Nyheder

Tidligere PET-chef om ansættelse af Hizb-ut-Tahrir-topfolk: Noget er gået helt galt

Talsmand for Hizb-ut-Tahrir Junes Kock har indtil november arbejdet på Rigshospitalets it-system, der indeholder personfølsomme data

Når to topfolk fra den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir kan blive ansat i betroede stillinger på Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, er noget helt, helt galt.

Det mener tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Frank Jensen, efter Ekstra Bladet i dag kan fortælle, at talsmand Junes Kock har været ansat som ingeniør på Sundhedsplatformen, der blandt andet indeholder personfølsomme oplysninger om danskerne.

Talsmanden har derfor sammen med et andet Hizb ut-Tahrir-medlem Govahram Kadkhodaie gennem et par måneder haft sin gang på Rigshospitalet, hvor de har været med til at teste og implementere det nye it-system.

- Der må simpelthen være sket et intellektuelt nedbrud hos Region Hovedstaden. Der er gået noget helt galt, når to medlemmer af en forening, der et antidemokratisk, bliver ansat i et job, hvor der er adgang til personfølsomme oplysninger. Det er meget, meget underligt, siger Frank Jensen til TV 2.

Frygt for informationer i de forkerte hænder 

- Men en ting er, at det er underligt. Er det også et sikkerhedsmæssigt problem?

- Jeg synes, det er en potentielt problem. Så hvorfor ansætter man ikke en ingeniør, hvor der ikke er en potentiel fare for, at de personfølsomme oplysninger kan misbruges.

Frank Jensen bakkes op af sikkerhedsrådgiver Stiig Wæver, der også tidligere har arbejdet i PET.

- Set med mine briller er de farlige. Gruppen og talsmandens tanker og overbevisning er i den grad ekstreme, de vil et klokkeklart andet system end vores og er i yderste konsekvens klar til at gå langt for det. Derfor, er det her ikke godt. For hvem har styr på, om de informationer han har haft adgang til, nu er i hænderne på nogen, som vi ikke ønsker skal have den adgang, og som kunne finde på at handle på egen hånd, siger han til Ekstra Bladet.

Han uddyber overfor TV 2:

-  Ingen ved jo i princippet, hvor informationerne havner henne. Og hvad de kan blive brugt til. Og det er da bekymrende.

Region: De havde kun adgang til fiktive data

Ifølge Regions Hovedstaden er de to medlemmer af Hizb ut-Tahrir blevet ansat gennem et vikarbureau, og til Ekstra Bladet skriver regionen, at det derfor først var efter ansættelserne, de blev klar over, hvem det egentlig var, der gik på Rigshospitalets gange og arbejdede med it-systemet bag Sundhedsplatformen.

Men det fritager dem ikke fra ansvaret, mener Stiig Wæver.

- Det er bekymrende, hvis man fra regionens side ikke har haft en professionel screeningsproces i forhold til forløb, ansættelse, involvering og forståelse af fortrolighed. At udlicitere til vikarbureauer fjerner ikke ansvaret, som i sidste ende ligger placeret hos regionen, der skal kunne garantere din og min sikkerhed, når vi taler data og informationer.

TV 2 har gerne villet stille opfølgende spørgsmål til Region Hovedstaden om hele forløbet, men regionen ønsker ikke at stille op og har i stedet over email sendt de skriftlige svar, som de har formuleret til Ekstra Bladet.

Her understreger de flere gange, at de to personer kun har haft afgang til fiktive data – og altså ikke til danskernes personfølsomme oplysninger.

- Netop for at undgå, at personer kan få uretmæssigt adgang til data, er der lavet flere forskellige adgangstyper. Der er blevet oprettet en profil til hver af de pågældende personer, som kun giver adgang til fiktive data, skriver regionen.

Men det er ifølge Frank Jensen et uholdbart argument.

- De forsvarer sig med, at de to personer fra Hizb ut-Tahrir ikke har haft adgang, men det har jo ikke noget med sagen at gøre. At hyre nogen ind der opfordrer til drab på jøder og bekæmpelse af demokrati, er simpelthen bare mærkeligt.

Må ikke afvises

I det skriftlige svar skriver Region Hovedstaden desuden, at de ikke må skele til køn, etnicitet eller politisk observans, når nye medarbejdere skal ansættes.

- Er Hizb ut-Tahrirs holdninger og overbevisning, herunder had til jøder og homoseksuelle, foreneligt med at arbejde for Region Hovedstaden/Sundhedsplatformen?

- Når et vikarbureau sender vikarer, som har rene straffeattester, og som ikke er medlem af en ulovlig forening, må vi ikke afvise dem på baggrund af deres politiske ståsted, eller i øvrigt på grund af fx deres køn eller etniske baggrund.

TV 2 ville gerne have spurgt om, hvorvidt det betyder, at selv hvis regionen inden ansættelsen havde haft kendskab til, at de to personer var medlemmer af Hizb ut-Tahrir, så havde det ingen indflydelse haft på, om jobbet blev deres.

Vi ville også gerne have haft spurgt til, om det betyder, at regionen reelt ikke kan afvise personer, der er medlemmer af en forening, der opfordrer til bekæmpelse af demokrati.

En holdning, der i øvrigt har betydet at Folketinget til januar vedtager en lov, der forbyder den islamistiske forening at leje kommunale lokaler.

Junes Kock uenig i kritikken

Det har søndag ikke været muligt at få kontakt til Junes Kock, men til Ekstra Bladet siger han, at han ikke forstår, hvorfor hans politiske og religøse holdninger skal have betydnign for hans arbejdsliv: 

- Nej, jeg er totalt uforstående over for den kritik. Hizb ut-Tahrir har jo ikke til formål at skade dette samfund. Vores politiske vision om et andet samfund er jo et helt andet sted i verden. I muslimske lande. Vi er her som alle mulige andre. Arbejder og engagere os i idrætsliv og foreningsliv. Vi lever her permanent og vores børn går i skole og i børnehave. Jeg har som alle andre al interesse i, at samfundet er så stabilt og roligt som muligt.

- Professionelt ville jeg jo heller aldrig røbe noget. Der er tavshedspligt, og det ville være uislamisk at bryde den tillid.