Rekordmange flygter til Italien: - Det vrimler med børn i gaderne

Flere end nogensinde har taget den farefulde rejse mod Europa.

22.000.

Så mange mennesker har siden årets begyndelse taget den farefulde rejse over Middelhavet til Italien, og det er rekordmange, oplyser Reuters. Sammenlignet med 2016 havde cirka 18.500 migranter taget rejsen til Italien, da marts sluttede. Antallet er derfor rekord højt før måneden overhovedet er slut. 

Alene i weekenden blev næsten 1200 migranter reddet på havet af skibe fra humanitære organisationer. Det er dog langt fra alle, der bliver reddet, og ifølge Læger Uden Grænser blev en bevidstløs kvinde fundet i en af bådene, som senere blev erklæret død.

- Det er et vidnesbyrd om, hvor desperat situationen er i deres hjemlande med knugende fattigdom og håbløshed, konflikt og eskalerende vold. Ellers var de ikke villige til at vove sig ud på en så dødsensfarlig rejse, der dagligt tager sine ofre i Middelhavets blå bølger, siger Jonas Keiding Lindholm, der er generalsekretær for Red Barnet.

Det vrimler med børn

Journalist Eva Ravnbøl, der bor i Italien og følger situationen tæt, beretter om en meget tilspidset situationen, og fortæller, at det myldrer med migranter i de italienske gader:

- Der kommer flere tusinde ind hver dag, og de forsøger alle sammen at tjene nogle penge. Nogle tigger, nogle finder småjobs, mens andre bevæger sig ud i narko og prostitution. Men fælles for dem alle er, at de bare prøver at overleve, siger Eva Ravnbøl.

Det vrimler også med børn i gaderne – mange flere end normalt. De er som regel mellem 15-17 år. Men der er også børn helt ned til ni år, men dem bliver der dog taget hånd om. Det er tydeligt, at folk er desperate.

Journalist, Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at der normalt på dette tidspunkt er langt fra så mange, som der er nu, og at de italienske medier og hjælpeorganisationer allerede nu er begyndt at tale om, at antallet af flygtninge og migranter bliver det højeste nogensinde:

- Man frygter at op mod 250.000 migranter vil komme til Italien i år, hvor der cirka var omkring 180.000 sidste år. Det vrimler også med børn i gaderne – mange flere end normalt. De er som regel mellem 15-17 år. Men der er også børn helt ned til ni år, men dem bliver der dog taget hånd om. Det er tydeligt, at folk er desperate, siger Eva Ravnbøl.

Hos migrationscentret Baobab i Rom fortæller koordinator, Andrea Costa, at de fleste migranter dog vil forsøge at komme videre fra Italien – og nogle vil endda forsøge sig at komme helt til lande som Danmark.

- Rom er kun en etape på vejen for dem og ikke slutmålet. Nogle vil gerne til lande i Nordeuropa, hvor man har et velfærdssystem. som er anderledes end vores, og hvor man tager bedre i mod migranterne.

”Det eneste, de har, er deres frygt og håb”

Christian Jensen, der til dagligt har en lægepraksis i Præstø fortæller, hvordan han mødte utallige ulykkelige historier, da han i august måned 2016 hjalp Røde Kors med at redde folk fra druknedøden på Middelhavet.

- Den historie, som mange fortæller, er, at de har været afsted i mange måneder, og undervejs er de typisk blevet frarøvet alle deres værdier på vejen igennem Libyen. De er blevet tævet, deres familier er blevet truet, der blev skudt efter dem. Mange har også oplevet seksuelle overgreb – og det er både børn og voksne. De her mennesker har intet. Det eneste, de har, er deres frygt og håb, siger Christian Jensen.

Han fortæller, hvordan de fleste immigranter beretter, at de søger en bedre tilværelse i Europa, fordi de har hørt historier om nogle få, der klarede den og kunne sende penge hjem til deres familier. Men sandheden er, at de både, de bliver sendt ud i, aldrig ville kunne nå til Europa.

- Det er gummibåde, der er lappede med gaffatape. Både, som aldrig ville kunne klare turen over Middelhavet, og det ved de godt, dem der sælger pladserne, og derfor truer de immigranterne ud i både med våben. Hvis vi ikke er der til at søge efter dem, så ville de alle drukne, fortæller Christian Jensen og tilføjer:

- Tal fra UNICEF siger, at mere end 4.500 mennesker døde på vej over Middelhavet fra Libyen til Italien i 2016, men jeg tror, at antallet kan være langt større. Jeg tror, at Middelhavet rummer en stor kirkegård på bunden.

OVERBLIK: Så mange migranter flygtede over Middelhavet i 2016

 1. Migranter i Libyen

  I september 2016 var der ifølge den Internationale Organisation for Migration (IOM) 256.000 registrerede migranter i Libyen.

   

  Heraf var 28.031 kvinder og 23.102 børn, hvoraf en tredjedel var uledsagede. IOM vurderer dog, at det virkelige tal er tre gange så højt.

 2. Børnene på Middelhavet

  Ni ud af ti af de børn, der rejste over Middelhavet sidste år, var uledsagede. I alt krydsede 25.846 børn Middelhavet i 2016 - dobbelt så mange som i 2015.

 3. De nåede til Italien

  181.436 migranter ankom officielt til Italien i 2016. Heraf var 28.223 børn.

 4. De der ikke nåede frem

  Over 4500 mennesker døde på vej over Middelhavet fra Libyen til Italien i 2016. Over 700 var børn.

   

  Kilder: IOM, Unicef.