Nyheder

Kæmpepindsvin på 15 kilo fundet død i Jylland: - Det er et mysterium

Et hulepindsvin blev fredag aften kørt ned i Biersted. Men hvordan er det eksotiske dyr endt der?

Hulepindsvinet har normalt hjemme i Afrika og Asien, men fredag aften fik en nordjyde det eksotiske dyr helt ind på livet, da han kørte det ned på Nørhalnevej ved Biersted Kirke. Dyret var dræbt på stedet.

Lørdag samlede den lokale dyrlæge dyret op og tog det med sig. På vægten sneg det, på nordjyske kanter, sjældne dyr sig op på 15 kilo og fik betegnelsen "velernæret".

Men hvad lavede dyret dog i Biersted? Det er forbudt for privatpersoner at holde, men det til trods er det ifølge Ivar Høst, der er vildtkonsulent ved Naturstyrelsen langt fra første gang, dyret dukker op i Nordjylland.

Han så det senest i september, og der var der faktisk tale om to hulepindsvin. De havde søgt ly i en lade på en ejendom i Brønderslev og Ivar Høst formoder, der var tale om et par. De to hulepindsvin måtte lade livet.

Han husker derudover, at der for et par år siden blev kørt et hulepindsvin ned ved Tversted og at der indenfor de sidste par år er blevet skudt et enkelt eller to hulepindsvin mere i Vendsyssel.

På trods af historierne og det nylige møde med pindsvineparret i Brønderslev er Ivar Høst alligevel overrasket over at høre om påkørslen ved Biersted.

- Jeg havde virkelig ikke forventet at møde flere af dem, og man tænker jo over hvor hulan de mon kommer fra, siger Ivar Høst.

- Det er et mysterium, hvor de kommer fra, og det har vi ikke kunnet spore. Men der må være nogen, der avler på dem sted, når de bliver ved med at dukke op.

Der er gennem de senere år kommet flere nye arter til Danmark. Mårhunden er kommet fra Asien og ulven er gået lige over grænsen fra Tyskland. Og så er der elgene i Store Vildmose som er sat ud af os mennesker som naturplejere.

Sidstnævnte er vi - naturligvis - meget interesserede i at have tilbage i naturen, og ulven har vi også budt velkommen. Helt anderledes ser det ud med mårhunden, der betegnes som en invasiv art, der skal bekæmpes, men hvordan det forholder sig med hulepindsvinet, ved man ikke.

- Det er på ingen måde en naturlig art i Danmark, så vi aner ikke hvilken påvirkning den har på vores flora og fauna, siger Ivar Høst.