Nyheder

DF'er tiltalt for at lække fortrolige oplysninger om Omar el-Hussein til BT

Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti.

Den mangeårige lokalpolitiker er tiltalt for at have lækket fortrolig data om Omar el-Hussein og den dræbte attentatmands familie. 

Oplysningerne, som han ifølge anklagen skaffede i kraft af sin position i byrådet, skal han have givet til to journalister fra BT og Berlingske.

Henholdsvis 8. og 12. marts 2015 blev de personfølsomme oplysninger gengivet i artikler i de to aviser, hævdes det.

Journalisterne er sigtet for medvirken til den påståede forbrydelse.

Anklagemyndigheden påstår, at BT-journalisten dikterede spørgsmålene, som politikeren stillede til kommunens forvaltning 16. februar 2015. Dagen forinden var Omar el-Hussein blevet dræbt i en skudveksling med Politiets Aktionsstyrke efter hans angreb i København 14.-15. februar.

Af anklageskriftet mod Finn Rudaizky fremgår det, at der var tale om personfølsomme oplysninger, herunder af rent privat karakter. Informationerne omhandlede væsentlige sociale problemer og kriminelle forhold, hedder det.

Også i et andet tilfælde skal den 74-årige politiker have videregivet personfølsomme oplysninger til BT-journalisten og en kollega på avisen. Igen var omdrejningspunktet den 22-årige Omar el-Hussein og hans familie. Disse oplysninger kunne man angiveligt læse i artikler i BT 18. og 20. april 2015.

Anklager vil kræve fængsel

Anklager Søren Harbo fra Københavns Politi mener, at Finn Rudaizky bør straffes med fængsel.

- Det er vores opfattelse, at alle borgere har ret til fortrolighed. Det gælder også Omar el-Hussein og hans familie, siger anklageren.

- Derudover mener vi, at der sket en krænkelse af det fortrolighedsforhold, der er mellem folkevalgte politikere og myndighederne, siger han.

Over for Ritzau afviser Finn Rudaizky at udtale sig om sagen. Hans forsvarer oplyser, at han nægter sig skyldig.

- På nuværende tidspunkt er det den eneste oplysning, vi vil give, siger advokat Henrik Stagetorn.

Finn Rudaizky har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 1994. I de første 11 år for Socialdemokraterne, men i 2005 meldte han sig ud af partiet og blev løsgænger. I 2008 blev han medlem af Dansk Folkeparti. Den erfarne politiker er desuden jøde og tidligere formand for Det Mosaiske Trossamfund.

Retssagen mod Rudaizky indledes i Københavns Byret 18. januar og vil strække sig over fire retsmøder.