Lippert

Casper Christensen: Vi skal stoppe med at fokusere på hudfarve

Der er for meget fokus på folks hudfarve, og hvor de kommer fra, mener skuespilleren, der i sin nye film gør op med ordet 'neger'.

Det er på tide, vi holder op med at fokusere på folks hudfarve. Sådan lyder det fra komiker og filmskaber Casper Christensen. Helt konkret er der ét ord, der helst bør udgå fra det danske sprog, hvis det stod til ham – nemlig ordet 'neger'.

- Jeg bliver selv irriteret, når folk bruger det. Det trækker nogle forkerte spor, når folk bruger det, siger Casper Christensen i TV 2 NEWS-programmet 'Lippert - Et walk and talkshow'.

Irritationen over det enkle ord er en stor del af pointen i Casper Christensens nye film, 'Dan Dream'. Filmen udspiller sig i Danmark i 1980’erne, og gang på gang bliver der fortalt vittigheder om hovedpersonens kone, som har afrikansk baggrund.

- Grunden til, at der bliver fortalt negervittigheder i filmen, er for at vise et tidsbillede, for vi gør det ikke i dag. Vi kan ikke fortælle, og vi skal ikke fortælle negervittigheder, lyder det fra komikeren.

I filmen bliver manden, der fortæller vittighederne, sat på plads af Casper Christensens karakter, men også generelt mener han, at vi er for optagede af folks etniske baggrund.

- Der er ingen grund til at snakke om folks hudfarve, eller hvor de kommer fra – lad os snakke om noget andet, konstaterer han.

Tiden er løbet fra ordet

Sidste år kom formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Søren Espersen, under kraftig beskydning netop for at bruge ordet neger til at beskrive præsident Barack Obama. Espersen forklarede sig med, at han selv var fra en anden tid, hvor det var et almindeligt ord.

- Det ligger dybt i mit vokabularium. Jeg er jo en gammel mand, og det ord er nu meget dækkende, sagde Søren Espersen dengang. Han forklarede desuden, at det var et ord, han ville blive ved med at bruge.

Men Casper Christensen mener ikke, at man kan bruge alderen som undskyldning, for med tiden er vi også blevet klogere på ordets betydning.

- Det grænser jo til en lille smule dumhed. Det ord, 'neger', henviser altså til en måde, som vi talte om folk fra Afrika på på et tidspunkt, hvor man kaldte det 'negro', og så er der ikke langt til det beskidte N-ord. Jeg tror, han godt selv kan høre, at det duer simpelthen ikke. Og så bagefter at sige, at han vil blive ved med at bruge det, det er jo forstokket.

Casper Christensens udsagn i dag afspejler også, at han selv har flyttet sig, når det gælder om, hvad man kan gøre grin med.

- Jeg har jo sagt utroligt mange dumme ting i mit liv – og virkelig meget, der er blevet opfattet som virkeligt provokerende. Jeg har selv brugt det ord i Tæskeholdet om 'Vejrnegeren' – det ville jeg aldrig gøre i dag, konstaterer han om radiosuccessen fra 1997.

Derfor har det også været vigtigt, at publikum forstår pointen om racismedebatten rigtigt, når de ser 'Dan Dream'.

- Vi bruger utroligt meget tid på at fortælle vores jokes på en måde, så den humor, vi gerne vil have, kommer ud på den rigtige måde. Så man kan ikke gøre grin med alt, og man skal ikke gøre grin med alt. Sådan er det, siger Casper Christensen.