Nyheder

Kendt præst og debattør fylder 80

Selv om Johannes Møllehave er teolog og præst er han ikke så from, at det gør noget. Som forfatter og debattør stikker han ud. I dag fylder han 80.

Man kan putte mange ord og adjektiver på præsten, forfatteren, digteren, debattøren, foredragsholderen og provokatøren Johannes Møllehave, som onsdag den 4. januar fylder 80 år. 

Men "kedelig" er ikke et af dem. Der er ganske enkelt fuld fart over feltet, når Møllehave stempler ind. 

Og selv om Møllehave aldrig har skånet nogen, mindst af alt sig selv, så har han haft en stabil og meget afholdt produktion af digte og romaner. 

Mere end 40 udgivelser er det blevet til, siden han som 11-årig producerede sætningen:

- I Kolding by ligger et stykke leverpostej med næsen i sky. 

Det var efter sigende den unge mands første konkrete livtag med litteraturens kunst. 

Ti litteraturpriser

Han blev cand.theol. i 1963 og har arbejdet som præst i blandt andet Virum og Bruxelles, men det er først og fremmest hans kreative evner som pennefører og storyteller - længe før den slags ord blev moderne - der har kanoniseret ham i den offentlige bevidsthed. 

At der er kvalitet bag ordene, vidner hele ti vægtige litteraturpriser om. Blandt disse Boghandlernes Gyldne Laurbær, som han modtog i 1980.

I 2012 fik han tildelt Publicistprisen af Den Danske Publicistklub for et forfatterskab, der er "præget af sans for både humor og alvor". 

- Han har skrevet bøger, bibelske gendigtninger, været en enestående litteraturformidler ved litteraturbeskrivelser med særlig vægt på så vidt forskellige forfattere som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Shakespeare og Storm P, lød en del af begrundelsen dengang. 

Hjerteoperation og to blodpropper

Efter en kæmpe hjerteoperation i 1997 og to blodpropper i hjernen i 2008 besluttede Møllehave i 2009 at stoppe med at rejse land og rige rundt. 

- Jeg vil nødig huskes som ham, der ikke kunne huske sine foredrag, lød hans forklaring dengang.

Ægteskabet med Herdis Møllehave, der var socialrådgiver og forfatter, varede i 42 år, og sammen fik de børnene Tomas, Mikkel og Kathrine.

Herdis Møllehave døde pludseligt i 2001 og ligger nu begravet på Frederiksberg Kirkegård.

I videoen øverst kan du se et arkivklip fra 2013, hvor Johannes Møllehave mødte sin tro kopi, spillet af komikeren Andreas Bo, i 'Go' aften Danmark'.