Nyheder

Hvor er sneen? Ramt at værste snekrise i 60 år

Flere af de populære skisteder har væsentlig mindre sne, end de plejer. Så skal du på vinterferie til Norge, så skal du måske læse med her.

Ikke siden 1950’erne har nordmændene haft så lidt sne. Det er kun sket få gange siden opmålingerne begyndte for 141 år siden, det siger Norges Vand – og energidirektorat til det norske medie VG

- Det er særligt den østlige del af Norge, som er hårdt ramt denne vinter. Der er mange steder, hvor der slet ikke er sne. Også i Sørlandet og Vestlandet skal man langt oppe i dalene for at finde sne, siger forsker Thomas Skaugen fra Norges Vand – og energidirektorat.

Populære skisportssteder ramt

Den lave snemængde skyldes ifølge TV 2’s Meteorolog Thomas Mørk, at man i en stor del af vinteren indtil nu har haft vestenvinde med høje temperaturer, og at det derfor kun har været højtliggende steder på vestsiden af fjeldene, som har fået sne, mens man har ligget tø og læ på østsiden.

Men de usædvanlig lave snemængder i Norge kan betyde, at flere af de populære skisteder skal have gang i snekanonerne, når vinterferiens gæster står for døren de kommende uger.

- Det meste af Østlandet, hvor man finder mange populære skisportssteder som for eksempel Hafjell, Kvittfjell, Trysil, Hemsedal, Geilo og Valdres, er stort set snefri, og kun på løjperne har man sne. I Hemsedal er det blot 5-15 cm. I det sydlige Norge er mange skisportssteder også helt uden sne, fortæller TV 2 Meteorolog Thomas Mørk.

Ifølge Christian Willumsen, der er produktchef hos Norskrejsebureau.dk, så er der dog intet at frygte for de danske gæster, der har valgt Norge, som deres vinterferie destination de kommende uger:

- Det burde ikke have nogen betydning for skiferien, da der stadig er rigeligt med sne på vores destinationer. Vi kan dog godt se, at der er mindre, end der plejer, men det burde ikke være et problem, siger han.

Forandret klima udfordrer Norges natur

Det Norske Meteorologiske Institut oplyste i slutningen af 2016, at de ligger inde med snemålinger fra de sidste 141 år i Norge og ifølge deres oplysninger, så skulle der kun være kendt til fem lignende tilfælde i Norge, hvor snemængden har været så lav.

Alligevel mener forsker Thomas Skaugen, at vejrudviklingen er forventelig:

- Med de stigende temperaturer i de seneste år vil vi gradvist få flere og flere år, hvor vi kun vil opleve sne på de højeste bjerge, siger Thomas Skaugen.

Alligevel ser det nu ud til, at vinterferiegæsterne i Norge kan se frem til nogle dage med snefald i ferien de kommende uger:

- Fronter med sne er på vej ind over fjeldene i øjeblikket, og i den kommende uges tid vender vinden, så man i højere grad får vejr fra øst. Det betyder, at man på de tiltrængte steder i Østnorge nu har udsigt til sne og kulde det næste lange stykke tid, og meget vel også ind i skolernes vinterferier i uge 6, 7 og 8.