Nyheder

Robotter i krig mod pædofile: - De skal findes, skræmmes og stoppes

Avancerede computerrobotter leder netop nu efter pædofile på internettet. Pædofile på jagt efter børn fra fattige lande.

- Det eneste vi gør, er at præsentere os som en filippinsk pige på 13 år, og så kommer de som bier om en honningkrukke, forklarer Hans Guijt, projektleder hos den hollandske børnerettighedsorganisation, Terre Des Hommes.

Kunstig intelligens er organisationens nye våben i kampen mod pædofile på internettet.

Fire virtuelle piger og en dreng er i chat-dialog med pædofile på internettet i alle døgnets 24 timer. I dialog med folk, der vil betale penge for live-transmitterede seksuelle ydelser via webkamera.

Robotterne er programmeret til at forsøge at hive oplysninger ud af de pædofile, så organisationen er i stand til at identificere dem: ”Hvor i verden bor du? Har du en e-mailadresse? Har du et billede af dig selv?” Det hele er skrevet i et sprog, som et filippinsk barn ville bruge.

- Robotterne laver slåfejl, benytter sig af slangudtryk, bruger ikke lange sætninger og i det hele taget skriver de, som en lille pige med et begrænset engelsk ordforråd ville gøre, fortæller en af organisationens operatører, som er anonym af hensyn til sin sikkerhed.

Sweetie: Den virtuelle pige

Tilbage i 2013 lancerede Terre Des Hommes deres Sweetie-projekt: En computerskabt virtuel 10-årig filippinsk pige. I virkeligheden var det fire medarbejdere fra organisationen, der sad og chattede med mænd fra hele verden over internettet.

- På de 10 uger projektet kørte, lykkedes det os at finde identiteten på 1000 mænd fra 71 lande. De ni af dem var danske. Det materiale overdrog vi til de danske myndigheder, siger Hans Guijt til TV 2.

På de 10 uger projektet kørte, lykkedes det os at finde identiteten på 1000 mænd fra 71 lande. De ni af dem var danske

Hans Guijt, Terre Des Hommes

Men organisationen var hæmmet af, at medarbejderne kun kunne styre et vist antal chats ad gangen. Derfor fik de idéen til, at computerrobotter skulle overtage samtalen med de pædofile. På den måde har organisationen adgang til langt flere chatrum og mange flere potentielle gerningsmænd.

750.000 personer leder efter seksuelt kontakt med børn

Ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI er der døgnet rundt 750.000 mennesker på internettet, som leder efter seksuel kontakt med børn.

Hvor mange computerne Terre Des Hommes kommer til at identificere, vil projektleder Hans Guijt ikke gætte på.

- Det kan være 1000 eller 100.000, men vi vil finde dem, lokke e-mailadresser eller skype-adresser ud af dem, og så vil vi sende dem en advarsel. Vi ved hvem du er, og vi ved, hvad du prøver på. Stop øjeblikkeligt! Det mener vi, er den mest effektive måde at bekæmpe det her stigende, verdensomspændende fænomen på, siger han.

Men organisationens metoder har mødt meget kritik – også fra dansk side.

- Jeg synes det er en forkert måde at gøre det på. Vi skal ikke være med til at give folk onde tanker eller lyster. Det ville svare til at jeg stod på strøget og sagde ”vil du købe et gram kokain af mig?”, og så er der en der siger ja tak, og så anholder vi ham. Sådan arbejder vi altså ikke, siger Flemming Kjærside der er politikommissær i Rigspolitiets afdeling for cyberkriminalitet.

Mener ikke, metoder er uetiske

Men Hans Guijt er uenig. Han kan ikke se, at deres metoder er etisk problematiske.

Vi ved hvem du er, og vi ved, hvad du prøver på. Stop øjeblikkeligt!

Hans Guijt, Terre Des Hommes

- Vi lokker ikke folk til at gøre noget, de ikke ville have gjort alligevel. Vi venter på at personerne kontakter os. Vi tilbyder ikke noget, men lader personerne selv fortælle, hvad de vil. Vi er ikke ude på at lægge fælder for folk. For mig at se er den eneste måde, man kan få fat i gerningsmændene på, selv at gå på nettet, siger han.

Og han forstår ikke, hvorfor lovgivningen i mange lande forhindrer politiet i det, men det har den danske politikommissær en simpel forklaring på.

- Vi har en retsplejelov, som vi arbejder efter, og som giver borgerne en masse retsgarantier. Vi skal ikke lokke borgerne til at begå kriminalitet, siger Flemming Kjærside.

Dansk politi fik dømt to mænd

Efter Sweetie-projektet i 2013 lykkedes det alligevel dansk politi at få dømt to mænd - blandt andet på baggrund af materialet fra Terre Des Hommes.

Én blev dømt til psykiatrisk behandling, og én blev i byretten idømt 60 dages fængsel for besiddelse af børnepornografisk materiale og forsøg på blufærdighedskrænkelse over for en lokkedue.

I landsretten blev straffen sat ned til 20 dages fængsel. Om dansk politi igen vil bruge materiale fra Terre Des Hommes, skulle der komme flere danske navne efter det nye projekt, må komme an på en konkret vurdering, lyder det.

- Vi er nødt til at se på det først, men i sidste ende er det ikke mig, som bestemmer. Det er landets domstole, der tager stilling til, om den her fremgangsmåde kan accepteres, siger Flemming Kjærside.

Sager er svære at efterforske

Hans Guijt erkender, at disse sager er svære at efterforske, da gerningsmanden kan sidde i Danmark, offeret i Filippinerne, og serveren måske i et helt tredje land.

Derudover forsvinder alle beviser, når webcam-forbindelsen mellem offeret og gerningsmanden slukkes. Derfor vil organisationen i første omgang skræmme gerningsmændene fra at gøre det igen. Bliver advarslen ignoreret, vil de overdrage materialet til myndighederne i de pågældende lande.

Terre Des Hommes nye projekt er støttet med midler fra det hollandske statslotteri med 28,5 millioner kroner. Efter intens lobbyvirksomhed fra organisationen er det lykkedes at ændre hollandsk lovgivning, så det nu er lovligt for politiet at gennemføre undercover-operationer på internettet i jagten på pædofile.

Se hele videoen om Sweetie herunder: