Nyheder

Viral video forarger politikere og ekspert: - Det er forrykt, ulækkert og forkert

Politikere og medieekspert raser over viral video med børn, der får at vide, at de ikke er danske.

Både på Christiansborg og blandt medieeksperter vækker en video stor forargelse og vrede.

I videoen får en gruppe børn at vide, at de ikke er danskere, men i stedet tilhører gruppen af 'efterkommere til indvandrere'.

Videoen er blevet lagt på Facebook efter et flertal i Folketinget 9. februar vedtog, at de var bekymret over, at der i nogle boligområder i Danmark bor 'flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere'.

I forslaget, der vedrørte et boligområde ved Brøndby Strand, lød det:

- Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 procent.

Tæt på misbrug af børn

Ifølge Peter Horn, ekspert i personlig branding, har Gorilla Media misbrugt børnene i videoen.

Han peger på, at børn ofte er brugt i reklamer og nødhjælpskampagner, som eksempelvis sultne børn i Afrika, fordi børn appellerer på en anden måde til forbrugeren end voksne. 

- Det kan godt være, at intervieweren og de andre børns forældre har accepteret børnenes medvirken, men det er stadig forkert, at en voksen, som er en autoritet, nedbryder børn opfattelse – i dette tilfælde af at være dansk – og dermed kan skabe et muligt traume, siger Peter Horn.

Integrationsminister, Inger Støjberg, kalder videoen for forrykt.

- Det er moralsk forkert, forrykt og ulækkert. De ting, som bliver sagt i videoen, har jo ingen hold i virkeligheden, siger integrationsminister Inger Støjberg.

Den holdning deler Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører:

- Det er moralsk forkasteligt at bruge børn på denne måde. Børn skal man holde ude af den offentlige debat, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, at Gorilla Medias video er moralsk forkastelig.

Her kan du se videoen:

Adspurgt om børnene ikke blot finder ordførerens budskaber i tv, radio og på skrift, svarer Martin Henriksen:

- Det kan godt være, at der er noget jeg har misforstået, men jeg vil mene, at de fleste børn er uskyldige og rene. De skal have lov at være børn og skal ikke beskæftige sig med det, som de voksne skal. Det skal nok komme tids nok.

Han tilføjer:

- Hvis det her havde været en diskussion med nogle børn der gik i 9. klasse eller gymnasiet, så ville jeg synes, at det var i orden. De ville kunne forstå det, men det kan de her børn ikke.

Forkert at misbruge børn

Adspurgt om et flertal i Folketinget omtaler netop disse børn i videoen som 'efterkommere af indvandrere', siger integrationsminister Inger Støjberg.

- Det er forkert at misbruge børn, så de kommer til at sidde og græde for rullende kameraer. Det er revet ud af en sammenhæng. Det har ikke noget med virkelighedens debat at gøre. Grundlæggende handler det om, hvorvidt danskerne skal være i mindretal i boligområder.

Integrationsministeren fastslår, at børnene i videoen selvfølgelig er danske.

Inger Støjberg: Det er forrykt at bruge syvårige børn i viral video - det er revet ud af en sammenhæng

Videoen er ikke bedre end retorikken fra Folketinget

Ifølge Peter Horn er videoen med til at placere børnene som andenrangsborgere - ligesom Folketingets lovforslag.

- Videoen er med til at placere børnene som andenrangsdanskere, når intervieweren fortæller, at de ikke er danskere, siger Peter Horn.

Han mener, at den voksne i videoen går for meget op i effekt.

- Børnene bliver rystet i deres grundvold.

Selvom Alex Sabour, der er en af de tre personer bag videoen, har fortalt, at de har advaret børnene om, hvad de ville blive spurgt til, så gør det ingen forskel.

- Det er en form for mental misbrug, som jeg ikke synes passer ind. Det fremmer ikke emnet, siger Peter Horn.

Han kritiserer Gorilla Medias film for ikke at være bedre end Folketingets udtalelse.

- Dét at være dansk bør indebære et åbent og tolerant menneskesyn; man opfører sig ordentligt overfor hinanden. Naturligvis skal der være plads til ytringsfrihed. Men ytringer har også et ansvar og en etik og moral. Så der har både videoens ophavsmand og dele af Folketinget et problem. Vi skal ikke gøre nogen personer i Danmark til andenrangs borgere.

Et forsøg på at tækkes vælgere

I Peter Horns øjne er videoen manipuleret - på samme måde som Folketingets udtalelse.

- Videoen er lavet af professionelle – og de ved alt om at optimere en effekt. Manipulationen er ikke større eller mindre end Folketingets udtalelse, der også er fremsat i et forsøg på  at tækkes flest mulige vælgere. I begge tilfælde ender niveauet med laveste fællesnævner. Generelt bør vi væk fra den danske landsby med 5,6 mio. indbyggere og i stedet interessere os mere for den globale landsby på 7,5 mia. indbyggere. Det er der, vores fremtid som danskere og verdensborgere findes.

I øvrigt påpeger Peter Horn, at Gorilla Media har et ærinde om at brande sig på markedet for sociale medier.

- Man kan ikke sige sig fri for, at det producerende selskab også har et ærinde i at brande sig på markedet for sociale medier. Videoen har således også – tilsigtet eller utilsigtet – en kommerciel dimension, afslutter Peter Horn.

Manden bag: Jeg er ked af det på alle børns vegne

TV 2 har tidligere forholdt netop denne kritik overfor Axel Sabour, der oplyste at sagen interesserede ham personligt. I videoen optræder blandt andre også hans egen datter.

- Jeg er ked af det på alle de børns vegne, der ikke bliver accepteret som en del af den danske befolkning. Der er ingen grund til at bruge ord som 'efterkommere af indvandrere' - det er en anden måde at sige, at børnene ikke er danske.

Axel Sabour deltager dog torsdag i en konference, der omhandler hvordan man netop får en video til at gå viralt.