Nyheder

- Min far kigger meget på sin telefon, og min mor kigger meget på sin computer

Forældre har alt for travlt og ikke nok tid til deres børn. Det siger børnene selv i en ny undersøgelse.

Børnerådets undersøgelse

  • Undersøgelsen er foretaget blandt 531 børnehavebørn
  • 43 procent af børnene fortæller, at deres forældre har 'rigtig meget travlt'
  • Hver tredje synes ikke, at deres forældre har tid til at være sammen med dem
  • Tæt på en femtedel fortæller, at de aldrig laver noget sjovt med deres far og mor
  • Børnene svarer, at det gør dem kede af det, forvirrede og bekymrede, når forældrene har travlt

Kom nu, tjep tjep, skynd dig.

Sådan lyder mantraet i mange hjem, når børnefamilie og arbejde skal gå op i en højere enhed.

Det afspejler sig i en ny undersøgelse foretaget af Børnerådet, hvor næsten halvdelen af de adspurgte børn fortæller, at deres forældre har "rigtig meget travlt".

- Tænk sig, hvad forældrene går glip af, og i høj grad hvad børnene går glip af. Det er et tegn på, at presset er for hårdt, og man prioriterer forkert, siger formanden for Børnerådet, Per Larsen.

Mobil og computer tager tiden

I undersøgelsen, der er lavet blandt danske børnehavebørn, svarer en stor del også, at deres travle forældre ikke har tid nok til dem.

- Så skal vi skynde at tage tøj på, og så skal vi skynde os over i børnehaven. Vi har næsten altid travlt, siger Sabine på fem år.

Hun kunne godt tænke sig, at hendes mor og far havde tid til at lege og spille nogle flere spil. Sabine og børnehaveveninden Emma er dog heller ikke i tvivl om, hvad det er, der tager forældrenes tid.

- Min far kigger meget på sin telefon, og min mor kigger meget på sin computer. Så det er mest far, der putter, siger Emma på fem år.

Giver stressede børn

Når børnene går rundt og føler, at forældrene ikke har tid til dem, kan det ifølge børnepsykolog Charlotte Diamant få konsekvenser både på kort og på langt sigt.

- Det giver en indre uro, der i længden kan gå ind og påvirke barnets selvværd og gøre det meget opmærksomhedskrævende, fordi der mangler tryghed og ro fra forældrene, siger hun.

Hun forklarer samtidig, at børn ikke rigtigt forstår det at have travlt, men at de sagtens kan blive stressede alligevel.

- Det er brandærgerligt

Det vækker ikke begejstring hos Per Larsen, at det er så mange børn det drejer sig om, og han mener, at forældrene må tage sig selv i nakken.

- Det er i forvejen et begrænset antal timer, man har til rådighed. Så det er brandærgerligt, at man ikke disponerer sin tid anderledes formanden.

Det behøver ikke være noget særligt, man laver. Bare det at se fjernsyn sammen kan give det nærvær, som børnene efterspørger, forklarer han.

Alligevel mener han ikke, at ansvaret kun ligger hos mor og far. Men at det kalder på en god, solid familiepolitisk debat om forældrenes muligheder for at tilrettelægge deres arbejdstid.