Fornem hæder til dansk skuespiller: - Stort set alle vores største filminstruktører har arbejdet med Henning Jensen

Den kommende Bodil-fest bliver en særlig aften for Henning Jensen, der modtager en hæders-Bodil.

Når de hvide Bodil-statuetter igen skal uddeles, bliver det med en særlig hæderspris til Henning Jensen.

Den danske skuespiller modtager en Æres-Bodil til festen, der finder sted 4. marts. Det meddeles i en pressemeddelelse.

Jacob Wendt Jensen, der er formand for Danske Filmkritikere, skriver i motivationen for prisen:

- Bodil-nominerede præstationer som den mentalt forstyrrede far i "Gaven" og som den snu Kaj Johansen i "Sommeren '92" har kun øget respekten for Henning Jensen i de senere år.

- 88 roller i en film- og tv-karriere, der strækker sig over mere end et halvt århundrede, taler deres eget tydelige sprog.

Har modtaget flere hæderspriser

Siden sit egentlige gennembrud på teatret i 1991 har den 74-årige skuespiller medvirket i et hav af skuespil, film og dramaserier, og han har arbejdet med flere af landets bedste instruktører.

- Stort set alle vores største filminstruktører har arbejdet med Henning Jensen. Lars von Trier brugte ham som Kreon i "Medea", og senere i "Europa" og "Riget".

- Jørgen Leth valgte ham til titelrollen i "Udenrigskorrespondenten", og Nils Malmros gav ham rollen som provsten i "Barbara". Også Susanne Bier hyrede Henning Jensen - til den Oscar-nominerede "Efter brylluppet", lyder det i motivationen.

Henning Jensen har før modtaget fornemme hæderspriser - blandt andet en hæders-Robert.

Men det er første gang, han modtager en ærespris for sin medvirken i film.

Tidligere modtagere af en Æres-Bodil tæller blandt andre Anna Karina, Viggo Mortensen, Ghita Nørby, Bodil Kjer, Ove Sprogøe og Charlie Chaplin.

Bodilprisen fejrer 70-års fødselsdag, når festen finder sted. Her hylder filmkritikerne de danske skuespillere med priser.