News 10 år

Den store breaking-dyst: Er det breaking?

Chefredaktører fra Ekstra Bladet, TV 2 NEWS og Politiken vurderer, hvad breaking news er. TV 2

I anledningen af TV 2 NEWS' 10-års fødselsdag vurderer tre chefredaktører begrebet breaking news. Se den store breaking-dyst her.

De gule bjælker fylder den nederste del af dit fjernsyn, og breaking-sms'er vælter ind på din mobiltelefon. Dagligt går danske medier i breaking, men hvad er breaking news? Og hvornår er en nyhedshistorie breaking?

Ifølge studielektor og forsker på Roskilde Universitet, Mads Kæmsgaard Eberholst, eskalerede begrebet breaking news med indførelsen af netmedierne fra 1995 og fremefter.

Herhjemme blev begrebet dog i høj grad styrende og bærende, da TV 2 NEWS startede for præcis 10 år siden - 1. debember 2006.

- NEWS ville være først 24 timer i døgnet, og det betød, at hele medielandskabet adapterede. Siden er det eskaleret - fra at man breakede en historie ad gangen til, at man kan breake flere ting, forklarer forskeren.

EB, Politiken og NEWS i quiz

Men hvad skal der egentligt til, for at en nyhed kan betegnes som breaking? TV2.dk har bedt tre chefredaktører - Ekstra Bladets Poul Madsen, Politikens Christian Jensen og TV 2 NEWS' Mette Østergaard - vurdere, om følgende otte fiktive scenarier er breaking eller ej.

Chefredaktørerne dyster: Er det breaking?

 1. Stor dansk virksomhed leverer et underskud på 100 millioner mindre end beregnet.

  • Ekstra Bladet: Nej.
  • Politiken: Nej.
  • TV 2 NEWS: Nej, ikke i udgangspunktet. Hvis vi skal i breaking, skal det være på grund af større beløb, fyringsrunder, eller at der har været en anden stor sag omkring virksomheden, som så forårsager underskuddet. 
 2. Storbrand bryder ud i en række halmballer, der netop har sat ild til en meget tør sommermark. Ilden kan sprede sig og vil lukke Sydmotorvejen på en travl sommerdag.

  • Ekstra Bladet: Ja, det er breaking.
  • Politiken: Nej, det er en almindelig nyhed. Men den kan udvikle sig til breaking.
  • TV 2 NEWS: Ja, hvis branden er så stor, at den lukker for trafikken og dermed bliver relevant for rigtig mange mennesker, så vil det typisk være en breaking news.
 3. To danske klatrere er netop forsvundet på en vandretur i Norge. Redningsaktion er sat ind.

  • Ekstra Bladet: Ja, det er breaking.
  • Politiken: Nej. Historien har høj prioritering, men væsentlighedskriterie er ikke opfyldt til breaking.
  • TV 2 NEWS: Vi vil fortælle historien, men det vil ikke være en breakinghistorie, når vi ikke har flere oplysninger om omstændighederne eller udfaldet af situationen. Men vi vil løbende holde seerne opdateret på udviklingen.
 4. En 56-årig mand er forsvundet efter en tur til Sverige. Manden er sidst set på overvågningen ved Øresundsbroen.

  • Ekstra Bladet: Nej.
  • Politiken: Nej. Historien har høj prioritering, men væsentlighedskriterie er ikke opfyldt til breaking.
  • TV 2 NEWS: Nej. Vi aner ikke, om der ligger noget opsigtsvækkende bag. Måske dukker han op af sig selv inden for 24 timer. Hvis det viser sig, at der er tale om noget kriminelt eller på anden måde omstændigheder, der gør historien mere samfundsrelevant i bredere forstand, så kan historien udvikle sig. Men det er ikke en breaking i første omgang.
 5. Der er den seneste måned blevet sat ild til mere end 20 biler ved Svendborg. I nat stod endnu en bil i flammer.

  • Ekstra Bladet: Umiddelbart nej pga kun én bil. Flere brande ja.
  • Politiken: Nej. Historien har høj prioritering, men væsentlighedskriterie er ikke opfyldt til breaking.
  • TV 2 NEWS: Det er en stor historie, og lige som med bilbrandene i København den senere tid, vil vi registrere alle brandene og fortælle den store, overordnede historie, men den konkrete enkeltestående begivenhed er ikke stor nok i sig selv til en breaking news.
 6. Superligaklub fra midten af tabellen fyrer deres træner med øjeblikkelig virkning.

  • Ekstra Bladet: Ja, det er breaking.
  • Politiken: Nej.
  • TV 2 NEWS: Ja ved nogle klubber, nej ved andre. Hvis AGF fyrer sin træner, så er det en så profileret klub, at vi ville gå i breaking. Hvis Lyngby fyrer deres pga. et par dårlige resultater, så nej. Der er mange forskellige aspekter, der spiller ind, når vi skal vurdere om en historie har så bred en relevans, at den er breaking.
 7. Stor realitystjerne dør pludseligt under tragiske omstændigheder.

  • Ekstra Bladet: Ja, hvis den er en af top 10.
  • Politiken: Nej.
  • TV 2 NEWS: Den er svær. For det vil være fuldstændig personbestemt. I mange henseender vil vi ikke gå i breaking på en realitystjerne - med mindre de har haft en meget bred samfundsrelevans. Men vi går ofte i breaking ved dødsfald på personer, som har fyldt noget i den offentlige debat. Det kan være inden for politik, erhvervsliv, kulturlivet, sportens verden eller som samfundsdebattører. Der står, at det er under tragiske omstændigheder. Vi rapporterer som udgangspunkt ikke om selvmord, og vi spekulerer ikke i dødsårsag. Hvis vi offentliggør årsagen, skal vi have den bekræftet fra politiet eller familien.
 8. Efter en tæt kamp i anden runde af årets DM-finale vinder Kolding IF guld i årets pokalturnering i håndbold for herrer.

  • Ekstra Bladet: Nej.
  • Politiken: Nej.
  • TV 2 NEWS: Nej, der skal vi typisk have med endnu større turneringer at gøre, før vi går i breaking.

Kilde: Poul Madsen (Ekstra Bladet), Christian Jensen (Politiken) og Mette Østergaard (TV 2 NEWS).

Når en breaking-nyhed bliver til mange

Selve konceptet med, hvornår en historie er breaking news har ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst udviklet - og udvidet - sig gevaldigt de seneste år. 

- Før var breaking news noget, man ikke vidste, ville komme til at ske. I dag er det alt - også planlagte begivenheder kan være noget, medierne breaker på, siger studielektoren og henviser til seneste eksempel med den nye regering og ministerrokaden først på ugen. 

- I de situationer har man retten til at breake, hvis man kommer først med nyheden, siger Mads Kæmsgaard Eberholst. 

Bagsiden af den gule medalje

Men der er også en bagside af det gule breaking-begreb, påpeger forskeren, som har set nærmere på, hvordan breaking news bliver modtaget - særligt på sociale medier.

For når en nyhed bliver pakket ind i gult, spidser modtageren automatisk ører og tænker, at der er en yderst vigtig nyhed på vej.

- Det er her, det kan blive problematisk. Brugere bliver forholdsvist trætte af breaking news, hvis det bliver misbrugt. Breaking skal kun bruges, hvis det er breaking, for der ligger et element af at lokke, når man breaker noget. Derfor skal det være relevant, understreger Mads Kæmsgaard Eberholst.