Far leder efter døtre i Tyrkiet: Datter var selv med til at radikalisere andre
Dansk-kurdisk kvinde blev ikke lynradikaliseret før hun forlod Danmark. Derimod opfordrede hun selv andre danskere til at tage til Syrien.
De dansk-kurdiske søstre Leyla og Hazal Olgun har siden slutningen af maj 2016 været forsvundet, og ifølge TV 2s oplysninger befinder de sig i Syrien, sandsynligvis hos Islamisk Stat.
I forsøget på at finde sine døtre har deres far Yasar Olgun været i Tyrkiet stort set siden de forsvandt. Han mener, at Leyla og Hazal blev radikaliseret kort tid før de tog afsted, og han afviser at have set tegn på, at hans døtre havde sympati for Islamisk Stat.
Men i TV 2-dokumentaren “Er mine piger hellige kriger?”, der sendes torsdag aften, påvises det, at den ældste søster Leyla Olgun på 24 år har vist tendenser på radikalisering i årevis og også spillet en central rolle i at radikalisere andre.
Flere kilder fortæller til TV 2, at Leyla Olgun især udtrykte sine ekstreme holdninger på sociale medier.
- Okay at slå shia-muslimer ihjel
En af Leyla Olguns barndomsveninder, Samira, fortæller, at Leyla Olgun allerede i gymnasiet fra 2008 til 2010 gav udtryk for ekstremistiske holdninger på Facebook:
- Altså, det er jo ikke nogen hemmelighed, at hun hader alle kufar (vantro, red.)
- Hun ønskede, at alle muslimer kunne opleve at blive en grøn fugl en dag. Det er, hvis man dør som martyr. Så er man en grøn fugl i paradiset, fortæller veninden.
Udtrykket "at blive en grøn fugl" stammer fra en islamisk fortælling om de muslimer, der dør for Allahs sag - martyrer. I fortællingen overgår martyrens sjæl til en grøn fugl, der bor omkring guds trone.
Samira er et opdigtet navn. Hun ønsker at optræde anonymt af frygt for repressalier fra islamister i Danmark. Hun fortæller, at Leyla Olgun var meget klar i sin holdning til shia-muslimer:
- Hun var ikke bleg for at sige, at shia-muslimer ikke er rigtige muslimer. Og hun sagde, at det var okay, at IS har slået mange af dem ihjel, fordi shia-muslimer ikke er rigtige muslimer.
Far havde ingen mistanke om døtres holdninger
Leyla og Hazals far Yasar Olgun har i længere tid været alvorligt syg. Han fortæller i dokumentaren, at der en risiko for, at Leyla og Hazal Olgun blev radikaliseret i de måneder, hvor han var svækket af sygdommen og ikke kunne følge helt med i, hvad de lavede.
- Hvis der gik noget galt, så kan det være sket sidste år, da jeg var på hospitalet. Fire-fem måneder før de rejste.
Yasar Olgun forklarer også, at Leyla og Hazal aldrig viste tegn på radikalisering.
- Jeg har aldrig haft indtryk af, at de kunne finde på at gøre sådan noget.
- Det er ikke noget med, at hun (Leyla Olgun, red.) sad i 24 timer i døgnet og læste Koranen. Det var det ikke. Hvis det var sådan, så ville vi have lagt mærke til, at hun var på den gale vej.
Spillede central rolle i rekrutting af andre
Khaterah Parwani, der er næstformand i Exitcirklen, som blandt andet arbejder med radikaliserede kvinder, holdt i længere tid øje med en Facebook-profil kaldet Umm Talhah.
Umm Talhah er et falsk navn, som Leyla Olgun brugte blandt andet på Facebook. For 3,5 år siden begyndte hun at skrive og dele ting, der fik Khaterah Parwani til at følge hende.
I en lukket Facebook-gruppe skrev Leyla Olgun et opslag, hvor hun inddirekte opfordrede muslimske brødre til at rejse ud:
"Hvordan har I det når I sidder tilbage i Danmark? Velvidende om, at jeres Ummah brænder? Velvidende om, at jeres søstre bliver voldtaget? Jeres søstre bliver dræbt? Jeres brødre bliver tortureret? Hvordan kan I blive her i DK og finde undskyldning efter undskyldning?"
Khaterah Parwani fortæller, at hun lagde mærke til Leyla Olguns profil, fordi hun udtrykte en mere ekstrem facon i forhold til mange af de andre unge, muslimske piger.
Hun mener, at Leyla Olgun spillede en stor rolle i radikaliseringen af andre kvinder:
- Hun har haft en ret markant rolle i forhold til at prøve og rekruttere ret mange unge piger. Hun prøvede at overtale pigerne til at tage den drejning. Hun var en markant rolle både på gadeplan og sociale medier, som jeg har oplevet hende. På det tidspunkt var hun nærmest alle vegne, fortæller Khaterah Parwani.
Ekspert: Kvinder tjener som budbringere
Nikita Malik, senior researcher ved Quilliam, er en af verdens førende eksperter i radikalisering. TV 2 har vist hende de oplysninger, som er kommet frem om Leyla Olgun.
Nikita Malik forklarer, at Leyla Olguns adfærd bærer tydeligt præg af en grad af radikalisering, hvor hun blev et redskab for Islamisk Stat.
- Det er et centralt propagandaelement, at kvinder tjener som budbringere for strategisk information. Leyla må være blevet fortalt lignende ting af en anden person for selv at have absoberet det. Herefter gentager hun det overfor andre mennesker.
- Så den her opfordring, denne brug af propaganda til at få andre til at gøre noget, er formentlig en del af hendes oplæring og vil være noget, hun fortsætter med at gøre, siger Nikita Malik.
Skrev støtteerklæring til danske jihadister
Foruden opfordringerne til rejse til konfliktområderne i Mellemøsten, delte Leyla Olgun også opslag, der kan tolkes som støtteerklæringer til danske jihadister i Syrien.
I oktober 2014 delte hun eksempelvis Berlingske-artiklen “Her er de hellige krigere fra Danmark” med ordene:
“Må Allah (‘azza wa jall) (mægtig og majestætisk, red.) acceptere dem, der har ofret sig for Allahs skyld. Amiin!” (Se billede ovenfor)
Et opslag, der for Khaterah Parwani dengang syntes som et skridt i en retning, hvor kvinder fik en mere fremtrædende rolle i det islamistiske miljø:
- Normalt er pigerne og kvinderne i baggrunden. De plejer ikke og være så politisk ideologiske, som hun var.
- Hun hylder dem, der rent faktisk har været nede i Islamisk Stat og har mistet livet. Som helte. Der mener jeg, vi ovre i ret høje grader af radikalisering, siger Khaterah Parwani.
Se med torsdag aften klokken 20, hvor TV 2 viser dokumentaren “Er mine døtre hellige krigere?”