Station 2

Anne prøvede at hjælpe mand – fik stjålet over 30.000 kroner

Overvågning viser, hvordan tyvene arbejder, når den ene afleder, og den anden stjæler. Forinden har de på afstand ubemærket afluret kvindens pinkode.

Det, der skulle have været et par korte ærinder i Ishøj Bycenter, endte med at blive både en ubehagelig og bekostelig oplevelse for en kvinde fra Ishøj.

Anne Hallum var torsdag den 23. februar i centeret i Ishøj for at handle. Her skulle hun på apoteket og i 7-eleven.

Da hun er færdig med sine ærinder, går hun op til sin bil, der holder på centrets tagparkering. Hun går hen til bilen og sætter sin taske og sine varer ind på passagersædet og skal lige til at sætte sig ind, da en mand henvender sig til hende.

Jeg ville jo bare være hjælpsom.

Anne Hallum, der blev udsat for tricktyveri

- Han spørger på engelsk om vej til Ishøj Station, og det er jo egentligt lidt underligt, for man kan egentlig nærmest se stationen derfra, hvor vi står, men det tænker jeg ikke så meget over. Så jeg peger derhen og forklarer ham, hvordan han lige skal ned af en trappe, og op igen for at komme derhen. Jeg ville jo bare være hjælpsom, forklarer Anne Hallum til Station 2 Efterlyst.

Bildør går op under kørslen

Men Anne Hallum ser ikke, hvad der sker bag hendes ryg, mens hun er hjælpsom. Overvågningsbilleder viser, hvordan en medgerningsmand bag hendes ryg forsigtigt og lydløst åbner bildøren i passagersiden og stjæler hendes hendes pung op af tasken.

Uden at vide noget om tyveriet siger Anne Hallum farvel til manden, der spurgte om vej. Han takker og går med raske skridt mod Ishøj station.

Anne Hallum sætter sig ind i sin bil og kører afsted. Hun når dog ikke langt, for i det første sving på parkeringspladsen går fordøren i passagersiden op, og en pose falder ud. Hun bliver nødt til at stoppe bilen, samle posen op og få døren lukket.

- Jeg tænker, det er da mærkeligt, for jeg har ikke brugt den dør, men så tænker jeg bare, at jeg måske har glemt at lukke den ordentligt tidligere på dagen. Det er først en time efter, jeg er kommet hjem, at jeg kommer til at sidde og tænke over, at det da var mystisk med den dør. Jeg går ud for at finde min pung i min taske og opdager, at den er væk. Og da jeg tjekker min netbank, kan jeg se, der er hævet en masse penge på mine kort, forklarer Anne Hallum.

Da det gik op for mig, hvad der var sket, blev jeg simpelthen så rasende, at jeg dirrede, og jeg var helt i chok over, det kunne ske for mig.

Anne Hallum, der blev udsat for tricktyveri

Allerede fem minutter efter det lykkedes tyvene at stjæle pungen, går de i gang med at hæve på to af Annes hævekort. Det lykkedes dem at hæve næsten 30.000 kroner, inden kortene bliver spærret. Inden da har de brugt kortene både i Ishøj, Brøndby, Hvidovre, Vallensbæk og på Frederiksberg.

Her bliver Anne Hallums stjålne kort brugt af en tricktyv i en hæveautomat.

"Velsmurt maskineri når tricktyvene arbejder"

Københavns Vestegnens politi er på jagt efter de tre gerningsmænd, og ifølge efterforskningsleder Jacob Ulrich Krogh er de sandsynligvis rumænere.

- Vi har set rigtig mange af den type sager, og i de fleste tilfælde viser det sig, når vi anholder nogen, at der er tale om rumænere. Det er ofte dem, der laver den her type tricktyveri. De arbejder meget professionelt, og det er helt klart et velsmurt maskineri de sætter i gang, når de har udset sig deres offer, fastslår Jacob Ulrich Krogh.

De arbejder meget professionelt, og det er helt klart et velsmurt maskineri de sætter i gang, når de har udset sig deres offer.

Efterforskningsleder Jacob Ulrich Krogh

Som overvågningsbillederne viser, arbejder de tre mænd helt tydeligt sammen og opgaverne er fordelt mellem dem.

- Den ene har jo til opgave at aflede offerets opmærksomhed ved at spørge om vej til et eller andet. Imens en anden mand sniger sig tæt på og stjæler og den tredje holder udkig. Ligeså snart pungen er taget, går de alle tre hurtigt væk fra gerningsstedet, forklarer Jacob Ulrich Krogh til Station 2 Efterlyst.

Aflurer pinkoden på afstand

Allerede inden Anne Hallum blev bestjålet havde en af gerningsmændene afluret hendes pinkode. På overvågningsbilleder fra 7-eleven ses det, hvordan den ene mand kommer gående ind i forretningen, netop som Anne Hallum skal til at betale i butikken. Han stiller sig cirka to meter væk og kigger hende over skulderen, og her lykkedes det ham at aflure den indtastede pinkode.

Her kan man se hvordan en tricktyv på over to meters afstand aflurer kvindes pinkode.

Efter 7-eleven følger tyvene diskret efter hende hele vejen hen til hendes bil, hvor de gennemfører tyveriet af pungen fra bilens forsæde.

- Jeg synes, det er så ubehageligt, og det føles virkelig som et overgreb, det jeg har været udsat for. Da det gik op for mig, hvad der var sket, blev jeg simpelthen så rasende, at jeg dirrede, og jeg var helt i chok over, det kunne ske for mig. Normalt er jeg ikke lemfældig med mine ting, og jeg holder altid rigtig godt fat i min taske, når jeg går nogen steder, siger Anne Hallum. Hun er endnu usikker på, hvorvidt hendes forsikringsselskab vil dække hele hendes tab på 30.000 kroner.

Ofte omrejsende kriminelle

Københavns Vestegnens Politi hører gerne fra nogen, der har set de tre gerningsmænd eller som ved, hvor de holder til.

De har det jo med ofte at skifte sted og by, og det kan sagtens være de er i Jylland nu, eller allerede er rejst ud af landet igen.

Efterforskningsleder Jacob Ulrich Krogh

- Vi vil rigtig gerne høre fra nogen, der måske opdager de her personer på nye togter. De har det jo med ofte at skifte sted og by, og det kan sagtens være, de er i Jylland nu eller allerede er rejst ud af landet igen. Men hvis nogen har set dem, eller ser dem, så vil vi rigtig gerne høre om det, siger Jacob Ulrich Krogh.

Her ses de tre tricktyve, der afledte Anne Hallums opmærksomhed og imens stjal hendes pung. Efterfølgende hævede de 30.000 kroner på hendes kort.

Københavns Vestegnens Politi kan kontaktes på 1-1-4.