Udland

Minut for minut: Sådan forløb Løkkes besøg i Det Hvide Hus

Som en af de første europæiske statsledere besøgte Lars Løkke Rasmussen torsdag aften Donald Trump i Det Hvide Hus.

TV 2 var med hele vejen, og på livebloggen herunder kan du genopleve det hele minut for minut.

Stil spørgsmål

Tak for i aften

Da der ikke sker mere i forbindelse med Lars Løkke Rasmussens besøg i Det Hvide Hus, lukker jeg livebloggen ned. Tak fordi I fulgte med!

Du kan læse om Lars Løkke Rasmussens oplevelse af mødet her:

 

Spørgsmål

Tine:

De amerikanske medier synes åbenbart ikke, at det er værd at skrive om, at Løkke er på besøg. Hvad tror I, at grunden er?

Svar:

Hej Tine, Danmark er ikke en stor og magtfuld nation nok til, at amerikanske medier interesserer sig for dagens møde. Derudover står Trump med en række indenrigspolitiske udfordringer - den russiske forbindelse, sygesikringsreformen, dårlige popularitetsmålinger, osv - som tager overskrifterne i de amerikanske medier.

Løkke undlod at svare på, om Trump er "a great guy"

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster vurderer Løkkes besøg:

- Statsministeren virker efter alt at dømme til at have mestret den svære balancegang at omfavne Trump og danne sig et godt indtryk af USAs præsident uden at knuselske den enorm upopulære Trump, hvilket vil kunne give bagslag hjemme i Danmark. Derfor undlod Løkke nok også at svare på spørgsmålet om, hvorvidt Trump også kunne beskrives som "a great guy", hvilket Trump kaldte Løkke tidligere, siger Mirco Reimer-Elster.

Løkke: Vi overforbruger ikke på millitærområdet

Forud for mødet var det ventet, at forsvarspolitik ville blive diskuteret. Donald Trump har udtrykt kritik af, at mange Nato-lande efter hans opfattelse ikke økonomisk bidrager nok til forsvarsalliancen. Det emne kom Lars Løkke Rasmussen selv ind på under mødet, siger han:

- Vi havde en god samtale om det, det danske forsvar leverer. Man kan ikke beskylde os for at overforbruge på millitærområdet, men det vi bruger, bruger vi godt, siger Lars Løkke Rasmussen og nævner, at der er planer om at bruge flere penge på forsvaret:

- Jeg oplevede ikke yderligere formaninger ud over det, siger han.

Løkke: Trump var meget interesseret i grøn omstilling

Donald Trump er blevet kritiseret for ikke at bekymre sig om klimaproblemer, men ifølge Lars Løkke Rasmussen var den amerikanske præsident meget interesseret i at høre om, hvordan Danmark håndterer den grønne omstilling.

Løkke efter samtale med Trump: Det gik godt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er netop kommet ud fra sit møde med Donald Trump. Han fortæller, at de blandt andet talte om grøn omstilling og bekæmpelse af terrororganisationen IS. Den amerikanske præsident var meget interesseret, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det gik godt. Jeg havde en spændende samtale med præsidenten, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål

Anders:

Hvor vigtigt kunne dette møde være for Løkkes egne meningsmålinger?

Svar:

Hej Anders, meget afhænger selvfølgelig af, hvordan mødet udfolder sig. Indtil videre er alt gået efter planen for Løkke, hvilket godt kan give Løkke et lille boost i de personlige meningsmålinger. Man må dog ej forglemme, at Trump er meget upopulær i Danmark; Løkke må derfor nok også træde varsom over for at virke for gode venner med Trump.

Spørgsmål

Anders:

Hvordan var Trumps ord om Danmark sammenlignet med andre nationers? Synes han talte rimelig respektfuldt?

Svar:

Hej Anders, Trump talte i meget pæne ord om Danmark. Trump har også tidligere talt i pæne vendinger om for eksempel Japan, men har heller ikke holdt sig tilbage fra at ytre kritik i sit møde med Angela Merkel. Løkke er kommet vældig godt fra start. Mvh Mirco Reimer-Elster.

Spørgsmål

Pernille Steen:

Hvordan vurderer du, at Trump og Løkke passer sammen rent personlighedsmæssigt?

Svar:

Hej Pernille, umiddelbart er mit indtryk, at Trump og Løkke virker til at have en god personlig kemi. Løkke gjorde klogt i hurtigt at tage kontakt til Trump efter valgsejren, og det tidlige møde mellem Løkke og Trump skal delvis nok også ses i lyset af, at Trump har fået et godt førstehåndsindtryk af Trump under deres telefonsamtale. Mvh Mirco Reimer-Elster.

Trump: Vi er tæt på at udnævne ny ambassadør i Danmark

Donald Trump har endnu ikke udpeget USA's ambassadør i Danmark. Der går dog ikke længe, før der bliver sat navn på, lod Donald Trump forstå, da han sad sammen med Lars Løkke Rasmussen i det ovale kontor.

- Vi er meget tæt på. En virkelig god en, sagde Donald Trump.

Spørgsmål

Thomas:

Hvorfor skal Danmark være godt en allieret med USA?

Svar:

Hej Thomas, om Danmark skal være gode venner med USA er langt hen ad vejen et spørgsmål om politisk ståsted. Men det er svært at komme udenom, at USA værdi- og interessemæssigt ligger langt tættere på Danmark end for eksempel Rusland eller Kina. Samtidig garanterer USA i høj grad Danmarks sikkerhed. Mvh Mirco Reimer-Elster.

Gense ankomsten: Her giver Løkke og Trump hånd foran Det Hvide Hus

Det gik meget hurtigt, da Lars Løkke Rasmussen gik ind ad døren til Det Hvide Hus. Det blev til et håndtryk i døren, inden de to regeringsledere gik ind i det ovale værelse. Se klippet her. 

Spørgsmål

Mads:

Vil der blive talt med store ord overfor Trump i forhold til NATO-samarbejdet, og hvad kan Danmark fortsat forvente af USA?

Svar:

Hej Mads, nej, det forventer jeg ikke. Danmark kan ikke tillade sig at tale med store bogstaver over for det land, som i høj grad garanterer vores sikkerhed. Tværtimod skal Løkke regne med, at Trump vil italesætte, at Danmark ikke bruger 2 procent af bruttonationalproduktet på sit forsvar. Mvh Mirco Reimer-Elster.

Vil formentlig tale om frihandel og forsvarspolitik

Vi venter fortsat på, at Lars Løkke Rasmussen kommer ud og fortæller, hvad han har talt med Donald Trump om. På forhånd er frihandel og forsvarspolitik blevet nævnt som emner, de to vil komme ind på. 

Spørgsmål

Charlotte :

Hvem andre vil være til stede, når pressen bliver smidt ud? Eller har de mulighed for at være alene?

Svar:

Hej Charlotte, ja, de to herrer får selskab af en række embedsmænd og diplomater, der har forberedt den politiske substans, som de to skal snakke om den næste times tid. Mvh Mirco Reimer-Elster.

Ekspert: Løkke kom godt fra start

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

Mit umiddelbare indtryk er, at Trump og Løkke kom godt fra start. Den personlige kemi mellem de to statsledere virker god, og Trump talte i meget positive vendinger om Løkke. Dermed har statsministeren fået en god start på det møde med præsidenten, som nu er gået i gang. Jeg synes, at de to virker til at bonde meget god sammen. Trump har selvfølgelig et meget bombastisk sprogbrug, men det er langt fra en selvfølge, at Trump taler i så positive vendinger om Løkke.

Løkke og Trump taler bag lukkede døre den næste time

Nu sidder Trump og Løkke og snakker i en times tid, og så er det slut. Løkke vil formentlig tale med den danske presse efterfølgende.

Se håndtrykket - ikke mange ord fra Løkke og Trump

.

Det var ikke meget, de to regeringsledere havde at sige. Det blev ved høflighedsfraserne. Umiddelbart tyder det ikke på, at vi kommer til at høre mere fra de to sammen.

Trump: Løkke er en vidunderlig mand

Journalister og fotografer får nu lov at komme ind i Det Hvide Hus. Løkke og Trump sidder klar. Trump siger, at Løkke er en "vidunderlig mand", der gør et godt job:

- Det er godt at møde den danske statsminister. En vidunderlig mand, der gør et vidunderligt stykke arbejde. Vi har et fremragende forhold, og vi arbejder sammen på mange områder, lød det fra den amerikanske præsident, der også kaldte Danmark for en "meget god allieret".