Før fik han ondt i maven, men nu glæder Hugo Andersen sig, når han skal i skole

Mange børn og unge ved ikke, hvordan de skal håndtere følelser som afmagt, nervøsitet eller utilstrækkelighed. Det gør de nu noget ved i Vejle.

Styrkekortene er spredt ud på hele bordet. Samarbejde, optimisme, lederskab, humor.

I en 10. klasse på Vejle Ungdomscenter er de i fuld gang med faget Livsparat, som de er blevet undervist i i snart et år.

- Det har givet mig et selvtillidsboost, fortæller 16-årige Hugo Andersen.

Styrkerne er en del af undervisningen. Det handler nemlig om at lære, hvad man er god til. Målet er, ifølge skolelederen, at ruste eleverne, så de bedre kan håndtere de op- og nedture, der er en uundgåelig del af det at gå i skole.

- Vi forsøger at klæde dem på til i langt højere grad selv at tage ansvar. Og så give dem en grundlæggende tillid til, at de faktisk kan lykkes i de der situationer, og at de har nogle styrker, nogle ressourcer, som de kan bruge for at klare sig, siger Frank Jensen, skoleleder på Ungdomscenter Vejle.

Mavepine var en fast del af skolen

Hugo Andersen er en af de elever, der tidligere har haft det svært i skolen. Han havde mange venner, men han blev enormt sur på sig selv, når han ikke nåede at lave lektier eller på andre måder ikke levede op til sine egne forventninger.

- Før blev jeg rigtig træt af det, når jeg lavede fejl, så blev jeg rigtig sur på mig selv, siger Hugo Andersen.

I en periode i ottende klasse havde han det så svært, at han måtte gå til læge igen og igen, fordi han døjede med konstant mavepine i skolen.

- Når jeg var til time, fik jeg det rigtig dårligt. Jeg fik ondt i maven, især når der var nogle opgaver, jeg ikke havde nået at lave, så tænkte jeg: Hvad siger min lærer nu til det?

I ottende klasse måtte han derfor tage en kort pause fra skolen for igen at få pusten tilbage. Men lysten til at lære er først for alvor blomstret op igen i år.

Mindre tid til trivsel

Louise Tidmand er Ph.d. og i gang med at undersøge, hvordan man kan styrke elevernes selvtillid og dermed også trivsel. Hun har været med til at udvikle faget Livsparat.

- De mangler nogle strategier til at håndtere sig selv, når de møder de her følelser af afmagt, nervøsitet, jalousi eller utilstrækkelighed, siger Louise Tidmand, Ph.d. på DPU ved Århus Universitet.

Hun mener, at det skyldes en kombination af rigtig mange faktorer, såsom et stigende antal skilsmisser, stressede forældre, de unges tidsforbrug foran skærmen og de mange valg, de unge står overfor i dag.

- Det, vi bare må konstatere, er, at der i mange år har været et enormt stort fokus på det fag-faglige. Og derfor har fokus og indsatser også været på de fag-faglige kompetencer med turbolæringsforløb og fokus på karakterer, uddannelsesvurdering og så videre. Og det har altså taget tid fra det, der egentlig var mere tid til før i tiden, som at få den her snak om, hvordan går det egentlig, hvordan arbejder vi med trivslen her i vores klasse, siger Louise Tidmand, Ph.d. på DPU ved Århus Universitet.

Har fået troen tilbage på egne evner

I 10. klasse i Vejle er de ved at være færdige med dagens styrkespil. De har fortalt om egne faglige succeser, og herefter har klassekammeraterne tildelt hinanden styrker, såsom samarbejde, humor, ærlighed og nysgerrighed. Hugo Andersen har for eksempel fundet ud af, at han er en god leder.

- Det kan vi bruge i fremtiden. Når jeg er på arbejde, ved jeg, at jeg er god til at samarbejde, og så kan jeg for eksempel sige: ’Det dér mangler vi lige at få gjort, kan du gøre det, ellers kan jeg'. Tage initiativ.

Men har du ikke altid vidst det?

- Jeg tror egentlig aldrig, jeg har tænkt over det, siger Hugo Andersen.

Efter 10. klasse skal Hugo Andersen på handelsskole, men det vigtigste har han allerede lært.

- Jeg har lært, at ikke alting behøver at være perfekt. Og at jeg skal tro mere på mig selv. Jeg kan godt noget, siger Hugo Andersen.

Hele historien om Hugo Andersen kan du se i 19-Nyhederne onsdag.