Retssagen fortsætter mod 17-årig tiltalt for forsøg på terror

Efter at have været varetægtsfængslet i over et år, har den 17-årige terrortiltalte udtalt sig for anden dag i træk i Retten i Holbæk. Hun er tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114, stk. I, nr. 1 og 7, jf. § 21. Hun nægter sig skyldig i terror-anklager.  

Onsdag kom det frem, at den terrortiltalte, for at vise sin sympati og støtte, har taget samme efternavn som terroristen Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København den 14.-15.februar, der kostede to personer livet.

Herunder kan du få overblik over torsdagens retsmøde minut for minut.

Livebloggen fortsætter igen i morgen, hvor det tredje retsmøde finder sted.

Stil spørgsmål

Hermed slutter vi for i dag. Vi er klar igen i morgen kl. 9.30 Den tiltalte bliver ført ud af betjente. I morgen skal vi i gang med afhøring af vidner. Tak, fordi I har fulgt med her på livebloggen. Tak for de mange spørgsmål. Mvh Janni Pedersen

Spørgsmål

Søren:

Hej Janni. Som garvet retsreporter. Vil du sige at man har ondt af den 17-årige pige eller har man følelsen af, at hun godt har vist, hvad hun havde gang i? Mvh Søren.

Svar:

Åh Søren, som en garvet retsreporter, vil jeg helst ikke vurdere noget. Det vil jeg lade være op til dommere og nævninge. Mvh Janni P

Spørgsmål

Inge:

Inden diskussionen om betaling af forsvarssalæret stikker helt af, vil jeg lige kommentere; I straffesager beskikkes man en forsvarsadvokat. Er man utilfreds, kan man få en anden, som man selv kan/må finde. Der er faste salærer. Det er ikke sådan, at man påfører staten en extra udgift ved at vælge ex. en kendt advokat. Der afregnes i hele og halve dage, fra man anholdes, fremstilles osv. Der er mange besøg imens man er fængslet, så det løber op, men altså faste takster.

Svar:

Tak skal du have.

Anklager får ikke tilladelse til at dokumentere mentalundersøgelse

Dommere er tilbage i retten. Anklager får ikke tilladelse til at dokumentere fra den tiltaltes mentalundersøgelse under selve hovedforhandlingen.

Spørgsmål

Hanne Linnet:

Kære Janni. Der tales om, at pigen havde taget Omar El-Husseins efternavn. Ved du, om hun tog navnet officielt, eller om det "blot" var over for omgivelserne? Jeg har googlet hende og må sige, at jeg ikke synes, at hun virker dum, men jeg synes, hun nu "prøver" at dumgøre sig selv, men det bare min mening. Tak, Janni, for god og saglig dækning af sagen.

Svar:

Tak skal du have, Hanne. Vi fik ikke at vide, om det var officielt, da informationerne blev fremlagt. Blot at hun havde taget navnet. Og vist et opslag, hvor hun skrev El-Hussein.

Spørgsmål

Freja Nordam:

Kære Janni, du er vel opmærksom på, at der fra flere sider har været kritik af den måde som nævninge og domsmænd udvælges på: At det lidt popsmart er en klub for midaldrende hvide mænd. Og en personlig tilføjelse: Ofte er de udvalgt blandt politiske partiers medlemmer. Med et lidt drillet ,) smil Freja

Svar:

Det har du ret i. Og ja, jeg må da også konstatere, at det tit er over midaldrende typer, vi ser. I denne sag er der halvt af hver, og en af dem er yngre.

Vi sidder og venter på dommerne. Der er fem betjente i retssalen. Familie til tiltalte, presse og lokale, der er inde for at overvære retten. Vi bliver scannet for at komme ind til retssal A. Den tiltalte sidder og hyggesnakker med sin forsvarer.

Spørgsmål

Joy:

Hvornår starter I i morgen?

Svar:

Det gør vi kl. 9.30 såmænd.

Spørgsmål

Henrik:

Hej Janni Nej, det er ikke moren der hæfter for evt. regning til staten. Det gør hun selv. Staten lægger bare ud for hende - og så kan hun så være forgældet resten af livet bagefter. Også regningen for den periode hun, hvis hun bliver dømt, får for at afsone.

Svar:

Det tror jeg, du har ret i. Personen spurgte bare, nu hvor hun er mindreårig, om det så er mor, der er ansvarlig.

Spørgsmål

Anita:

Når du skriver, at moderen ikke vil være i stand til at betale, hvor meget vil det komme til at koste, ved du det?

Svar:

Åh, det er svært, men vi ender nok oppe i et par hundrede tusinde kroner.

Vi venter altså på dommernes kendelse. Herefter tror jeg retsmødet bliver hævet. I morgen er vi her igen. Det er tid til at afhøre vidner. Pårørende til pigen, en betjent, en sprængstofsekspert, hendes tidligere lærer og én hun har gået på Sydskolen med i Fårevejle, som hun sendte truende beskeder til. Der vil være ni vidner i morgen.

Spørgsmål

Elisabeth:

Alt andet lige er et bredt vidensgrundlag vel temmelig afgørende for nævninge i forhold til skyldskendelsen i så alvorlig en sag?

Svar:

Nu er nævninge jo ikke valgt ud fra deres vidensgrundlag. Og det er vel det, der er så fint ved det danske retssystem via nævningesystemet, at det så vidt muligt er repræsentativt i forhold til sammensætningen i befolkningen.

Spørgsmål

Jonas:

Hvad siger anklageren om hende?

Svar:

Anklageren har for så vidt ingen holdning til hende. Men han mener, hun er skyldig i det, hun er tiltalt for og har jo brugt i går og i dag til at fremlægge beviser mod hende og afhøre hende.

De tre byretsdommere har trukket sig tilbage for at vurdere, hvorvidt anklageren skal have lov til at dokumentere dele af den tiltaltes piges mentalundersøgelse under selve bevisførelsen. Normalt bruger man mentalundersøgelse, hvis en tiltalt er blevet kendt skyldig og man procederer for straf. De er tilbage med afgørelsen om et kvarter.

Spørgsmål

Karina:

Det er som at være der selv - du er super dygtig! Tak for det gode arbejde du gør!

Svar:

Tusind tak skal du have.

Spørgsmål

3ha:

Er det pigens mor, der skal betale nu når hun er under 18 år?

Svar:

Det ved jeg ikke, tror heller ikke moderen vil være i stand til det.

Spørgsmål

Freja Nordam:

Lad os holde fast i en ikke uvæsentlig detalje: Hvis man frifindes, overgår advokatomkostningerne til staten.

Svar:

Det er fuldstændig rigtigt.

Spørgsmål

3ha:

Hvem skal betale omkostningeren, hvis det er hun bliver kendt skyldig?

Svar:

Det skal hun selv. Staten kan så lægge ud, hvis hun ikke har pengene selv, men så har hun gælden til staten, når hun bliver løsladt.

Spørgsmål

Heidi:

Hej Janni. Nu spørger jeg måske nok lidt dumt...men hvem er anklageren? Er det den danske stat eller? Hvem har udpeget anklageren? Tak for en spændende update

Svar:

Anklageren er fra statsadvokaten, som hører under Rigsadvokaten, som hører under Justitsministeriet. Men det er ikke staten der tiltaler hende. Det er anklagemyndigheden. Omend lige præcis når det handler om terrorparagraffen, så skal justitsministeren godkende tiltalen.

Spørgsmål

Katrine:

Hej Jannie Lægger staten på forhånd ud for salæret til forsvarer, hvis sagen tabes?

Svar:

Jeg kender ikke de juridiske detaljer. Men ja, kendes du skyldig skal du betale sagsomkostninger. Kan du ikke betale, lægger staten ud for dig - og så skylder du staten, når du bliver løsladt.