Udland

KORT: Sådan er migranternes vej til Europa

Migranter og flygtninge strømmer mod de europæiske lande, og det gør de gennem helt bestemte ruter.

Middelhavet er begyndt at blive varmere, og det betyder, at tusindvis af migranter og flygtninge i disse dage sætter deres liv på spil i forsøget på at nå Europas kyster.

Alene i denne weekend er næsten 1.200 migranter blevet reddet, da de forsøgte at krydse Middelhavet for at komme til Italien. Dermed ligger det samlede antal migranter, der er kommet til Italien, nu på 22.000, hvilket er rekordhøjt i forhold til samme periode tidligere år.

Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning, Frontex, registrerer hvert år, hvor det samlede antal migranter og flygtninge kommer fra i verden, og hvilke ruter de tager for at komme til de europæiske lande. Og i 2016 skete der nogle væsentlige ændringer på nogle af de mest brugte ruter.

Det er blandt andet en ændret lovgivning og et velorganiseret kriminelt smuglernetværk, der er årsag til de store ændringer i strømmene.

Flere fra Afrika – færre fra Mellemøsten

Tallene fra 2016 viser med tydelighed, at det særligt er ruten gennem det centrale Middelhav, der oplever den største stigning med hele 18 procent flere flygtninge og migranter i forhold til 2015. Siden 2012 har denne rute været i konstant stigning, og på bare fire år er der kommet mere end 166.000 flere til denne rute.

Ifølge Frontex skyldes den voldsomme stigning et yderst velorganiseret smuglernetværk i Libyen, som er den destination, hvor flest flygtninge og migranter tager mod Europa fra.

I 2016 blev det registreret, at 181.459 tog turen gennem det centrale Middelhav. Her er det primært migranter og flygtninge fra Nigeria, Eritrea og Guinea.

Selvom flere end 180.000 tog ruten gennem det centrale Middelhav, er ruten fortsat ikke den mest brugte. Den mest brugte rute er gennem det østlige Middelhav, hvor 182.277 tog rejsen i 2016. Her er det primært flygtninge og migranter fra lande som Syrien, Irak og Afghanistan.  

Men selvom tallet for ruten gennem det østlige Middehav ligger højt, så har tallet taget et voldsomt dyk i forhold til 2015. Her tog intet mindre end 855.386denne rute.

Frontex beskriver i rapporten, at faldet primært skyldes den aftale, som EU og Tyrkiet lavede tilbage i marts 2015, som blandt andet indbefatter, at alle 'irregulære flygtninge og migranter', der ankommer til de græske øer, kan sendes retur til Tyrkiet.