Nyheder

TV 2 finder skatteskyldner i millionvilla i Spanien

Over 100.000 er rejst til udlandet med skattegæld. TV 2 rejste efter dem og fandt blandt andre en tidligere direktør med milliongæld i Sydspanien.

- Jeg har aldrig været grådig!

Så kontant lyder meldingen fra en mand med milliongæld til Skat, og som bor i en villa med havudsigt og svimmingpool i Alicante i Spanien. 

Her er historien om hvordan vi fandt ham og andre udlandsdanskere, som ifølge SKAT skylder millioner af kroner til staten.

Han var en af blot to danskere, som kørte rundt i dengang Danmarks dyreste bil, en Mercedes Mclaren SLR.

Fire ud af ti er rejst ud

Gælden til det offentlige er på 98,1 milliarder kroner og har aldrig været højere. Det skyldes primært at Skat har haft store problemer med inddrivelsen. Men ifølge eksperter er det også blevet misbrugt til undgå at betale skat.

Ved hjælp af tusindvis af opslag i Tingbogen, har TV 2 kunnet lokalisere en række danskere, som ifølge Skat skylder enorme beløb til den danske stat - og som er rejst ud af landet.

Skat kan nemlig gøre udlæg i en borgers faste ejendom, hvis borgeren skylder staten penge, men ikke betaler sin gæld. Sådan et udlæg skal tinglyses, og så bliver det, ligesom et almindeligt realkreditlån, offentligt tilgængelig information.

Opslagene i Tingbogen viser, at ud af de ti største skyldnere er fire rejst til udlandet, hvor det er meget sværere for Skat at inddrive gælden.

Vi rejste efter dem, for at finde ud af, hvorfor de har efterladt skattegæld for millioner i Danmark.

Eks-milliardær med gæld bor i Schweiz 

Boligspekulanten Peter Halvorsen var en af Danmarks rigeste, indtil han gik ned med sit ejendomsfirma Essex Invest.  

Han var en af blot to danskere, som kørte rundt i dengang Danmarks dyreste bil, en Mercedes Mclaren SLR.

Derudover var han sponsor for Randers Stadion og havde sit eget Le Mans-hold.

Finanskrisen ramte dog den østjyske erhvervsmand hårdt, og hans mange milliarder blev forvandlet til stor gæld.

Alligevel ser det ikke ud til at stå så slemt til. I hvert fald tyder meget på, at han i dag bor i den mondæne rigmandsby Lugano i Schweiz. Samtidig kan vi se, at han ifølge Skat skylder op til fem millioner kroner.

Vi ville gerne have spurgt Peter Halvorsen, hvorfor han er rejst til Schweiz, og opsøgte derfor den seneste kendte adresse på ham i Lugano - men her boede han tilsyneladende ikke længere.

Et andet sted i byen fandt vi en ringeklokke med navnet Halvorsen, men ingen svarede da vi ringede på. Vi har forsøgt at kontakte ham på de telefonnumre vi kunne finde, men uden held. Vi har skrevet til det revisionsfirma, hvor hans firma har adresse i Danmark, men har intet svar fået.

Skat: advokat skylder 196 millioner

Bedre held havde vi, da vi forsøgte at finde den mand, som ubetinget har det største udlæg, som Skat har taget i fast ejendom i Danmark.  

Advokaten Jeffrey Peter Galmond valgte i følge Skat, at flytte alle sine aktiver fra Danmark til Schweiz, da han anede, at en skattekontrol var undervejs. En påstand som Jeffrey Peter Galmond dog senere har bestredet.

I Danmark valgte han dog at beholde sin lejlighed på H.C. Andersens Boulevard midt i København. I den lejlighed har Skat gjort udlæg for 196 millioner kroner.

På en schweizisk hjemmeside fandt vi Jeffrey Peter Galmond adresse i Lugano, hvor han bor i en luksusvilla, som ligger mondænt i bakkerne med udsigt til søen.

Jeffrey Peter Galmond har anket Skat's krav på 196 millioner kroner, men han har ikke selv udtalt sig i sagen i de fem år, den har stået på. Vi ville gerne spørge, hvorfor han er flyttet til Schweiz, og hvordan han forholder sig til udlægget på 196 millioner kroner.

Men det var en fåmælt Jeffrey Peter Galmond vi mødte, da han kom kørende i sin hvide Maserati-sportsvogn.

Se klippet herunder, hvor TV 2's reporter forsøger at få en kommentar.

TV 2 opsøger en dansker som ifølge Skat skylder 196 millioner kroner. Video: Emil Ellesøe Ditzel

Tidligere har Jeffrey Peter Galmonds advokat afvist, at han skulle have flyttet sine aktiver til Schweiz for at undgå de danske skattemyndigheder. Advokaten har forklaret, at det var naturligt for Jeffrey Peter Galmond at flytte sine aktiver, fordi han boede i Schweiz i forvejen og at han ikke gjorde det, fordi han vidste at Skat var på vej med en kontrol. Hans advokat forklarede yderligere at Jeffrey Peter Galmond løbende har overført penge fra Danmark til udlandet.

Jeffrey Peter Galmonds skattesag forventes at blive afgjort i Københavns Byret til efteråret.

85 millioner kroners gæld i Berlin

Fra Schweiz og nordpå til Berlin, hvor forretningsmanden P. Thomsen skulle bo. Han er den dansker med det næststørste udlæg i fast ejendom, nemlig 85 millioner kroner.

Ifølge TV 2's oplysninger er han flyttet til den mondæne bydel Wilmersdorf i Berlin. 

Da vi opsøgte adressen, mødte vi en dansk kvinde, som fortalte, at hun ikke kendte P. Thomsen, selvom der stod "Thomson" på dørtelefonen til hendes lejlighed.

Efterfølgende har vi dog fundet ud af, at kvindens mand har haft en række selskaber med P. Thomsen. Selskaberne er alle registreret hos et skatterådgivningsfirma, der meget apropos hedder Tax on Tour. 

Det lykkedes os ikke at tale med P. Thomsen personligt, men hans advokat har skrevet, at P. Thomsen har anmodet Skat om at få genoptaget sin skattesag.

Jeg er ikke grådig

Nordøst for den sydspanske ferieby Alicante lykkedes det endelig at få en snak med en af dem, vi tog ud for at finde.

I en villa til 12 millioner kroner, med egen pool og udsigt over bugten i den lille by Moraira, fandt vi danskeren Olaf Sønnichsen, der har en milliongæld til Skat.

Han er tidligere direktør i Sønnichsen Ejendomme, og ejer en lejlighed på Strandvej i Sønderborg. Her har Skat gjort udlæg for 3,5 millioner kroner.

Da vi bankede på, var det Olaf Sønnichsen der åbnede døren.

Han erkendte med det samme, at han har en skattegæld hjemme i Danmark. Gælden er opstået, forklarede han, fordi han forærerede aktiemajoriteten i sit firma til sine børn. Det udløste i 2015 et krav fra skat på 3,5 millioner kroner, som han ikke har betalt.

Her er hvad han svarede TV 2's reporter:

Det er et udlæg på 3,5 millioner, som Skat har taget i din ejendom i 2015. Nu er vi i 2017 og du har ikke betalt din gæld. 

- Ja, det er noget svineri.

Hvorfor er det noget svineri?

- Fordi det er firmaet, der skylder det og de (hans børn. red.) havde lovet at betale til Skat.

- Men, det er jo nogle penge som du skulle have betalt skat af, da du giver dem til dine børn.

- Ja, det var det.

Olaf Sønnichsen forklarede, at firmaet nu er gået konkurs. Villaen han bor i, er ejet af hans ekskone.

Er du begyndt at betale af på din gæld på 3,5 millioner?

- Nej.

- Kommer du til at betale af på den?

- Det regner jeg ikke med, fordi jeg ikke har noget. Hvordan vil du have, at man skal leve? Jeg er firs år.

- Du er firs år, men du har en kæmpe skattegæld. 

- Ja, det er noget Skat har påduttet mig. 

Ja, selvfølgelig. De mener jo de har et krav på pengene.

- Men, jeg har aldrig været grådig, slutter Olaf Sønnichsen.

Olaf Sønnichsen forklarede, at han ville blive i villaen, som hans ekskone ejede, og regnede ikke med nogensinde, at tage tilbage til Danmark.

Han ville ikke invitere os ind i villaen, til en mere uddybende snak om hans skatteforhold.

TV 2 har i forbindelse med artiklen fået kritik af Pressenævnet og efterfølgende rettet artiklen den 29.09 2017. Læs kritikken her.