Nyheder

38-årige Tommy arbejdede for Alternativet - nu kæmper han mod IS i Syrien

Tommy Mørck i Syrien. Tommy Mørck / Privatfoto

Danske Tommy Mørck befinder sig midt i tidens mest voldelige konflikt. Med våben fra en kurdisk milits er han draget i krig mod Islamisk Stat.

Den 38-årige dansker Tommy Mørck plejede at passe sit arbejde som frivillig daglig leder af Alternativets partikontor i Aarhus.

Nu kæmper han mod terrororganisationen Islamisk Stat, IS, i Syrien. 

Det kan den digitale avis Zetland onsdag berette.

Tommy Mørck kæmper for den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder, YPG, som er en søsterorganisation til Kurdistans Arbejderparti, PKK, i Tyrkiet. Et parti, der står på EU's terrorliste og dermed befinder Tommy Mørck sig i en juridisk og moralsk gråzone, vurderer forsvarsadvokaten Erbil Kaya, der blandt andet repræsenterer den 23-årige Joanna Palani, som også har kæmpet mod IS i Syrien og Irak.

Men hvordan endte danskeren i den gråzone? I en af nyere tids mest blodige konflikter?

Jeg har altid søgt efter et fællesskab, men jeg har aldrig fundet et, som kan tilbyde mig nok.

Tommy Mørck til Zetland

På baggrund af et længere interview med Tommy Mørck selv, mail- og chatkorrespondancer og adgang til hans dagbog, billed- og videomateriale samt en række interviews med familie, venner og kampfæller i Syrien beskriver Zetland danskerens rejse ind i Syrien.

Tommy søgte fællesskabet

Tommy Mørck beskrives som et utroligt rodløst menneske. I ét væk har han skiftet omgangskreds, bopæle og job.

- Jeg har altid søgt efter et fællesskab, men jeg har aldrig fundet et, som kan tilbyde mig nok, siger Tommy Mørck over en telefon fra Syrien til Zetland.

- Det er nok også derfor, jeg er så flyvsk. Jeg opstøver altid noget nyt og noget mere.

Hans omflakkende natur skal spores tilbage til opvæksten i Sønderjylland, skriver han i sin dagbog. Siden barnsben har han aldrig kunne finde ud af at høre til i én social gruppe.

Droppede det normale liv

Efter en turbulent tid traf han for få år siden et radikalt valg: Han droppede idéen om at skabe sig et 'normalt liv’ med venner, familie, et hjem og en karriere.

I stedet fandt han i Aarhus et projekt, han kunne forpligte sig til. I efteråret 2015 blev han en del af den fremadstormende politiske bevægelse hos Alternativet.

Som månederne gik, brændte Tommy Mørck dog ud. Hans progressive idéer var ikke lige sådan at virkeliggøre. I stedet var han begyndt at brænde for en anden revolution. En oprørskamp i Syrien.

Kort over hvor i Syrien danske Tommy Mørck i øjeblikket befinder sig.

Ifølge Zetland følte Tommy Mørck en stærk trang til at handle. Kurdernes tankesæt mindede ham om Alternativets, har han fortalt til mediet.

I første omgang var det planen at rejse til byen Rojave som civil borger uden at gribe til våben. Den plan gik i vasken, da han blandt andet mødte den 48-årige franskmand Rafaeon Pella, som ønskede at slutte sig til den kurdiske milits YPG.

Han var den bedste af os alle, vil jeg mene

Rafaeon Pella

Tommy blev svoret ind i YPG's hær og fik tildelt det kurdiske navn Heval Bakûr.

- Han var den bedste af os alle, vil jeg mene, har Rafaeon Pella fortalt Zetland.

Ikke sikkert, han er Danmarks allierede

Der findes ingen præcise opgørelser over, hvor mange vestlige udlændinge, der kæmper for YPG i Syrien.

Og blot fordi Tommy Mørck har kæmpet på samme side som de danske F 16-fly, betyder det ikke, at han er en allieret, når han vender hjem til Danmark.

Ligesom syrienskrigeren Joanna Palani fik frataget sit pas i 2015, kan Tommy Mørck risikere det samme, fordi der lovgivningsmæssigt stadig ikke er taget stilling til, om det er i orden at kæmpe for YPG-militsen.

- Jeg tror, at når han (Tommy Mørck, red.) kommer hjem til Danmark, så vil politiet holde øje med ham, og hvis man så vurderer, at han vil rejse tilbage til Syrien eller Irak, vil man nok fratage ham hans pas og give ham udrejseforbud, siger Erbil Kaya til Zetland.

Forbryder eller frihedskæmper?

Med Tommy Mørcks rejse til Syrien har han skrevet sig ind den komplekse historie om de mindst 135 danskere, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste er rejst til Syrien og Irak de seneste år.

Et spørgsmål står dog stadig tilbage: Er danske Tommy Mørck en forbryder eller en frihedskæmper, når han i kampen mod Islamisk Stat har slået sig sammen med den kurdiske YPG-milits?

- Jeg har ikke lyst til at komme i fængsel, siger Tommy Mørck selv over telefonen fra YPG’s base i Ayn Issa til Zetland.

- Men hvis det skulle ske, vil medierne blot skrive bedre historier om mig, og dermed vil der også komme mere fokus på YPG’s sag. Så har jeg da hjulpet koalitionen lidt på vej.

Zetland har så vidt det har været muligt prøvet at verificere Tommy Mørcks historie. Derudover bygger historien også på en artikel fra det amerikanske magasin Rolling Stone.