Nyheder

Troels Kløvedal hædret med stående bifald

Søfareren og eventyreren blev hyldet med stående bifald og en ærespris af tv-branchen.

Troels Kløvedal blev lørdag hædret med en ærespris under uddelingen af Tv-prisen 2017.

På vegne af den 73-årige rejseglade forfatter og tv-vært modtog broren Bjørn Erichsen æresprisen 'Årets Otto', der er opkaldt efter tv-værten Otto Leisner.

Prisfesten er en hyldest af den danske tv-branches bedste produktioner, og en jury finder frem til vinderne.

Bjørn Erichsen var tydelig berørt, mens han læste en personlig takketale op, som Kløvedal selv havde skrevet. 

Uhelbredeligt syg

Sidste år fortalte Troels Kløvedal, at han er uhelbredeligt syg og kun har få måneder tilbage at leve i.

Det er lungesygdommen bronkiektasi, og især den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen, som har ramt ham hårdt.

Det fortalte han i bogen 'Modne Mænd' i sommer.

Troels Kløvedals liv har budt på tre jordomsejlinger og et hav af andre rejser, som er blevet beskrevet i bøger, film og under foredrag.

Tidligere modtagere af 'Årest Otto' tæller blandt andre Jarl Friis-Mikkelsen, Karen Thisted, Michael Meyerheim, Søren Ryge Petersen og Ulla Therkelsen.

Troels Kløvedal på storskærmen under prisuddelingen Tv-prisen 2017.

Kærlighed og kildevand

For ikke længe siden modtog Kløvedal en anden meget fornem hæder.

Ved et privat arrangement i København modtog han i december Ridderkorset, hvilket blev overrakt af kontreadmiral Nils Wang på dronning Margrethes vegne. 

- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få Dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af Admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500 årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, lød det dengang fra Troels Kløvedal i en pressemeddelelse.

Her ses en ung Troels Kløvedal ombord på sit skib Nordkaperen, som han købte tilbage i 1967. Han har siden været på tre jordomsejlinger.

Familien Beha Erichsen modtog Seerprisen

Under prisuddelingen lørdag aften blev også andre familiemedlemmer hædret. 

Kløvedals søn Mikkel Beha Erichsen og resten af familien modtog hovedprisen - Seerprisen - for rejseserien 'Kurs mod fjerne kyster'.  

Valget blev blandt andet begrundet med, at programmet er "originalt, anderledes og virkelig smukt", ligesom det "giver eftertanke til, om man nu bruger tiden i livet rigtigt".

'Kurs mod fjerne kyster' er produceret af Nordisk Film, og TV 2's indholdsdirektør Anne Engdal Stig Christensen er meget glad for, at hovedprisen gik til rejseprogrammet.

- Programserien ’Kurs mod fjerne kyster’ er en nær og autentisk fortælling om den store verden og om at forfølge drømmen - fortalt og oplevet af en skøn familie med stor ærlighed og autenticitet. Derfor vinder den, og det er meget fortjent og et skønt punktum nu, hvor vi fra tirsdag 31. januar indleder seriens sidste sæson, siger Anne Engdal Stig Christensen.

Se sæsonpremiere på 'Kurs mod fjerne kyster' 31. januar klokken 20 på TV 2 eller lige nu på TV 2 PLAY. 

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Ungdomsbillede af Troels Kløvedal, der dengang hed Troels Beha Erichsen.

   Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. Troels Beha Erichsen, som han hed i sine unge dage

   I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Troels Kløvedal sammen med sin søn Mikkel Beha Erichsen og barnebarnet Teis.

   Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. Troels Kløvedal med Nordkaperen

   I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal

   Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. Når man har fødselsdag samme dag som H.C. Andersen kommer det selvfølgelig til at præge en resten af livet, siger Kløvedal selv.

   I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. Troels Kløvedal sammen med Maiken Junker Kløvedal.

   I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Troels Kløvedal med sin skrivemaskine

   Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal med sin kone Else Marie Meldgaard og deres fælles søn Asbjørn.

   Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Troels Kløvedal har flere gange været sammen med den danske kongefamilie - her ses han med kronprins Frederik

   Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. Troels Kløvedal

   I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal med besætningen i Grækenland

   Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. Troels Kløvedal i sit hjem tilbage i juli 2016.

   I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Troels Kløvedal og admiral Nils Wang, da den dengang 73-årige eventyrer blev tildelt Ridderkorset

   Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Nordkaperen i det græske øhav.

   Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.