Samfund

Ny måling: Folk er mere utrygge ved Trump end terror

En ny måling viser, at 59 procent ser Donald Trumps forhold til resten af verden som det, der gør dem mest utrygge.

Terror, klimaforandringer og økonomi er ikke det, der gør danskerne mest utrygge i hverdagen. Derimod er det USA og Donald Trumps forhold til resten af verden, der giver dybe panderynker. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Megafon for TV 2.

Hele 59 procent svarer, at de føler sig utrygge ved USA's forhold til resten af verden, efter Donald Trump blev valgt som præsident.

Ifølge journalist og USA-ekspert David Trads, så er det ikke underligt, at danskerne er utrygge ved Trumps magt:

- Hvis vi kigger på ugerne op til, at Donald Trump blev præsident, så har han forsømt at lægge afstand til Rusland, han har udtrykt glæde ved, at Storbritannien har meldt sig ud af EU og han har provokeret den arabiske verden. Der er god grund til, at danskerne er utrygge, siger David Trads.

Trumpfrygt overhaler terror

Megafon-målingen viser, at utrygheden ved Donald Trump overhaler store samfundsproblematikker som for eksempel flygtninge og klimaforandringer.

Men mest overraskende er det måske, at frygten for Trump også overhaler frygten for terror.

Vores sikkerhed har hidtil været sikret ved USA, men nu oplever vi en præsident, der gør op med hele kernen i vores sikkerhed.

David Trads, journalist og USA-ekspert.

Tallene viser, at 'kun' 35 procent valgte terror, som noget, de følte sig utrygge ved, hvorimod 59 procent svarede USA's forhold til resten af verden, efter Donald Trump blev valgt som præsident. 

Ifølge David Trads bunder utrygheden for Donald Trump i, at danskerne er dybt afhængige af USA’s militære styrker, og at det på nuværende tidspunkt er svært for danskerne at gennemskue, hvor USA vil bevæge sig hen med Trump som leder:

- Danskerne frygter Donald Trump, fordi Danmarks forhold til USA er altafgørende for vores militære sikkerhed. Det er mere aktuelt end en terrortrussel. Vores sikkerhed har hidtil været sikret ved USA, men nu oplever vi en præsident, der gør op med hele kernen i vores sikkerhed, fortæller David Trads.

Utrygheden er også at finde hos amerikanerne, det fortæller Peer Henrik Hansen, der er Museumsdirektør ved Koldkrigsmuseum Langelandsfort og ph.d. i koldkrigs- og efterretningshistorie:

- Det undrer mig ikke, at folk frygter Donald Trump og USA’s forhold til resten af verden. Selv blandt almindelige amerikanere er der en vantro for den tilstand landet er i. Når der kommer en mand som Donald Trump, der helt åbenlyst har andre tilgange til spillereglerne, end vi er vant til, så kan jeg godt forstå, at folk bliver urolige, siger Peer Henrik Hansen.

Trump kan gøre, hvad han vil 

Selvom det militære forhold til USA er af altafgørende betydning, så understreger David Trads samtidig, at Trumps magt og kontroversielle holdninger også kan få konsekvenser i mange andre afgørende aspekter i det danske samfund.

- Donald Trump kan ende med at have altafgørende betydning på mange områder i Danmark. Man kunne forestille sig, at Trump vil eskalere en handelskrig med Europa, og det ville påvirke alle de danske produkter.

Også det danske forsvar kan blive voldsomt påvirket, hvis Donald Trump vil opfylde alle de løfter, som han har givet. Han har nemlig sagt, at danskerne skal begynde at punge ud, hvis de ønsker at blive i NATO.

Han kan opføre sig, som han vil, han kan mobbe og være en bølle, fordi han er større end alle andre.

David Trads, journalist og USA-ekspert.

- Mange af de 28 lande (i Nato, red.) betaler ikke deres rimelige andel. Det betyder, at vi beskytter dem - både militært og på anden måde - og på den måde flår de USA. Det vil jeg ikke have. Enten betaler de, også for manglende betaling tidligere, eller også må de ud. Og skulle det splitte Nato, så må det splitte Nato, sagde Donald Trump tilbage i november 2016.

Det svarer til, at 75 milliarder, hvis Danmark skal leve op til præsidentens krav. 

Og ifølge David Trads er der ikke noget, der tyder på, at Donald Trump har tænkt sig at bøje sig for nogle lande. Dét viste han tydeligt, da han fornylig smækkede røret på under samtale med den australske premiereminister.

USA og Australien er uenige om flygtningeaftale.

- Det vidner om, at hvis man ikke bakker op om hans ideer, så får man et problem, ligegyldig hvem man er, og det er meget alvorligt, siger David Trads og tilføjer:

- Han kan opføre sig, som han vil, han kan mobbe og være en bølle, fordi han er større end alle andre. Vi kan ikke stå i en situation, hvor USA ikke støtter os.

Afstemning

Hvad er du mest bekymret for?