Nyheder

Rekordmange har søgt julehjælp: Vi har aldrig oplevet noget lignende

Dobbelt så mange danskere som sidste år har søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Børne- og Socialministeren ser stigningen som et stort problem.

Dansk Folkehjælps julehjælp går til:

  • Enlige forsørgere
  • Hjem hvor indtægten er:
    Kontanthjælp, uddannelses-, ledigheds- eller ressourceydelse, SU, uddannelseshjælp, integrationsydelse eller midlertidig arbejdsmarkedsydelse
    Revalideringsydelse og sygedagpenge
    Førtidspension
  • Hjem med hjemmeboende børn under 18 år

Kilde: Dansk Folkehjælp

Julen nærmer sig, og for de fleste betyder det, at vi er ét skridt tættere på flæskesteg og gaver.

Men flere og flere har brug for hjælp til guf og gran, så den søde juletid ikke bliver bitter. Det har betydet, at Dansk Folkehjælp i år har fået 15.482 ansøgninger - dobbelt så mange som sidste år.

- Jeg blev meget overrasket, da jeg så det. Vi har samlet ind i 10 år, og er blevet vant til at se stigninger, men vi har ikke oplevet noget lignede før, siger Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem.

Ingen jul uden hjælp

For vi ved det alle sammen. Julen varer længe, men koster ofte også mange penge. Og at dømme på antallet af ansøgninger, er det noget, en stor del af danskerne ikke har.

- Det bekræfter os i, at der er rigtig mange mennesker, der sidder så stramt i det, at de er nødt til at søge. Og det var jo også derfor, at vi i sin tid startede julehjælpsindsamlingen, siger generalsekretæren.

Ifølge Klaus Nørlem begrunder næsten 7.000 af ansøgerne det med, at de er ramt af kontanthjælpsloftet, og at de derfor ikke uden hjælp har mulighed for at fejre jul, som vi kender den.

Det er et stort problem, og jeg er rigtig ked af at høre, at der er så mange, der står i en situation, hvor de er nødt til at søge julehjælp

Mai Mercado

- Det gør et stort indtryk på mig, at der er så mange, der har brug for hjælp i julen, selvom det er en meget kortsigtet hjælp, siger Klaus Nørlem.

- Det er et stort problem

De mange ansøgninger har ikke kun gjort indtryk på Dansk Folkehjælp, men også hos den nye Børne- og Socialminister, Mai Mercado.

- Det er et stort problem, og jeg er rigtig ked af at høre, at der er så mange, der står i en situation, hvor de er nødt til at søge julehjælp, siger hun.

Ministeren mener, at løsningen skal findes ved at få folk i arbejde og ved at benytte sig noget mere af ressourceforløb - et individuelt forløb, der skal hjælpe sårbare og udsatte personer videre og ud på arbejdsmarkedet.

Kan allerede hjælpe flere end sidste år

Indtil videre er der heldigvis hjælp forude for en stor del af ansøgerne, da en gruppe erhvervsmænd torsdag samlede 8,3 millioner kroner ind til formålet. Så allerede nu har Dansk Folkehjælp over 5.500 julekurve, de kan dele ud – sidste år var der kurve til 5.400 familier.

- Det var helt fantastisk, og vi er rigtig lettede og glade. Men der er stadig et stykke vej igen, siger Klaus Nørlem.

Indtil den 17. december er alle kræfter sat ind på at få samlet endnu flere penge ind til de trængende. Den 18. december vil de få besked om, hvorvidt der er en julekurv til dem.