Nyheder

Her ankommer det belgiske regentpar: Statsbesøg kan få stor betydning

Den belgiske Kong Philippe og hans Dronning Mathilde er netop ankommet på deres første officielle statsbesøg i Danmark.

Danske Dronning Margrethe og den kongelige livgarde var på plads til at byde velkommen, da det belgiske regentpars fly landede i Kastrup tirsdag.

Men parret kommer ikke alene. De er ledsaget af en række ministre og en omfattende erhvervs-, forsknings- og pressedelegation.

Derfor kan deres besøg få stor betydning for dansk erhvervsliv, vurderer politisk kommentator Hans Engell. 

- Danmark kan få en hel del ud af det. Belgien er jo et af de lande, vi handler ret meget sammen med, og i forbindelse med statsbesøg har man gerne lagt op til en række aftaler mellem belgiske og danske erhvervsfolk. Så man håber selvfølgelig, det udmønter sig i konkrete ordrer i ordrebogen, siger han.

Politisk magtfuld konge

Den belgiske Kong Philippe overtog tronen i Belgien den 21. juli 2013, og her spiller han en vigtig politisk rolle.

- Den belgiske konge har en mere politisk rolle i Belgien, end vi er vant til i de nordiske lande. Kongen har især været central igennem de mange politiske kriser, der har været i Belgien, fortæller Hans Engell.

Det belgiske regentpar besøger i Danmark

 • Kong Philippe og Dronning Mathilde ankommer til Danmark tirsdag formiddag.
 • Det belgiske regentpar er inviteret til gallataffel på Christiansborgs Slot tirsdag aften, hvor blandt andet dronning Margrethe, kronprinsparret og en række indbudte gæster deltager. Du kan følge gallataflet på TV 2 klokken 20.50.
 • Onsdag formiddag tager kronprinsesse Mary og dronning Mathilde på en række officielle besøg, mens kronprins Frederik og kong Philippe besøger en række andre institutioner sammen. 
 • Kong Philippe og dronning Mathilde afslutter deres besøg i Danmark med en returmiddag på Den Sorte Diamant

Nært forhold til Danmark

Besøget i Danmark er det første, siden regentparret blev indsat, men de har tidligere været her for blandt andet at fejre Dronning Margrethes fødselsdag.

Det danske og det belgiske kongehus er nemlig tæt knyttet.

-  De er jo i familie med hinanden. Kronprins Frederik og den belgiske konge har samme tipoldefar, nemlig Frederik den 8., og på den måde er statsbesøget noget særligt. De to kongehuse står hinanden nært. De omgås privat, de kender hinanden rigtig godt, og de har gjort det gennem mange år, fortæller Peter Thygesen, navneredaktør på Politiken til TV 2 NEWS.

Flere afbud

I forbindelse med statsbesøget gav Dronning Margrethe for nogle uger siden et interview til belgiske RTL.

Her gav hun udtryk for, at hele familien, inklusiv hendes mand Prins Henrik, har glædet sig til, at regentparret kom.

- Han ser meget frem til statsbesøget, sagde hun.

Den pensionerede danske Prins Henrik deltager dog alligevel ikke, og Dronning Margethe tog imod på landingsbanen sammen med den yngre generation af kongehuset.

Danske prinsesse Benedikte plejer også at deltage ved statsbesøg i Danmark, men hun er også fraværende denne gang, da hun mistede sin mand, Prins Richard, for nyligt. 

10 ting du bør vide om det belgiske regentpar

 1. Skandaleramt konge abdicerede

  Det belgiske kongehus har i dag to konger og dronninger. Kong Albert og dronning Paola (th) og det nye regentpar kong Philippe og dronning Mathilde (tv)

  Philippe blev konge, da hans far kong Albert II i juli 2013 meddelte, at han ville abdicere på grund af alderdom og dårligt helbred, men mange mente, at det også skyldtes en meget belastende faderskabssag. Den belgiske kunstner Delphine Boël har nemlig i flere år forsøgt at hive kongen i retten for at få taget en DNA-test, da både hun og hendes familie hævder, at hun er datter af kongen. Sagen kører stadigvæk, og selvom kong Albert nægter at være hendes far, har han, da skandalen var på sit højeste, forklaret, at han og hustruen Paola havde en ægteskabelig krise i netop den periode, hvor Delphine Boël blev født. 

 2. Philippe har mange ligheder med kronprins Frederik

  Kong Philippe og kronprins Frederik har både uddannelse, antallet af børn og deres skæbne som konger tilfælles.

  Ud over at være kongelige og fædre til fire har kong Philippe og kronprins Frederik også flere dele af deres uddannelse til fælles. Kong Philippe er nemlig uddannet i det belgiske militær og jagerpilot, derudover har han, ligesom kronprins Frederik, læst statskundskab, som han har en mastergrad i.  

 3. De betaler skat

  I 2013 blev det vedtaget, at medlemmer af det belgiske kongehus skulle betale skat af deres apanage. Dette gør man også i for eksempel Sverige og Storbritannien. 

 4. Hemmeligt forhold i tre år

  Prins Philippe fik sin Mathilde den 4. december 1999.

  Da prins Philippe endnu ikke havde fundet sig en kæreste i starten af 1990'erne, begyndte det belgiske folk at spekulere på, om han skulle være evig ungkarl. Men som 39-årig introducerede han pludselig sit land for sin forlovede, den adelige Mathilde d'Udekem d'Acoz. Parret havde mødt hinanden på tennisbanen allerede tre år før, men formåede at holde deres forhold hemmeligt. 

 5. Ungt kongehus

  Kong Philippe er Belgiens syvende konge. Landet fik nemlig først et selvstændigt kongedømme i 1831. 

 6. Tredje yngste regent

  56-årige kong Philippe er den den tredje yngste regent i Europa. Den yngste regent er den 47-årige spanske kong Felipe, der også blev konge i forbindelse med, at hans far abdicerede. 

 7. Datter overtager tronen

  (fra højre) Prinsesse Elisabeth, prins Emmanuel, prinsesse Eléonore og prins Gabriel.

  15-årige prinsesse Elisabeth kommer til at være den første belgiske kvinde, der arver tronen efter sin far. Hun er regentparrets ældste barn og storesøster til Gabriel, Emmanuel og Eléonore. 

 8. Ikke alle er lige begejstrede for Philippe

  Kong Philippe overtog tronen til et Belgien, der i mange år har været sprogligt opdelt. Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles. Men det er ikke kun sproget, belgierne ikke kan enes om. En undersøgelse fra 2013 viste, at 66 procent af de fransktalende belgiere havde stor tiltro til deres kommende konge, mens kun 49 procent af de flamsktalende havde det på samme måde.

 9. Fadder til prinsesse Isabella

  Prinsesse Isabella har seks faddere dronning Mathilde og prinsesse Alexia var dog de eneste royale faddere

  Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er private venner med det belgiske regentpar, og det er sandsynligvis grunden til, at dronning Mathilde er blandt prinsesse Isabellas seks faddere.

 10. De taler fransk

  Den belgiske kongefamilies førstesprog er fransk, men når de optræder offentligt i Belgien, taler de på det sprog, der bruges i den region, de besøger.