Nyheder

Espersen om Trump: Kan skabe afspænding i verden

Når Donald Trump bliver indsat som amerikansk præsident, så håber Søren Espersen, at det kan blive starten på roligere verden.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi får en amerikansk præsident, der har mere styr på udenrigspolitikken end Obama har haft, siger Søren Espersen i programmet Lippert - et walk and talkshow. På den måde kan det måske blive en fordel for os.

Søren Espersen er formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Og for han er det helt afgørende, at Rusland og USA finder hianden.

- Der har jeg set, hvordan Trump og Putin kan tale sammen. Det kunne Putin og Obama jo ikke, siger Søren Espersen.

En ny Ronald Reagan

Da Ronald Reagan blev indsat som præsident i 1981, var der mange, der kritiserede ham og kaldte ham bl.a. for en skydegal cowboy. Men i følge Søren Espersen så blev Ronald Reagan en af de store præsidenter i USA. Spørgsmålet er så, om Donald Trump kan overraske på samme måde.

- Det vil vise sig. Man skal ikke dømme en præsident før han er igang. Man kan ikke dømme ham på valgkampen. Så jeg håber, at der kommer en afspænding i verden. Det er der jo ikke nu. Vi styrer mod en kold krig, siger Søren Espersen.

Hvad giver dig anledning til at tro at Trump giver en mere rolig verden og ikke en mere skør verden?

- Jeg tror, at der kan blive afspænding i verden, fordi der kan skabes dialog mellem USA og Rusland.

Hvorfor tror du, at verden kan blive roligere verden med Trump og ikke mere kaotisk?

- Men det er jo kaotisk nu. Efter 8 år med Barack Obama er det jo kaotisk. Se bare på Mellemøsten og Syrien som er totalt i opløsning. Det er jo ikke, fordi Trump arver en verden, der er, som den skal være. Han arver en kaotisk verden.

Set fra et dansk udgangspunkt bliver det så bedre med Trump?

 - Jeg tror ikke, at det får den store betydning for Danmark. Vi har en tradition for, at vi har et godt forhold til USA, siger Søren Espersen til Søren Lippert.