Statsadvokat vil kræve forvaring i Kundby-sag

Statsadvokaten går efter en af de strengeste straffe i det danske retssystem, når Kundby-sagen kommer for retten til april.

Anklagemyndigheden vil kræve pigen fra den såkaldte Kundby-sag idømt forvaring på ubestemt tid.

Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet,bekræfter anklager Peter Rostgaard Ahleson over for TV 2.

Dermed vil Statsadvokaten gå efter en af de strengeste straffe i det danske retssystem, når Kundby-sagen kommer for retten den 19. april ved retten i Holbæk.

- Det er en meget alvorlig sanktion. Men det hænger selvølgelige sammen med, at vi også synes, at det meget alvorlig kriminalitet, siger Peter Rostgaard Ahleson til TV 2.

Straf uden tidsbegrænsning

Forvaring er en sjældent brugt straf, der bruges ved meget voldsomme forbrydelser, hvor den dømte vurderes at være farlig for sine omgivelser.

Sammen med livstid er forvaring den eneste straf i retssystemet uden tidsbegrænsning, og det er op til retten at bestemme hvornår den dømte kan løslades.   

Den nu 17-årige pige fra Kundby er tiltalt for forsøg på terror ved at have forberedt fremstilling af sprængstoffer til brug for bombeangreb på henholdsvis Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland og den jødiske Carolineskolen i København.

Ifølge anklageskriftet skulle angrebene være sket i januar og februar sidste år. Men terrorplanerne mislykkedes, dels fordi pigen ikke modtog en ordre om at udføre angreben dels fordi politiet greb ind.

Konverterede til islam

Med terrortiltalen er der på flere måder lagt op til en historisk retssag, da det er første gang en dansk kvinde er tiltalt for forsøg på terror.

Dertil kommer, at hun var bare 15 år, da hun planlagde angrebene og anskaffede sig kemikalier til fremstilling af bomber.

Kundby-pigen blev anholdt af politiet i januar sidste år. Hun er vokset op i en dansk familie, men konverterede til islam tre måneder før, hun blev anholdt.