Nyheder

40 års fødselsdag blev fejret af medier - men det var fire måneder for tidligt

Politiken lægger sig fladt ned og indrømmer fejl i en stor fødselsdagsartikel.

Simon Jul er komiker og studievært på Radio 24syv. Og han kunne forrige søndag stå op og læse i flere morgenaviser, at han fyldte 40 år. Både Jyllands-Posten og Politiken bragte store fødselsdagsportrætter i anledningen af den runde dag. 

Morgenavisen Jyllands-Posten skrev et stort opslag om den "Bæredygtig multikunstner", der fyldte 40 år søndag. Og Politiken fyldte en halv side med et fødselsdagsportræt af Simon Jul - "Fra banjo til bondeknold".

Der var bare ét problem... Simon Jul fyldte ikke 40 år denne uge.

- Vi troede, at han havde fødselsdag. Vi har lavet en fejl og lægger os fladt ned, siger redaktionschef hos Politiken, Michael Jarlner, i søndagens program 'Presselogen' på TV 2 NEWS.

Research på Wikipedia

Begge aviser rettede det og sagde "Undskyld". Jyllands-Posten skrev, at "misforståelsen er sket i forbindelse med oplysninger om Simon Jul Jørgensen, der florerer på de digitale medier".

Journalisternes fødselsdag research stammer blandt andet fra internet leksikonet Wikipedia, hvor Simon Juls fødselsdag efterfølgende er blevet rettet fra 12. marts til 1. juli. 

- Nu er det jo en fødselsdag, så det er ikke noget, som man starter en graveredaktion på: kan det nu passe, at han har fødselsdag, siger Michael Jarlner med et smil.

- Det er pinligt at lave fejl. Men vi må lægge os ned, og vi glæder os til at lykønske ham, når han bliver fyrre et halv år, siger Michael Jarlner, redaktionschef på Politiken.

Politiken er først med en nyhed

Søndagens presselogepanel tog fejlen med et smil. Og kunne endda ønske Politiken tillykke med historien.

- Vi kan da rose Jarlner og Politiken for, at de for en gangs skyld er vældig meget først med en nyhed, siger chefredaktør på Ekstra Bladet, Karen Bro.

Hvad er lektien af denne sag - er der et før og et efter inde på Politiken?

- Jeg kan garantere, at navneredaktion gør alt, hvad de kan for, at det ikke gentager sig. For det er en irriterende sag at sidde med i Presselogen, slutter Michael Jarlner.

Simon Jul har ikke ønsket at kommentere historie overfor Presselogen, men skriver tak til både Politiken og Jyllands-Posten for de fine ord på sin Instragramkonto.