Nyheder

Taxa-kamera fangede dramatiske sekunder ved Berlin-angreb

En taxa har filmet lastbilen i Berlin umiddelbart inden den drøner ind i julemarkedet og dræber 12.

Det ligner en ganske almindelig aften i december. Mørket har sænket sig, og julelysene skinner om kap med billygterne i Berlins gader. Trafikken bevæger sig stille og roligt fremad, og lige rundt om hjørnet ved den kendte Gedächtnis-kirke summer juleglade mennesker rundt på julemarkedet.

I lyskrydset tæt på julemarkedet holder en taxa for rødt. I forruden hænger et kamera, der optager alt, hvad der sker forude. Det optager julelysene og trafikken. Og så optager det den tonstunge lastbil, der pludseligt kommer drønende fra venstre med retning direkte mod julemarkedet.

Kort efter fanger kameraet dem, der var heldige. Dem, der kommer løbende for livet - væk fra markedet.

Menneskejagt gennem Europa

Videoen er optaget fra en taxa, der ventede på kunder ved julemarkedet.

Mandag morgen kaprede gerningsmanden lastbilen, der var lastet med 25 tons stål, og computersystemet i køretøjet har optaget en række stop og start-manøvrer - som om nogen var ifærd med at lære at køre, skriver The Daily Mail.

Det tyske politi har iværksat en menneskejagt gennem Europa efter den tunesiske Anis Amri, hvis fingeraftryk er blevet fundet i lastbilen, og som dermed mistænkes for at være føreren. 

Julemarkedet var placeret på Breitscheidplatz foran Kejser Wilhems Mindekirke i det centrale Berlin, og et øjenvidne har fortalt CNN, at lastbilen kørte over et fortov med en hastighed på 60-70 kilometer i timen. Uden at sagtne farten fortsatte køretøjet mod en menneskemængde, indtil det gik i stå.

12 mennesker mistede livet i angrebet og 48 blev såret. Lastbilens polske chauffør blev fundet skudt og dræbt på passagersædet.

Her er, hvad vi indtil videre ved om den mistænkte:

 • Manden er 24 år og fra Tunesien. 
 • Han er identificeret som Anis Amri og beskrives som potentielt farlig og bevæbnet.
 • Anis Amri er 178 centimeter høj og vejer cirka 75 kilo. Han har mørkt hår og brune øjne.
 • Anis Amris forældre bor i byen Oueslatia. Han har også fire søstre og en bror.
 • Han har angiveligt været anholdt i Tunesien flere gange for narkorelateret kriminalitet.
 • Anis Amri rejste fra Tunesien til Italien for flere år siden, men medierne er uenige om tidspunktet. Nogle skriver, at det skete for syv år siden, mens andre melder, at det skulle være sket i 2011 eller 2012.
 • Anis Amri har i Italien siddet fængslet i flere år. Ifølge hans far og tunesiske sikkerhedskilder var han dømt for brandstiftelse.
 • Han rejste til Tyskland i 2015. Her søgte han asyl i april i år. Han har fået midlertidigt ophold i delstaten Nordrhein-Westfalen, men afslag på asyl. Derfor skulle han udvises.
 • Tunesien kunne ikke bekræfte hans statsborgerskab, så sagen trak i langdrag. Det midlertidige pas, som Anis Amri skulle have rejst til Tunesien på, ankom onsdag til Tyskland fra de tunesiske myndigheder.
 • Efterretningstjenesterne siger, at den mistænkte havde kontakt til islamistiske netværk. Han havde kontakt med imam Abu Walaa, der kendes som "prædikanten uden ansigt". Denne blev i november anholdt af tysk politi.
 • Siden november har myndighederne anset Anis Amri som en mulig trussel. Hans telefon blev angivelig aflyttet af politiet i Nordrhein-Westfalen. I begyndelsen af december forsvandt han pludselig fra politiets radar.
 • Onsdag aften kontaktede en hundelufter fra Grenaa politiet, fordi han mente at have set den efterlyste på havnen. En større politiaktion, hvor færgen til Sverige også blev undersøgt, kastede dog ikke noget resultat af sig.