Nyheder

Dansker nomineret til stor international bogpris

Forfatteren Dorthe Nors er netop blevet nomineret til 'The International Man Booker Prize'.

Bøger fra danske forfattere hitter i disse år i stor stil uden for Danmarks grænser, og nu har en dansker også muligheden for at vinde en af de helt store priser i litteraturens verden.

Den danske forfatter Dorte Nors er nomineret til 'The International Man Booker Prize'. Det skriver forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse.

Prisen er på 50.000 pund – 425.000 kroner, og uddeles hvert andet år på baggrund af et værk, som enten oprindeligt er skrevet på engelsk, eller er blevet oversat. 

Dorte Nors er nomineret for romanen 'Spejl, skulder, blink', der for nylig udkom i England og har fået særdeles positive anmeldelser i blandt andre de engelske aviser The Guardian og Financial Times.

Foruden Dorthe Nors er 12 andre forfattere at finde på den såkaldte longlist. Den tæller blandt også israeleren Amos Oz.

- Det er kæmpe stort at stå på den liste. Det er svært at fatte, når man er midt i det, siger Dorthe Nors ifølge Gyldendal.

Har tidligere høstet international ros

Tidligere modtagere af 'The International Man Booker Prize' tæller blandt andre Alice Munro og Philip Roth.

Også Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, er glad for nomineringen.

- Det er glædeligt igen at få bekræftet, at den internationale litterære offentlighed har sans for Dorthe Nors’ helt særlige evne til at forene spøg og alvor, vemod og humor, i sine på én og samme tid konkret virkelighedsnære og ubestemmeligt foruroligende skildringer af mennesker og samfund, siger Johannes Riis.

Selvom det er kæmpe stort for Dorthe Nors, at være nomineret til 'The International Man Booker Prize', så er den international opmærksomhed er ikke uvant for hende.

For tre år siden fik hun sit gennembrud i USA med oversættelsen af novellesamlingen 'Kantslag'.

Den fik plads på det anerkendte brancheblad Publishers Weeklys liste over de 25 bedste fiktionsudgivelser i 2014.

'Spejl, skulder, blink' blev udgivet i Danmark i februar 2016.  Siden er romanen udgivet eller på vej i blandt andet USA, Holland, Sverige, Tyskland, Norge, Frankrig og Ungarn.