Svend Asmussen er død: - En af de bedste jazzmusikere nogensinde

Verdensstjerne og perfektionist er nogle af de ord, der hæftes på den nu afdøde jazzmusiker Svend Asmussen.

Den berømte jazzmusiker Svend Asmussen er død. Han blev 100 år gammel.

Og det var ikke kun i Danmark, at den perfektionistiske musikers navn vakte genklang, fortæller forfatter og journalist Kjeld Frandsen, der sidste år skrev bogen "Svend Asmussen - 100 år med fuld musik"  sammen med Frank Büchmann-Møller.

- Jeg vil huske ham som en fantastisk jazzviolinist. Han er berømt i hele verden og en af de bedste inden for sin genre gennem tiderne, lyder det fra Kjeld Frandsen.

Samarbejdede med verdensstjerner

Svend Asmussens karriere startede tilbage i 1935. Og førte ham blandt andet til samarbejder med musikere som Benny Goodman, Duke Ellington, Django Reinhardt og Fats Waller.

Kjeld Frandsen fortæller, at Svend Asmussens lange karriere bragte ham forbi adskillige forskellige genre – blandt andet revy og skuespil, og derudover har han samarbejdet med Shu Bi Dua, som hans søn Claus Asmussen var en del af indtil 2005.

Og alt, hvad han foretog sig, var kendetegnet af perfektionisme, siger Kjeld Frandsen.

- Han var en stor perfektionist, og han forlangte meget af sine musikere. Hvis der var noget, der skulle øves i 10-12 timer, så gjorde man det.

Han havde senest kontakt med Svend Asmussen i november sidste år i forbindelse med et foredrag om bogen, der blev skrevet i anledning af hans 100 års fødselsdag den 28. februar 2016.

På daværende tidspunkt var Svend Asmussen stadigvæk klar i hovedet på trods af sin fremskredne alder.

- Har betydet utroligt meget for min karriere

Jakob Fischer, der er jazzguitarist, har spillet sammen med Svend Asmussen til flere store koncerter siden 1992.

Han har også kun rosende ord til overs for Svend Asmussen.

- Han har betydet utroligt meget for min karriere. Pludselig stod jeg med en verdensstjerne og spillede over hele verden.

- Jeg har lært utroligt meget af manden. Både musikalsk og menneskeligt, siger han.

Dannede legendarisk trio

Svend Asmussen lagde stemme til abekongen Louis i Disneys "Junglebogen", og i filmen "Ballade på Bullerborg" kom han på rimet "En pølse skal serveres med føl'se" sammen med guitaristen Ulrik Neumann.

Sidstnævnte tog han med sig i den legendariske trio Swe-Danes, der fik den svenske sangerinde Alice Babs som det tredje medlem.

De senere år lod Svend Asmussen violinen ligge. Til allersidst kunne buearmen ikke mere, og han måtte i stedet nøjes med at få sin jazz gennem ørerne.

Var frisk til det sidste

Frank Büchmann-Møller, der er medforfatter til bogen om ham, fortæller, at han var frisk til det sidste.

- Han bevarede sin musikalske nysgerrighed og tog ofte ud og hørte ny jazz, da han ikke var i stand til at spille selv mere.

- Der er mange, der falder til ro, når de kommer op i årene. Men ikke Svend Asmussen. Han var nysgerrig til det sidste, siger han.

Svend Asmussen efterlader sig kone, børn, børnebørn og oldebørn.