Nyheder

Udenrigsministeren giver DF den kolde skulder

Dansk Folkepartis ønsker om en EU-afstemning og lempelser af sanktioner mod Rusland bliver afvist af udenrigsministeren.

I programmet Lippert - et walk and talkshow på TV 2 NEWS distancerer udenrigsminister Anders Samuelsen sig på flere punkter fra regeringens støtteparti.

Det ene punkt er Rusland. For regeringens linie mod Rusland er hård. Sanktionerne skal fortsætte, men det er Dansk Folkepartis formand ikke enig i.

- Præsident Putin er en slyngel, og Rusland har meget på samvittigheden. Men vi håndterer det bedst ved at gå i kritisk dialog, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Derfor vil Dansk Folkepartis formand have sanktionerne ophævet.

Men det afviser Anders Samuelsen.

- Tilsyneladende har de (Dansk Folkeparti, red.) en anden analyse af situationen end den, der er den generelle europæiske og amerikanske, siger Anders Samuelsen. Vi skal selvfølgelige holde fast i sanktionspolitiken. 

Sanktionerne mod Rusland blev indført i 2014 efter, at Rusland gik ind i Ukraine og annekterede Krim-halvøen.

- Jeg synes, at der er tegn på, at der langt ind i det russiske system er en forståelse af, at man skal finde en løsning på det her. Og det inkluderer, at man skal leve op til Minsk-aftalen, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Ikke ud af EU

Også på spørgsmålet om en folkeafstemning om vores EU-medlemskab er Anders Samuelsen afvisende.

- Jeg mener ikke, at vi er der, hvor vi skal melde os ud, siger Anders Samuelsen i programmet Lippert - Et walk and talkshow. Det, jeg ser på alle målinger efter Brexit, er, at danskerne i højere grad bakker op om EU.

Både Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU gentager i dag i altinget.dk deres ønske om en folkeafstemning om EU. Det gør de selvom EUs ledere opfordrer EU til at stå sammen efter, at USA har fået en stærkt EU-kritisk præsident.

Men den tanke afviser udenrigsministeren i dag.

- Vi skal kæmpe kampen for, at EU kommer til at fungere bedre end, det gør i dag, siger Anders Samuelsen.