forening været med ind over rådgivningen i forbindelse med opsætningen af reflekser.

- I samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening har vi prøvet at finde frem til den her løsning, som vi er i gang med at montere nu. Det var nogle billeder, som vi også var rigtig kede af at se, så derfor har vi også valgt at gøre noget ved situationen, fortæller Jacob Devantier Larsen og fortsætter:

- Det er første gang, at Energinet prøver at montere de her reflekser, så det er jo på forsøgsbasis for os i forhold til at se, hvordan det kommer til at virke fremadrettet.