Nyheder

Forældre tager voldelige demonstranter i forsvar: Politiet optrappede situationen

Politiet var delvist skyld i urolighederne onsdag på Nørrebro, mener en forældreforening, der opfordrer politiet til at holde afstand fredag aften.

Flere af politiets hollændervogne kørte foran demonstrationen, der onsdag markerede 10-året for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69. Det var en fejl, mener Foreningen for Forældre mod Politibrutalitet.

- Der var alt for meget politi. Civile betjente løb ind og ud af demonstrationen og skabte utryghed. Hollændervognen foran demonstrationen og i sidegaderne endte med at blive en katalysator for urolighederne, siger Jeanette Perlt, der er medlem af Foreningen for Forældre mod Politibrutalitet.

Foreningen blev oprettet for cirka 10 år siden, fordi en række forældre havde oplevet, at deres børn var blevet brutalt behandlet af politiet. Derfor har de siden deltaget ved demonstrationer iført orange veste for at observere, at politiet holder sig inden for rammerne af de magtbeføjelser, de er givet, fortæller Jeanette Perlt. 

Ifølge Københavns Politi var der i onsdags lige præcis det antal betjente, som man vurderede var nødvendigt for at løse opgaven.

- Det er ganske uacceptabelt, at nogle yder vold og hærværk, så vi kører det mandsskab i stilling, vi vurderer, der skal til for at stoppe det, siger vicepolitiinspektør Henrik Møller Jakobsen ved Københavns Politi.

Forældre: Undgå samme fejl fredag aften

Fredag aften har gruppen Party Rebels annonceret en fest på den tomme grund ved Jagtvej 69, hvor Ungdomshuset lå. Efter onsdagens uroligheder har gruppen følgende budskab til politiet i dets Facebook-gruppe:

- Det bedste I kan gøre for at hjælpe os er at holde jer mindst et stenkasts afstand fra grunden. Alt andet kan blive set som en endnu en unødig provokation fra jeres side, og vi hverken kan eller vil tage ansvar for følgerne.  

Politiet er klar med endnu en aktion fredag aften, men vil ikke fortælle, hvad den består af, eller hvor mange betjente, der deltager.

Et andet medlem af Foreningen for Forældre mod Politibrutalitet, Henrik Wiegman, kan godt forstå udmeldingen fra Party Rebels

- Hvis spændingerne er så store efter i onsdags, så gruppen forestiller sig, at nogen kan blive provokeret af politiets tilstedeværelse, synes jeg da, at det er meget fornuftigt at fortælle politiet det. Så har de jo valget om ikke at komme, siger han.

Jeanette Perlt er enig:

 - Generelt er det jo ikke sådan, at de unge mennesker går og slår folk ned og begår hærværk, så der er jo ingen grund til at provokere dem. Hvis politiet skal være der, så lad dem stå foran butikkerne og facaderne, så der ikke bliver begået hærværk, men der er ingen grund til, at de står lige foran festen og provokerer.

Arbejdernes Landsbank på Nørrebrogade fik smadret ruder og hæveautomater ved onsdagens voldelige demonstration.

I forhold til i onsdags havde de to medlemmer af forældreforeningen også hellere set, at politiet havde stået langs med butikker og banker på ruten og på den måde undgået, at der overhovedet var blevet begået noget hærværk.

Men så havde politibetjentene bare risikeret at blive mål for brostenene, siger Københavns Politi:

- Der er jo nogle politioperative indsatsledere på stedet, der vurderer, hvordan vi bedst minimerer vold og hærværk. Vi har jo også set, at de i stedet så bare kaster sten mod betjente. Så det er jo lederen på stedet, der vurderer, hvad der tjener formålet bedst, siger vicepolitikommisær Henrik Møller Jakobsen.

Råd til forældre: Tal med jeres børn

Foreningen for Forældre mod Politibrutalitet har som udgangspunkt ikke tænkt sig at være til stede ved festen i aften.

– Der har været så mange fester på den grund de seneste 10 år. Jeg kan ikke se, hvorfor der skulle blive ballade, siger Henrik Wiegman fra forældreforeningen.

Ingen af de tilbageværende medlemmer af foreningen har børn, der fortsat er aktive i Ungdomshuset eller miljøet omkring, men Jeanette Perlt ville råde andre forældre til at tale med deres børn om, hvad det er, de går ind til, når de deltager i det her miljø.

- Jeg vil sige det samme, som jeg sagde til min egen datter for 10 år siden: Du skal være meget opmærksom på, hvad der sker omkring dig. Tal med dit barn om, hvad det går ind til, når han eller hun kommer til de her begivenheder. Og at de ikke skal være en del af noget, de ikke har lyst til. Hvis man er oprørsk og revolutionær, så er det jo hårdt. Man føler sig marginaliseret og kan blive revet med af stemningen. Det retfærdiggør ikke, at man gør noget kriminelt. Men der jo større chance for, at man lader sig rive med, når adrenalinet pumper og politiet er massivt tilstede, siger Jeanette Perlt.

I skrivende stund har 118 i Party Rebels' Facebook-gruppe tilkendegivet, at de deltager i festen fredag aften, men arrangørerne siger til TV 2, at de forventer mange flere deltagere.