Nyheder

Theresa May: Storbritannien forlader EU's indre marked fuldstændigt

Theresa May erklærede tirsdag i en historisk Brexit-tale, at Storbritannien forlader EU's indre marked og vil forhandle en ny handelsaftale med EU.

Storbritannien skal forlade EU. Regeringen i London ønsker ingen mellemløsning, siger premierminister Theresa May.

Den britiske regeringschef fejer i en ventet tale syv måneders uvished om Storbritanniens fremtid efter en lovet skilsmisse med EU til side. I hvert fald en betydelig del af denne usikkerhed.

- Ikke et delvist medlemskab af EU. Ikke et associeret medlemskab. Eller noget med at være halvt inde og halvt ude, siger Theresa May.

Der bliver tale om en såkaldt "hård Brexit"

Dermed slog hun det mest omdiskuterede emne - set med europæiske øjne - på plads. Storbritannien vil ikke fremadrettet være en del af EU's indre marked, der sørger for fri bevægelighed af varer og arbejdskraft over de europæiske grænser. 

Hun understreger, at kongeriget ikke ønsker en aftale om tilknytning, som andre lande tidligere har fået med EU. Det kunne være Norge, som har et tæt forhold og samarbejde med EU på mange planer. Storbritannien vil have deres egen omfattende handelsaftale med EU.

- Storbritannien forlader EU. Mit job er at skaffe den rigtige aftale for landet, når vi gør, siger May. 

Hun lover også, at begge huse i parlamentet skal stemme om den endelige aftale.

Theresa May vil begrænse østeuropæisk arbejdskraft

Det er den frie bevægelighed af arbejdskraft, der er blevet det store stridspunkt. Theresa May har ikke lagt skjul på, at hun ønsker at begrænse migrationen til landet - herunder specifikt de mange østeuropæere, der kommer til Storbritannien for at arbejde.

Det er altafgørende for Theresa May at have styr på sine grænser. 

Lotte Mejlhede, EU-korrespondent, TV 2

De europæiske ledere har gentagne gange hævdet, at Storbritannien bliver nødt til at gå på kompromis med den frie bevægelighed, hvis landet fortsat ønsker medlemskab af det indre marked eller toldunionen.

- Vejen frem vil til tider være usikker, men Brexit vil føre til en lysere fremtid for vores børn og børnebørn, siger Theresa May.

Storbritannien forlader EU's indre marked for at begrænse migrationen til landet.

- Det er altafgørende for Theresa May er at have styr på sine grænser. Hun vil sikre sig, at folk ikke bare kan komme og tage briternes arbejde, selvom det koster samarbejdet med det indre marked, forklarer TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Et mere globalt Storbritannien

Centralt i talen står, at hun ønsker et globalt Storbritannien. Med EU som gode venner, men et kongerige der er åbnet for hele verden.

"Global Britain", som May flere gange omtaler, er også navnet på en organisation, der siden 1990'erne har kæmpet for at få briterne ud af EU.

Ifølge Theresa May vil Storbritannien også forlade den europæiske domstol og EU's toldunion. May lagde dog vægt på, at Storbritannien fortsat ønsker at have en så smidig handel med de øvrige EU-lande som muligt. Men regeringen ønsker selv at forhandle handelsaftaler med den øvrige verden uden at være underlagt EU's toldregler.

Ifølge TV 2 internationale korrespondent Svenning Dalgaard er der en risiko for, at denne ’hårde’ Brexit vil betyde, at Storbritannien som handelspartner kommer til at minde mere om for eksempel Singapore.

- Et Storbritannien, der konkurrerer med resten af Europa med at have de lavest tænkelige krav til erhvervslivet, med de laveste miljøstandarder og de laveste standarder for arbejdsmarkedet.

Et britisk farvel til EU's indre marked kan blive en udfordring for Danmark.

Det vil ifølge Svenning Dalgaard gøre det meget vanskeligt for danske virksomheder, som for eksempel for landbruget, at komme til at sende fødevarer i samme omfang til Storbritannien - og også for industrien, der har Storbritannien, som det tredje største eksportmarked.  

- Det er virkelig en aftale, der kan betyde store udfordringer for os i Danmark, siger Svenning Dalgaard.

Tirsdagens tale kommer i forlængelse af en melding fra USA's kommende præsident, Donald Trump, som ønsker hurtigt at indgå en handelsaftale mellem de to lande, hvilket Theresa May også fremhævede i sin tale.

En storladent tale

Ifølge TV 2's korrespondent Ulla Therkelsen var talen meget storladen og en statskvinde værdig.

- Hun slog armene ud og talte ikke kun til de britiske vælgere - men også til oppositionen, til verden og i særdeleshed til Europa.     

Ulla Terkelsen analyserer Theresa Mays tale

Theresa May gjorde det i talen klart, at man ikke ønsker at vende Europa ryggen, men at man ønsker et tæt venskab. Hun lagde også vægt på, at Storbritannien ikke ønsker at andre lande skal følge dem ud af EU, men at Storbritannien kun ønsker et stærkt og velfungerende EU. Men premierministeren kom dog med en stikpille til EU, at man bør tage ved lære af det britiske exit.

- EU har haft svært ved at håndtere medlemslandenes forskellighed og interesser. EU har nærmere ønsket ensartethed end forskellighed. Hvis EU skal klare sig, må man respektere medlemslandene forskelligheder og reformere EU, så det kan rumme disse forskelligheder.