Sandt eller falsk: Hvad kan øge og mindske risikoen for demens?

Hvilken betydning har søvn, blodtryk og kost på demens? Test din viden og bliv klogere på, hvad der øger og mindsker risikoen for at blive ramt.

Demens ændrer hvert år livet for tusindvis af danskere og deres familier. Men befolkningen ved slet ikke nok om de faktorer, der har en direkte sammenhæng med risikoen for at udvikle demens.

Sådan lyder det fra Nationalt Videnscenter for Demens, der arbejder med forskning og uddannelse på området.

- Hvis folk var mere opmærksomme på disse risikofaktorer, ville man, ifølge nogle estimater, kunne mindske forekomsten af demens med op imod 20 procent, forklarer Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Det er både danske og internationale undersøgelser, der peger på, at man kan påvirke risikoen for at udvikle demens - også flere årtier før de første symptomer på demens dukker op.

Hvad er demens?

Demens er en samlet betegnelse for en række symptomer, der viser sig, når hjernen bliver svækket af sygdom.

Flere end 200 forskellige sygdomme kan føre til demens.

Cirka 87.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3000 under 65 år.

Hver dag får 20-25 personer i Danmark stillet en demensdiagnose.

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid sygelige forandringer i hjernen.

TV 2 sætter i hele uge 36 fokus på demens med overskriften 'Husk livet'.

Hvornår kan vi helbrede for demens?

Trods mange års forskning er det endnu ikke lykkes forskerne at finde en måde at helbrede mennesker med demens. Faktisk er der ikke siden 2002 blevet godkendt ny medicin på området.

- Det er meget usædvanligt, fordi demens er blevet en folkesygdom. Men det handler om, at det er en utrolig kompleks sygdom, som involverer flere processer i hjernen, og derfor er det så kompliceret at behandle, forklarer Kasper Jørgensen. 

Derfor kan de risikofaktorer, man har fundet frem til, heller ikke med sikkerhed forebygge demens. Ifølge Kasper Jørgensen er selv ikke det bedste helbred eller den sundeste livsstil en garanti mod at udvikle demens.

- Men er man opmærksom på risikofaktorerne, kan man måske forsinke tidspunktet for, hvornår man får demens, og det kan gøre en stor forskel, forklarer han.

TV 2 bringer i samarbejde med Nationalt Videnscenter for Demens herunder en quiz, som kan gøre dig klogere på, hvad der kan øge og mindske risikoen for at udvikle demens.

OBS: Du skal trykke på feltet "Næste spørgsmål" hver gang du har svaret på et spørgsmål for at komme videre til det næste: