Nyheder

Rørende tak fra uhelbredeligt syg Troels Kløvedal: - Jeg er ude i hårdt vejr i øjeblikket

- Jeg har sejlet rigtig mange år på en dejlig vind og på det stille blå vand, men jeg er ude i hårdt vejr i øjeblikket, skriver sygdomsramte Kløvedal.

Den 73-årige søfarer og eventyrer, Troels Kløvedal, modtog lørdag en hyldest og stående bifald fra kolleger og venner i tv-brancen, da han fik tildelt æresprisen 'Årets Otto'. 

Til at modtage prisen i sit sted var broren Bjørn Beha Erichsen, der tydeligt berørt læste Kløvedals takketale op.

- Æren er det fagreste træ i skoven, og skal jeg være helt ærlig, så er det også balsam på en syg sjæl, at få en stor anerkendelse… Især fra en branche som jeg har holdt af hele livet, lød det blandt andet i talen, som Troels Kløvedal havde forfattet. 

Sidste år stod han frem i en samtalebog og fortalte om sin uhelbredelige sygdom. Kløvedal lider af lungesygdommen bronkiektasi, og den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

Juryen fra Copenhagen TV Festival kalder modtageren af årets ærespris for "en pioner i genren oplevelses-tv":  

- Modtageren af 'Årets Otto 2017' er altid nysgerrig, vidende, begejstret og evig insisterende på, at fascinationen skal gå hånd i hånd med historie og viden. “Man skal vide, hvor man kommer fra for at forstå, hvor man begiver sig hen”, er ét af hans livs-mottoer, lyder det i begrundelsen. 

Anmeldte film i kladdehæfte

Søfarerens liv har budt på mange oplevelser - tre jordomsejlinger og et hav af andre rejser, der er blevet beskrevet i en række bøger, film og under foredrag.

Takketalen omhandlede både rejserne og hans kærlighed til filmbranchen. 

- Da jeg var 16-17 år gammel og stod i lære på Helsingør Skibsværft, begyndte jeg at anmelde de film, jeg havde set i biografen, i et kladdehæfte, når jeg kom hjem på mit triste KFUM-værelse.

- Vores helt dengang var James Dean, og jeg kunne hans tre film udenad, inden han døde. Steinbecks 'Øst For Paradis', 'Vildt  Blod' og 'Giganten'.  Jeg elskede dem, og jeg elskede filmverdenen.

At sejle og skabe en film ligner hinanden

På den tredje jordomsejling skiftede Troels Kløvedal bøgerne ud med filmmanuskripter. 

- Det har været en fornøjelse. Det at sejle et skib sammen, og det at skabe en film sammen ligner hinanden meget.

Jeg har sejlet rigtig mange år på en dejlig vind og på det stille blå vand, men jeg er ude i hårdt vejr i øjeblikket

Troels Kløvedal

Det er en passion, han deler med resten af familien - sønnen Mikkel Beha Erichsen er med sin hustru og tre sønner kendt fra programmet 'Kurs mod fjerne kyster'. De blev også hædret under prisfesten, da rejseprogrammet vandt publikumsprisen. 

Broren Bjørn Beha Erichsen er selv i tv-branchen og har blandt andet produceret 'Med Nordkaperen i Sydhavet' med Troels Kløvedal, der dukkede op på skærmen i 1989. 

For Kløvedal er det siden blevet til ni tv-serier og mere end 45 tv-programmer og film.

Den rørende tale sluttede lørdag aften med disse ord: 

- Jeg har sejlet rigtig mange år på en dejlig vind og på det stille blå vand, men jeg er ude i hårdt vejr i øjeblikket. Ha’ en forsat dejlig festaften… Mange hilsner og tak…. fra Kaptajnen. 

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.