Nyheder

Zetland: Medier skal være på sandhedens side mod Trumps løgne

Den gamle journalistik har spillet fallit overfor den massive løgn fra Trump, siger Zetlands chefredaktør i programmet Presselogen.

Præsident Donald Trumps virke har vist sig som en udfordring for journalister verden over - for hvordan kan lave en objektiv nyhedsdækning af en person, som på den ene side selv viderebringer en række usandheder, og på den anden side beskylder medierne for at lyve?

Chefredaktør på mediet Zetland, Lea Korsgaard, mener, at journalistikken skal finde en helt ny måde at beskrive virkeligheden på.

- Den gamle journalistik kan ikke sige: "Manden lyver, og det har katastrofale konsekvenser." Vi bliver nødt til at tage journalistikken ind i en ny æra, hvor vi får et sprogbrug og en måde at beskrive virkeligheden på, hvor vi kan vise, hvad der er rigtigt og forkert, siger hun.

Trumps angreb på medierne

Opgøret med den klassiske, objektive journalistik kommer efter, at USA's præsident Donald Trump flere gange i denne uge har angrebet medierne for at være uærlige og fyldt med falske nyheder. Det gjorde han blandt andet på sit solo-pressemøde torsdag:

- I morgen siger de: "Donald Trump råber og skriger over for pressen. Jeg råber og skriger ikke. Jeg siger bare, I er uærlige," sagde han.

Og igen lørdag langede han ud efter medierne.

- Jeg vil tale til jer uden de falske nyhedsmediers filter, sagde han til sine tilhængere.

Ny journalistisk æra

Zetlands Lea Korsgaard mener, at journalistikken står overfor en historisk chance.

- Nemlig at forlade den journalistik, hvor man nøgent refererer, hvad der er sket. Den journalistik har spillet fallit overfor den massive løgn, som Trumps regering er eksponent for, siger hun.

Det synspunkt er konstitueret chefredaktør på Berlingske, Anna Libak, ikke enig i. Hun maner til besindighed hos medierne.

- Jeg tror, at det er, at pressen graver sin egen grav. Jeg synes, at man skal forklare, hvad der sker i virkeligheden og forsøge at gøre det uhildet. Og uden at lægge et filter ned, der siger, at den er god, og den er ond, siger hun.

- Selvfølgelig kan en journalistik bruge andre metoder til at fortælle, hvad der er rigtig og forkert end bare at beskrive, hvad virkeligheden er. Den metode har spillet fallit, siger Lea Korsgaard.

Hvad er det for metoder, der er brug for? spørger vært på Presselogen, Astrid Berg.

- Det er at sige det direkte, som det er. At turde på baggrund af sin egen viden at sige, hvad er op og ned. Og henvende sig direkte til præsidenten og sige: Vi finder os ikke i løgnene. Vi bliver nødt til at være på sandhedens side, siger Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard.

Nye tider i USA

Den fremgangsmåde er blevet brugt flere gange i denne uge i USA. Efter Donalds Trumps angreb på medierne og de gentagne usandheder fik værten Shepard Smith på den traditionelt pro-republikanske tv-station Fox News nok. 

- Det er fuldstændigt vanvittigt. Han (Trump, red.) bliver ved med at gentage latterlige, dårlige udtalelser, som ikke er sande, og han undgår at komme ind på emnet Rusland, som om vi var en flok tåber, fordi vi stiller spørgsmålene, siger Shepard Smith på Fox News.

Hos NPR - National Public Radio - har stationens journalister udskrevet hele torsdagens pressemøde, hvor journalisterne har kommenteret og faktatjekket, hvad der er henholdsvis korrekte og forkerte oplysninger i Trumps udtalelser.