Samfund

Sidder du meget stille på dit arbejde? Disse nemme øvelser holder dig i gang

Mange danskere sidder stille alt for mange timer i døgnet, når de er på arbejde. Det har et lastbilsfirma nu fundet en løsning på.

38 procent af alle danskere, der går på job, sidder stille i mindst 75 procent af arbejdstiden. Det viser tal, som magasinet Arbejdsmiljø har hentet fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Konsekvenserne af inaktiviteten kan i værste fald betyde, at man ikke kan udføre sit job, hvilket netop er en situation, som den 48-årige lastbilchauffør Anders Lindberg har stået i.

- Jeg oplevede, at jeg fik større og større smerter i lænden ved at sidde, og jeg endte med at måtte sygemelde mig et halvt år, fortæller Anders Lindberg, der har været chauffør i 18 år.

Blev rask i arbejdstiden

Løsningen på Anders Lindbergs rygproblemer skulle vise sig at kræve en minimal indsats. Faktisk kræver det kun nogle enkle øvelser, som han selv kan lave, når han holder pause på sin rute.

- Efter jeg har kørt en times tid, så går jeg ud for at lave mine øvelser. Øvelserne hjælper på min lænd, så jeg kan sætte mig ind og køre igen. Det er blevet meget nemmere i hverdagen, og jeg har næsten ikke ondt, når jeg kommer hjem, siger Anders Lindberg, der ærgrer sig over, at han ikke startede på øvelserne før:

- Der skal ikke mere til at holde ens krop ved lige – det er jo minimalt. Jeg tænkte, skal der virkelig ikke mere til? Det kunne jeg jo lige så godt have gjort fra dag et. Alle kan gøre det her. Det tager tre minutter, så er det gjort, siger chaufføren.

En god investering for virksomheden

Anders Lindberg er ansat hos Engsig Transport, og det var igennem et initiativ med en sundhedskampagne, der skulle sætte fokus på chaufførernes velbefindende, at han fik sine øvelser.

- Gode medarbejdere står ikke i kø i transportbranchen, så derfor tog vi den beslutning om at starte en intern sundhedskampagne, hvor en fysioterapeut skulle komme med input til, hvordan vores chauffører kunne passe bedre på sig selv, fortæller Lene Engsig, der er administrations- og HR-chef hos Engsig Transport.

Ifølge HR-chefen så er der flere gode grunde til at investere i sine medarbejdere:

- Det kan altid betale sig at investere i medarbejderne. Vores medarbejder er jo det vigtigste i vores firma. Det er vigtigt, at de kan holde i mange år. Det er jo en kæmpe belastning, hvis en chauffør bliver syg for ham og hans familie, og det er også en stor belastning for os som firma. Jo mere vi investerer i dem, jo mere får vi igen – sådan er det, siger Lene Engsig.

Nemme øvelser der kan hjælpe dig i hverdagen

Ifølge Kathrine Stege Philipsen, der er fysioterapeut hos Engsig Transport og til dagligt arbejder hos Ikast Fysioterapi & Træning, så er det vigtigt, at øvelserne er realistiske og passer til den enkeltes hverdag.

- Vi giver dem nogle realistiske øvelser, som er nemme at håndtere, og som de kan lave i en kort pause. Vi kigger også på, hvordan vi kan få dem til at sidde bedre og optimere de muligheder, der er i bilen, siger Kathrine Stege Philipsen.

Her giver Kathrine Stege Philipsen nogle bud på en række øvelser, som du kan lave, hvis du sidder meget stille på din arbejdsplads.

Fysioterapeut viser: Nemme øvelser hvis du sidder meget stille på dit arbejde

Mellem disse øvelser er det også en god ide at lave et sidestræk ved at strække armene over hovedet og bøje til siderne stille og roligt.

Fysioterapeut viser: Sådan kan du komme din stillesiddende krop til livs

Øvelserne skal kunne gøres på tre minutter.