Enorm hav-orm fundet i live for første gang i 200 år: - Det er forskernes hellige gral
Den ligner noget, som vi ikke skal sætte ord på her. Men det smukke ydre til trods, så får fundet af en enorm pæleorm forskere til at juble.
Her er den. En lang sort pølse i hylster.
Det lyder som en dårlig bestilling hos den lokale pølsepusher, men for forskere er det en helt særlig orm.
- Det er faktisk slet ikke en orm - på trods af navnet. Det er en musling, som hører til familien pæleorme, siger Anders Kofoed, zoolog og forfatter.
Han fortæller, at den fik navnet ved en fejl engang i 1700-tallet.
Pæleormen lever i hylstre, som står oprejst i vandet. Pæleormen har så munden dybt begravet i havbundens mudder.
- For at spise har pæleormen indgået en alliance med bakterier i gællerne. Bakterierne nedbryder træ og mudder, hvilket får dem til at vokse. Derefter spiser ormen bakterierne.
En forskers våde drøm
Selvom den for nogle måske vil virke ret så utiltalende, så forholder det sig helt anderledes, hvis man er forsker.
- Det er den hellige gral for pæleormsforskere. Det er første gang, man har fundet et levende eksemplar og det er absurd, at det ikke er sket tidligere, siger Anders Kofoed.
Pæleormen, eller muslingen, blev fundet på Filippinerne, da forskere så en dokumentarfilm, hvor lokale fortærede den. Indtil da har man kun fundet stumper af den og man ved, at den længste har været 1,5 meter lang.
Derfor kan det virke en anelse overdrevet at forskerne straks skærer dyret op.
- Sådan er forskere jo. Der er ikke særlig mange bløde hjerter i den branche. De skal jo finde ud, hvordan den er. Hvis de havde indtryk af, at den var truet, så havde de nok ikke gjort det, siger Anders Kofoed, zoolog og forfatter.
Vi har i øvrigt tre arter af pæleorme i Danmark, men ingen af dem kan nå samme størrelse. På trods af, at ormen står med hovedet i sand hele livet, så spredes de meget nemt. En hun lægger nemlig omkring en million æg.