TV 2 gik undercover: Her lever de illegale indvandrere i Danmark - og de er mange

​Aldrig før har politiet sigtet så mange illegale indvandrere i Danmark. De lever i parker og såkaldte ’reder’, og arbejder for stort set ingen penge.

I Folkets Park pĂĄ Nørrebro, ovenpĂĄ pap, under presenning og ved siden af bugnende sække med indsamlede dĂĄser og flasker, bor mange hjemløse indvandrere. De er kommet til Danmark pĂĄ jagt efter jobs og penge.

Men selv om de lever til ĂĄbent skue for de københavnere, der hver dag passerer, er flere af dem helt forsvundet fra myndighedernes radar. Og nu indgĂĄr de i en rekord.

1.348 indvandrere blev sidste ĂĄr sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark. Det er det højeste tal nogensinde, viser en aktindsigt hos Rigspolitiet, som TV 2 har fĂĄet.

TV 2 Dokumentar har i 30 dage været undercover blandt indvandrerne i Danmark, og optagelserne viser, hvordan de illegale indvandrere lever i en form for parallelsamfund, hvor de fĂĄr penge til dagen og vejen ved at lade sig udnytte af danske arbejdsgivere, samle flasker eller begĂĄ smĂĄkriminalitet.

Nogle bor som nævnt i parker, men mange bor ogsĂĄ i sĂĄkaldte 'reder', pĂĄ et gulv hos deres arbejdsgiver eller hos venner og bekendte.

Det bekræfter Københavns Politis Udlændingekontrolsektion:

- Vi har at gøre med nogle mennesker, som i den grad bliver udnyttet. Nogle arbejder ekstremt mange timer, og til en meget, meget lav løn. De betaler typisk mellem 2.000 – 4.000 kroner om mĂĄneden for at have en madras i en sĂĄkaldt ’rede’ - en lejlighed, som deles med mange andre illegale. Det er meget, meget usle forhold, siger Kjeld Farcinsen, som er politikommissær i politiets Udlændingekontrolsektion.

Det er en selvfølge, at når du ikke har lovligt ophold i landet, så gælder det kun om at overleve.

Shahamak Rezaei, integrationsforsker

Illegal i Danmark

Netop nu lever mange tusind mennesker illegalt i Danmark. Men hvordan kan illegale indvandrere overleve i et gennemkontrolleret land som vores? Hvordan skaffer de sig en indtægt? Hvem tjener pĂĄ, at de er her, og hvordan undgĂĄr de myndighederne?

Det er TV 2 Dokumentar gået undercover for at undersøge

I dokumentaren ”Illegal i Danmark” bliver to udenlandske muldvarper sat af på Københavns Hovedbanegård uden nogen papirer. Herefter har de 30 dage til at finde tag over hovedet og skaffe sig en indtægt som illegal.

Hvordan det går, kan du se, når første del af dokumentaren sendes torsdag d. 30. marts.

I sagens natur ved myndighederne ikke præcis, hvor mange mennesker der lever illegalt i Danmark. Det seneste skøn fra Rockwool Fonden lyder på 18.000, hvilket svarer til indbyggertallet i Nyborg. Men antallet er stigende advarer Københavns Politi:

- Vores erfaring er, at der i hvert fald ikke kommer færre – nok tværtimod, siger Kjeld Farcinsen med henvisning til den rekordstore flygtningestrøm, der i disse dage ankommer i Italien.

Tre illegale anholdes om dagen

Sidste ĂĄr kom de illegale hovedsageligt fra Afghanistan, Nigeria, Irak, Syrien, Somalia, Tyrkiet, Thailand og Marokko, men listen over nationaliteter er lang.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at de personer, der sidste år blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark, kom fra 96 forskellige lande.

Ifølge Shahamak Rezaei, som er migrationsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Globalisering pĂĄ Roskilde Universitet, opsøger migranterne typisk deres landsmænd, nĂĄr de efter en lang rejse ankommer til Danmark. De herboende landsmænd hjælper de nyankomne med at fĂĄ sig en identitet, et sted at bo og et job.

Men fra tid til anden gĂĄr det galt.

Som nævnt sigtede politiet 1.348 illegale migranter sidste ĂĄr - det svarer til mellem tre og fire personer om dagen, og det er en stigning pĂĄ 35 procent i forhold til ĂĄret før.

Og det er problematisk, at flere migranter slutter sig til den "illegale parallelverden" herhjemme, mener Shahamak Rezaei:

- Det er en selvfølge, at nĂĄr du ikke har lovligt ophold i landet, sĂĄ gælder det kun om at overleve. Jo mere desperate de her mennesker er, desto højere er sandsynligheden for, at de kaster sig ud i tvivlsomme projekter, og det kan være med til at undergrave velfærdsstaten.

Kun toppen af isbjerget

Tre typer illegale

LYKKERIDDEREN

Ham, der kommer til Danmark uden papirer. Han fĂĄr de jobs, der nu engang er, og lever fra dag til dag.

DEN HĂ…BEFULDE

Ham, der kommer til Danmark på et turistvisum eller et studieophold og bruger den tid, han har, til at opbygge netværn og de forbindelser, der skal til for at etablere sig fast i Danmark.

DEN UDSPEKULEREDE

Ham, der har alle de falske papirer i orden, inden han tager til Danmark. Som regel er papirerne udarbejdet sĂĄ godt, at arbejdsgivere ikke har en reel chance for at finde ud af, om de er falske eller ej.

Kilde: Kjeld Farcinsen

Ifølge migrationsforskeren er det kun "toppen af isbjerget, der bliver opdaget af myndighederne", og Shahamak Rezaei forudser, at antallet af illegale vokser.

Danmark er nemlig eftertragtet.

Når dele af verden bliver rigere, og andre dele bliver fattigere, jamen så vil der være en del mennesker, der flytter og ender som illegale

Shahamak Rezaei, migrationsforsker

- Med de sociale medier, tv og mobiltelefoner har folk lettere ved at følge med i, hvad der sker på den anden side af kloden. Og når dele af verden bliver rigere, og andre dele bliver fattigere, jamen så vil der være en del mennesker, der flytter og ender som illegale, siger han.

Shahamak Rezaei mener, at uanset hvilken type illegal der kommer hertil, sĂĄ er de en "bombe under velfærdsstaten", og han peger pĂĄ, at flere af dem lever under slavelignende forhold:

- Det er sådan set ikke et stort problem, at der er to samfund, der kører side om side med hinanden med hver deres sæt spilleregler. Men konflikterne opstår, når deres veje krydser.

Politikommissær Kjeld Farcinsen er bekymret over, at så mange indvandrere beslutter sig for at slå sig ned illegalt i Danmark

- Vi har jo et samfund, der er bygget op omkring tillid, sĂĄ vi kan ikke acceptere, at der er folk her, som vi ikke ved noget om. Samtidig er det et problem for de illegale, fordi hvis de kommer i problemer, sĂĄ kan de jo ikke kontakte myndighederne. De er rigtig dĂĄrligt stillet, og det er der mange, der udnytter, siger han.

Du kan se første del af TV 2 Dokumentaren 'Illegal i Danmark' på torsdag kl. 20.