Mæslinge-alarm i Europa: Danmark er i risikozonen

Italien og Rumænien er hårdt ramt af mæslingeudbrud, men sygdommen spreder sig i øjeblikket til andre europæiske lande.

Betændelse i hjernen, leveren og bugspytkirtlen og infektion af fosteret ved graviditet.

Det kan være nogle af de alvorlige komplikationer, som mæslinger kan medføre, og nu advarer FN’s sundhedsorgan, WHO, om at mæslinge-virussen breder sig i Europa efter to ĂĄr med stor tilbagegang.

Udbruddet er særligt slemt i Rumænien, hvor der siden januar 2016 har været mere end 3.400 tilfælde af mæslinger og flere dødsfald.

- Når man i et land som Rumænien rapporterer om 17 dødsfald, så er det alvorligt. Det giver mange hospitalsindlæggelser og alvorlige komplikationer, som belaster sygehussystemet, siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Der kan komme udbrud i Danmark

I Danmark er tilslutningen til mæslingevaccinen stigende, men der er fortsat en del voksne danskere, som ikke er dækket og dermed er modtagelige for virus. WHO’s hovedregel er, at 95 procent af befolkningen skal være dækket af vaccinen for at undgĂĄ smitte, men dette er ikke opfyldt i Danmark.

- I Danmark cirkulerer der ikke mæslingevirus i øjeblikket, men hvis vi er uheldige og sygdommen rammer et område, der ikke har så stor en vaccinetilslutning, så kan der godt komme et udbrud, siger Peter Henrik Andersen.

Sidst der var et større udbrud i Danmark, var i 2011, hvor 85 danskere blev smittet. I 2016 var der tre tilfælde, og de var alle blevet smittet i udlandet. I år har en enkelt kvinde været smittet.

WHO til lande: Vær på vagt

Italien har ligesom Rumænien oplevet et større udbrud af mæslinger indenfor det seneste år med omkring 850 tilfælde, men tallene for 2017 peger allerede i retning af, at det bliver endnu værre.

Også Belgien har været hårdt ramt med omkring 200 smittede indenfor den seneste tid. I alt kategoriserer WHO 14 europæiske lande til at være endemiske – lande, hvor risikoen for mæslingeudbrud er størst.

- Jeg opfordrer alle endemiske lande til hurtigt at træffe foranstaltninger for at stoppe overførslen af mæslinger inden for deres grænser og alle lande, der allerede har opnået dette, til at være på vagt og opretholde høj immundækning. Sammen skal vi sørge for, at fremskridtet i retning af en regional afskaffelse ikke tabes, siger direktøren for WHO Europa, Zsuzsanna Jakab.

De syv endemiske lande, der har haft langt størstedelen af smittede i januar 2017 – 474 ud af 559 – er Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Rumænien, Schweiz og Ukraine.

Tilbud om vaccine siden 1987

Bliver man smittet med mæslinger i Danmark, vil man ifølge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut, ofte blive indlagt og altid isoleret, da virus er meget smitsomt.

- Der findes ikke noget medicin, der kan bekæmpe mæslinger, og vaccination er den eneste effektive beskyttelse. Derfor kan sygehuset kun behandle mæslinger understøttende samt eventuelt med antibiotika, hvis man fĂĄr andre bakterieinfektioner som følge af mæslingerne, siger han.

I Danmark indgår vaccinen mod mæslinger i MFR-vaccinen, som også dækker fåresyge og røde hunde.

Den er blevet tilbudt børn siden 1987 og i dag er omkring 85 procent af danskerne under 20 ĂĄr vaccineret mod de tre sygdomme, mens vaccinationstilslutningen var lavere de første ti ĂĄr af programmet. Det betyder, at flere danskere i aldergruppen 20-30 ĂĄr i risiko for at blive smittet - særligt ved udlandsrejser.