Samfund

78-årig er vild med 3D-briller: - Jeg kunne sidde og se det et helt døgn

Moderne 3D-teknologi og Virtual Reality-briller kan gøre stor gavn i velfærdssektoren.

- Man bliver sgu aldrig træt af det. Jeg kunne sidde og se det et helt døgn, udbryder 78-årige Knud Erik Hellum efter at have været en virtuel tur til Thailand.

Knud Erik Hellum er en af beboerne på Vesterled Plejecenter i Vamdrup, hvor de er begyndt at tilbyde beboerne en 3D-rejse ud i det ukendte ved hjælp af Virtual Reality (VR) briller.

- De føler, at de oplever noget, og de kommer ud af den verden de er i i dagligdagen, fortæller Bente Thygesen, der er centerleder på plejecenteret.

Og der næsten ingen begrænsning for, hvad VR-brillerne kan bruges til indenfor velfærdssektoren.

Foruden de ældre, der kan komme på lynvisit til Østen, kan syge børn eksempelvis deltage i undervisningen hjemmefra og demente få en tur ned ad barndommens gade - kun fantasien sætter grænser for, hvilken virtuel virkelighed de tunge, sorte briller levendegør.

Gør genoptræningen mere spændende

Eksempelvis på rehabiliteringscenteret på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted, hvor de bruger VR-brillerne til genoptræning af hjerneskadede.

Her har to unge iværksættere fra Aalborg Universitet, Paula Epure og Daniel Christensen, som en del af deres studier, opfundet et system, hvor VR-briller og sensorer,  lærer hjerneskadede patienterne færdigheder, der skal højne livskvaliteten.

Også her er tredimentionelle briller blevet taget godt imod.

- Det betyder alverden. Hvis man synes det (genoptræningen, red.) er spændende og motiverede, så performer man og udvikler sig bedre, fortæller Susanne Asmussen, der er afdelingsterapeut på Neurorehabiliteringscenteret.

19-Nyhederne besøgte tirsdag Sydvestjysk Sygehus og Vesterled Plejecenter - se det indslag i videoklippet herunder:

Se hele den inspirerende historie om brugen af VR i velfærdssektoren.

I Kolding kommune arbejder man på at få den virtuelle brille ud til alle kommunens plejehjem.

Og på sygehuset i Grindsted håber de på sigt lave de virtuelle øvelser fra patienternes eget hjem, så de kan træne i helt realistiske omgivelser.