Samfund

78-årig er vild med 3D-briller: - Jeg kunne sidde og se det et helt døgn

Moderne 3D-teknologi og Virtual Reality-briller kan gøre stor gavn i velfærdssektoren.

- Man bliver sgu aldrig træt af det. Jeg kunne sidde og se det et helt døgn, udbryder 78-årige Knud Erik Hellum efter at have været en virtuel tur til Thailand.

Knud Erik Hellum er en af beboerne på Vesterled Plejecenter i Vamdrup, hvor de er begyndt at tilbyde beboerne en 3D-rejse ud i det ukendte ved hjælp af Virtual Reality (VR) briller.

- De føler, at de oplever noget, og de kommer ud af den verden de er i i dagligdagen, fortæller Bente Thygesen, der er centerleder på plejecenteret.

Og der næsten ingen begrænsning for, hvad VR-brillerne kan bruges til indenfor velfærdssektoren.

Foruden de ældre, der kan komme på lynvisit til Østen, kan syge børn eksempelvis deltage i undervisningen hjemmefra og demente få en tur ned ad barndommens gade - kun fantasien sætter grænser for, hvilken virtuel virkelighed de tunge, sorte briller levendegør.

Gør genoptræningen mere spændende

Eksempelvis på rehabiliteringscenteret på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted, hvor de bruger VR-brillerne til genoptræning af hjerneskadede.

Her bruges 3D-brillerne til at hjælpe hjerneskadede patienter med at genoptræne.

Her har to unge iværksættere fra Aalborg Universitet, Paula Epure og Daniel Christensen, som en del af deres studier, opfundet et system, hvor VR-briller og sensorer,  lærer hjerneskadede patienterne færdigheder, der skal højne livskvaliteten.

Også her er tredimentionelle briller blevet taget godt imod.

- Det betyder alverden. Hvis man synes det (genoptræningen, red.) er spændende og motiverede, så performer man og udvikler sig bedre, fortæller Susanne Asmussen, der er afdelingsterapeut på Neurorehabiliteringscenteret.

19-Nyhederne besøgte tirsdag Sydvestjysk Sygehus og Vesterled Plejecenter - se det indslag i videoklippet herunder:

Se hele den inspirerende historie om brugen af VR i velfærdssektoren.

I Kolding kommune arbejder man på at få den virtuelle brille ud til alle kommunens plejehjem.

Og på sygehuset i Grindsted håber de på sigt lave de virtuelle øvelser fra patienternes eget hjem, så de kan træne i helt realistiske omgivelser.