Nyheder

LIVEBLOG: Tysk indenrigsminister: Vi følger flere forskellige spor

En lastbil pløjede gennem et julemarked i den tyske hovedstad, Berlin, mandag aften. Lastbilen dræbte 12 personer og sårede 48. TV 2 Nyhederne følger sagen løbende.

Live-opdatering lukker ned for i aften

tv2.dk lukker nu for vores live opdatering om terrorangrebet i Berlin for i aften.

USA: Angrebet i Berlin ligner tidligere terrorangreb fra grupper som IS

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger, at der ikke er direkte beviser for, at Islamisk Stat (IS) skulle stå bag angrebet på det berlinske julemarked.

Men, siger talsmanden John Kirby ifølge den britiske avis The Independent, "selv om der ikke er deciderede beviser for en tilknytning eller en forbindelse til en terrororganisation, så ligner dette angreb tidligere terrorangreb af den type".

Et minuts stilhed på tyske fodboldstadions

I den tyske bundesliga blev kampene her til aften indlet med et minuts stilhed til ære for ofrene i Berlin. Her er det på Westfalenstadion i Dortmund, hvor Borussia Dortmund og Augsburg mindes de dræbte.

Efter statsminister Lars Løkke Rasmussen og mange andre danskere i dag har besøgt den tyske ambassade i København for at udtrykke deres medfølelse, takkede den fungerende tyske ambassadør Anke Meyer her til aften Danmark og danskerne.

Tysk indenrigsminister: IS er bare en bande terrorister

Tysk indenrigsminister har netop kommenteret, at Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet i Berlin.

- Vi har lige hørt, at man tilsyneladende har taget skylden hos det såkaldte Islamisk Stat, der i virkeligheden ikke er andet end en bande terrorister, siger den tyske indenrigsminister Thomas de Maiziere til TV-stationen ARD.

- Ingen vil hvile, før gerningsmanden eller gerningsmændene er fanget. Efterforskerne følger flere forskellige spor lige nu, tilføjede han.

IS har taget skylden for angrebet i Berlin

Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet i Berlin, skriver Reuters, der citerer IS' eget nyhedsbureau Amaq News. 

"Manden bag denne operation (...) i Berlin er en af Islamisk Stats soldater, og han har udført operationen som svar på opfordringer til at ramme indbyggere i koalitionens lande", skriver Amaq.

I København er sikkerheden øget efter angrebet i Berlin i går. Hele vejen foran Tivolis hovedindgang er der således placeret betonblokke, så en lastbil ikke kan køre ind gennem hovedindgangen eller komme ind i Tivoli, fortæller TV 2 News.

"Det så ud som om nogen var ved at lære at køre"

Ejeren af den polske lastbil, der blev brugt ved angrebet på julemarkedet i Berlin, fortæller til den polske TV-station TVP, at vognmandsfirmaet sidst var i kontakt med den dræbte chauffør Lukasz Urban mandag eftermiddag, da han holdt parkeret i Berlin.

Kort efter blev ejeren, Ariel Zurawski, hjemme i Polen urolig, da han kunne se på lastbilens GPS, at den begyndte at køre usikkert rundt ”som om nogen var ved at lære at køre”.  Få timer senere ramte lastbilen julemarkedet i det centrale Berlin.

Indenrigsminister: Gerningsmand muligvis stadig på fri fod

Den tyske indenrigsminister Thomas De Maiziere siger nu, at man ikke kan udelukke, at gerningsmanden til angreb på julemarked stadig er på fri fod. Indenrigsministeren siger også, at der ikke er tvivl om, at det var et bevidst angreb - men at der stadig er tvivl om motivet. Billedet viser indenrigsministeren og kansler Angela Merkel på besøg på gerningsstedet i dag.

19:31

Bombetrussel mod banegård var falsk alarm

Hovedbanegården i Køln har været evakueret efter en bombetrussel over telefonen, oplyser tysk politi. Det viste sig at være falsk alarm, og den er nu afblæst.

19:28

Ingen beviser for, at den anholdte har været i lastbilen

Den tyske anklagemyndighed forklarer i en meddelelse, at der ikke er tilstrækkeligt beviser til at tilbageholde den mistænkte mand.

Manden blev anholdt kort efter angrebet på julemarkedet i en nærliggende park.

"Den offentlige anklager har nu beordret manden løsladt. (...) De tekniske undersøgelser, der er gennemført, har ikke fremskaffet nogen beviser for, at manden har været i lastbilens førerhus, da forbrydelsen blev begået", skriver anklagemyndigheden.

Tysk politi løslader mand anholdt efter angreb på julemarked

Tysk politi har løsladt den mand, der mandag aften blev anholdt, mistænkt for angrebet på julemarkedet i Berlin. Det oplyser en anklager ifølge AFP. Tysklands anklagemyndighed siger, at der ikke er nok beviser mod den tilbageholdte til at føre en sag mod ham. Det skriver Reuters.

Angreb ændrer ikke vurdering af terrortrussel i Danmark

Angrebet i Berlin mandag aften og hændelserne i Zürich og Ankara ændrer ikke på vurderingen af terrortruslen mod Danmark, der fortsat er alvorlig. Det skriver Politiets Efterretningstjeneste på sin hjemmeside.

Lastbilchaufførs chef har set liget: Han kæmpede for sit liv

Ariel Zurawski, fætter og chef for den polske chauffør, der blev fundet skuddræbt ved lastbilen i Berlin, har set liget af sit afdøde familiemedlem. Til Independent siger han, at fætteren både er blevet skudt og stukket med kniv, og at han tydeligvis har gjort modstand før sin død. Ariel Zurawski har hjulpet myndighederne med at identificere ofret.

Politiet intensiverer eftersøgning langs den tysk-polske grænse

Ifølge avisen Berliner Morgenpost har tysk politi tirsdag eftermiddag intensiveret en eftersøgning i et 30 kilometer bredt område omkring den tysk-polske grænse. Det fremgår ikke, hvad politiet leder efter, men lastbilen brugt til angrebet kom fra Polen.

Seks døde identificeret - mange ofre er fortsat indlagt med alvorlige kvæstelser

Ifølge avisen Berliner Morgenpost er 25 af de i alt 49 kvæstede fortsat indlagt på hospitaler i Berlin. Det oplyser sundhedsmyndigheder til avisen. 14 af de ofre, der fortsat er indlagt, er ifølge avisen alvorligt kvæstede. Seks af de 12 døde er identificeret som tyskere. Nationaliteten hos de resterende seks er ukendt. 

Bundesligakampe spilles trods angreb

I den bedste tyske fodboldrække, Bundesligaen, bliver alle kampe tirsdag og onsdag gennemført som planlagt. Det meddeler det tyske nyhedsbureau dpa. Det lokale hold Hertha Berlin skal derfor også spille sin planlagte hjemmekamp mod Darmstadt onsdag aften klokken 21 på Olympiastadion i Berlin. 

Løkke om Berlin-angreb: Der er en usikkerhed

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besøgt den tyske ambassade i København for at kondolere.

- Der er en usikkerhed. Men det må ikke rokke ved, at vi skal insistere på at leve vores frie, åbne liv. Ellers har vi på forhånd givet op og tabt, siger Løkke.

Han understreger, at Danmark har et højt beredskab.

Merkel besøger gerningssted

Den tyske kansler Angela Merkel besøger netop nu julemarkedet på Breitscheidplatz sammen med udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og indenrigsminister Thomas de Maiziére.